Egyéb kategória

5 ok, miért jó balkezesnek lenni – videóval

A balkezesek a lakosság 10%-át teszik ki, és bizony nap mint nap érik őket hátrányos megkülönböztetések. Persze, nem szorulnak ki a társadalomból, de egy asztalnál ülni velük bizony okozhat kellemetlen könyök-összeütközéseket.
vous - 2015.09.15.
5 ok, miért jó balkezesnek lenni – videóval

A balkezesek emberekről azt tartják – azonkívül, hogy tuti meggyűlik a bajuk az ollóval –, érzékenyebbek, és hajlamosabbak a tanulási nehézségekre, mint jobbkezes társaik. Gondolom, most egyszerre háborodtak fel a balkezes VOUS-lányok. De nyugalom, megvannak az előnyei is annak, ha balkezesek vagytok!

Először egy kis történelem

A világ számos pontján a mai napig megvan az a szokás, hogy a jobb kezükkel tanítják a gyerekeket az iskolában, mivel az a szép, JOBB kezük – erre utal, hogy ilyen nevekkel illetik különböző nyelveken. Pedig ahogy már említettem a népesség 10%-a balkezes. És ez közel 500 ezer éve így van.

Az, hogy jobb- vagy balkezesek leszünk, nem választás kérdése. Már az anyuka pocakjában a magzat testtartásából kiderül, jobb- vagy balkezes lesz-e a kicsi. Tehát ha nem tanult tulajdonság, akkor örökölt? Nem igazán. Ha az anya jobbkezes, de az apuka bal-, 17% az esély arra, hogy a gyerek balkezes legyen. Két jobbkezes szülő esetében ez 10%. Olyan, mintha a balkezesség pusztán a véletlenen múlna.

Miért jó balkezesnek lenni?

  • A balkezesek előnyt élvezhetnek a küzdő- vagy versenysportokban, ahol van ellenfél. Miért? Mert a meglepetés erejével hatnak. Mivel jóval több a jobbkezes ember, így a sportolók is velük gyakorolnak.
  • Sokkal jobb a hallásuk, jobban hallanak meg kisebb zajokat.
  • Kiváló művészek.
  • A legtöbb amerikai elnök balkezes volt. Barack Obama is az.
  • Megfontoltak.

Kihagytam valamit? Írjátok meg, ti miért szerettek balkezesnek lenni!

Címkék: #balkezes #kéz #videó
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.