Egyéb kategória

De jó a dió! – Tippek agyserkentő finomságokhoz

Tudtátok, hogy amelyik szervünkre hasonlít a gyümölcsök és zöldségek formája, annak a működéséhez és gyógyításához hasznosítható a legjobban? Mit gondoltok, a dió vajon mire jó?

vous - 2015.09.08.
De jó a dió! – Tippek agyserkentő finomságokhoz

A dió tekervényei egy az egyben az agyunkra emlékeztetnek.

Azt mondják, jobban tudunk koncentrálni, ha diót eszünk, de ez a csodás termés pompás fehérje- és E-vitamin-forrás, és csökkenti a szívbetegségek kockázatát is. Vegetáriánusoknak kiváló húspótló, mivel B-vitamint, foszfort, vasat és rezet is tartalmaz. Jó, ha mindezt tudjuk, de a diót nem utolsósorban azért is szeretjük, mert nagyon finom.

Magában rágcsálva

Kezdjük az alapoknál, ott, hogy hogyan hozzuk ki a legtöbbet a dióból. Pirítsuk meg például! Sokkal finomabb lesz, ha alacsony lángon megpörköljük. Ilyenkor az íze, zamata, illóolajai felszabadulnak, egy kicsit roppanósabb is lesz. Takaréklángon hagyjátok fél órát, néha rázogassátok meg. Tegyetek belőle az esti salátátokba, vagy csemegézzétek filmnézés közben nyers répával, szőlővel vagy sajttal.

Édesem

Ha sütisütésre adnátok a fejeteket, akkor aprítógépben durvára vagy finomra őrölve használjátok. Ez utóbbi esetben a liszt egy részét is helyettesíthetitek, durvára őrölve pedig dúsíthatjátok vele a desszerteket, tölteléket készíthettek belőle. Egyik ismerősöm néhány éve megkínált egy csokitortával, amit liszt nélkül, dióból alkotott: na, az maga volt a mennyország.

Forrás:
istock

Kevés vajat kikevert cukorral és tojássárgával, majd kakaóport adott hozzá és beleforgatta a darált diót, a kész masszát végül a tojásfehérje habjával és némi sütőporral lazította, és tortaformában megsütötte. Mikor kihűlt, olvasztott csokiban elkevert, durvára tört diót halmozott a tetejére.

Annyira egyszerű és annyira finom! Én anno hetente készítettem, néha felturbóztam egy kicsit, és különböző ízesítésekkel is kipróbáltam, fahéjjal, naranccsal, kardamommal. Ti is ötletelhettek bátran új ízekkel.

Sósan, jó ropogósan

A diót a sós ételekbe is lehet használni, főleg a modern konyhában. Én például szívesen eszem húsmentes ételeket, mert olyankor könnyebb az emésztésem. Így jött az ötlet, hogy olyan húsmentes fasírtot készítek, ahol dióval és magokkal helyettesítem a húst. A zsemlét kihagytam, a többi klasszikus alapanyag, a vöröshagyma, a fűszerek és a tojás mind szerepelnek a hozzávalók között.

Az alapot lehet dúsítani zabpehellyel, reszelt répával, amitől még szép színes is lesz. Nem kell mást tennetek, csak a kis golyókat megforgatni zsemlemorzsában, majd néhány perc alatt kisütni kókuszolajban.

Steakkrumplival, zöldséges bulgurral, főzelékhez feltétként vagy salátával isteni. Várhatjátok vele a vendégeiteket, finom kis falatok lesznek a bor és a beszélgetés mellé.

Ma, Kisboldogasszony napján van a dió leverésének napja is, a hétvégén menjetek ki a szabadba, és tárazzatok be jócskán ebből az aranycsemegéből!

Címkék: #dió #ősz #recept
Ajánlott cikkek