Egyéb kategória

Iskolakezdés? Új munkahely? – 7 tuti tipp, hogy könnyen beilleszkedjetek

Új emberek, új közösség, sosem látott arcok. Legyen az új suli, új munkahely, ahová ismeretlenekkel lettetek összedobva, mindig kihívás a beilleszkedés, ráadásul az sem mindegy, hogy ti vagytok csak az új arc, vagy mindenki nulláról indul. Persze, azért nem veszett fejsze nyele a dolog.

vous - 2021.09.03.
Iskolakezdés? Új munkahely? – 7 tuti tipp, hogy könnyen beilleszkedjetek

Egy új közösségbe kerülve jó, ha mielőbb belelendültök az ismerkedésbe, később kialakulhatnak a kisebb-nagyobb klikkek, és akkor már nehezebb beszivárogni valamelyikbe. Könnyű mondani, tudom, főleg, ha jó a kommunikációs készségetek, azonban ha éles helyzetbe kerültök, leblokkoltok, és még a szia is megakad a torkotokon. Adok azért pár tanácsot.

Mosolyogjatok és köszönjetek!

Mindig figyeljetek arra, hogy ha megérkeztek valahová, üdvözöljétek a többieket, hangosan, érthetően, mosolygósan. Így sokkal kellemesebb benyomást keltetek, mintha csak besurrannátok, és elfoglalnátok a helyeteket. A mosoly segíthet akkor is, ha féltek megszólalni, vegyétek fel a szemkontaktust másokkal bátran, és mosolyogjatok (azért óvatosan, ezt ne csak pasikkal tegyétek), így lehet, hogy ők kezdeményeznek majd beszélgetést, és túl is estek a kezdeti lámpalázon.

Legyetek benne minden buliban!

Ha közös megbeszélés van vagy csapatmunka, ne maradjatok ki belőle! Mondjatok véleményt, értsetek egyet vagy ne, de mindenképpen legyetek aktívak. A csapatépítő buliról ugyanígy tilos hiányozni, mert aki mindenből kimarad, az bizony lemarad.

Pötyögjetek sokat!

Ha szóban nem is tudtok sziporkázni, legalább írásban tegyétek meg! Ma már szinte minden osztálynak, társaságnak, munkahelynek van közösségi oldala, ahol nyugodtan mutassátok meg szerethető, humoros oldalatokat!

A közös szenvedély összekapcsol

A kávé- és cigiszünetben szövődnek csak igazán a kollegiális kapcsolatok, így használjátok ki ezeket az ismerkedésre. Ha éppen senki sem űzi egyik káros szenvedélyt sem, akkor kérdezzétek meg bátran, hogy nem csatlakozna-e valaki egy teázáshoz vagy közös ebédhez. Biztos, hogy fog.

Legyetek rugalmasak!

Nem egyedül töltitek el az időt egy helyen, hanem sok emberrel, akikre tekintettel kell lennetek. Ne kritizáljatok folyamatosan, ne legyetek túl értetlenek, de ne is adjátok fel az egyéniségeteket. Próbáljátok felvenni a ritmust a többiekkel.

Óvatosan a magánéleti témákkal!

Persze, jó érzés, ha van kikkel megbeszélni a dolgokat, de előbb maradjatok a semleges témáknál. Van, aki visszaélhet a bizalmas információkkal, könnyen pletykalavina indulhat el, és azt nem jó érzés átélni. Idővel meg úgyis kiderül, kiben bízhattok meg, és kiben nem.

Figyeljetek a megjelenésetekre!

A környezetetektől is függ, hogy hogyan kell öltözködnötök, így nem tanácsos elegáns helyre hippiszerelésben bevonulni, mint ahogyan a higiéniára, szagokra is illik odafigyelni. De gondolom, ez mindenkinél alap (kellene hogy legyen).

Ha van még bevált tippetek, osszátok meg velünk is!

Ajánlott cikkek