Egyéb kategória

A pirománia olyan, mint a drog: belső feszültségeket old és sohasem elég

Videoklipek, mozifilmek tucatjainak látványeleme, ahogyan a főszereplő a benzineskanna teljes tartalmát kilocsolva egy hanyagul eldobott gyufaszállal lobbantja lángra a sérelmeinek színterét. A tűz talán jól mutat a tévéképernyőn és a mozivásznon, de amikor épületek, utcák, városok, életek válnak néhány perc alatt semmivé egy őrült mániája miatt, az már kevésbé méltányolható. Pedig a pirománia végigkísérte minden kultúra történelmét.

vous - 2015.09.01.
A pirománia olyan, mint a drog: belső feszültségeket old és sohasem elég

Az rendben van, ha a szalonnasütésnél ezt-azt a parázsba dobunk, végignézzük a papír zsepi, a fűszál gyors halálát, és a gyertyát is mindannyian szeretjük csepegtetni. Az is biztos, hogy nem nagyon van olyan ember, aki úgy nőtt fel, hogy ne játszott volna gyufával, de itt nagyjából véget is ér egy átlagos “tűzpróbás” karrierje. De mi van azokkal, akik pompás és pusztító tűzvészről álmodoznak? Remélhetőleg a környezetük hamarabb felfigyel a destruktív akaratra, mintsem az bajt okozhatna.

Lángoló Róma

A legismertebb piromániás talán Néró volt, akinek tettéről még ma is történészek sora vitatkozik. A legelfogadottabb verzió szerint a diktátor úri passzióból gyújtatta fel az akkoriban főleg fából készül épületekkel tarkított Rómát, csakhogy azt a saját képe szerint építhesse újra. A császár a hatnapos tűzvész kezdetén állítólag Trója pusztulásáról énekelt, miközben azt szemlélte, hogyan borítják el a lángok a metropoliszt. Más források szerint Néró a keresztényeket tette felelőssé a pusztításért és szabályos hajtóvadászatot rendelt el ellenük. Egyesek szerint viszont csak egy véletlen és mindennapos tűzeset nőtt katasztrofális méretűvé. A tragédia következtében Róma jelentős része megsemmisült és százezrek váltak földönfutóvá.

Forrás:
iStock

Metálzene sincs piro nélkül

A tűz, főleg, ha méretes, tényleg jól néz ki, így a színpadon is előszeretettel használják látványelemként. A nagy rockbandák pedig úgy élnek ezzel az effekttel, mintha kötelező lenne. A gyújtogatók nagy példaképe, a gitártöréséről híres The Who, akik már a '60-as években is folyamatosan tüzeskedtek a koncertjeiken. Egy tévéműsorban viszont olyannyira elővigyázatlanok és nagyratörőek voltak, hogy a doboknál elhelyezett – a biztonságosnál háromszor nagyobb adag – robbanóanyag a csapat két tagját is megsebesítette. A zenekar Fire című, legendás dalában az énekes egy lángoló sisakkal a fején énekel, ami azért elég bevállalós volt akkoriban.

A Metallica túlnőtt még az elődjén is, így nemcsak tűzijátékkal dolgoznak előszeretettel, de gyújtottak már fel szándékosan technikust, és egyszer a színpad is a veszélyes játékuk áldozatává vált. A baleset őket sem kerülte el: James Hetfield énekes az egyik kanadai koncertjük közben kicsit közelebb állt a lángokhoz, mint kellett volna, aminek következtében testének bal oldalán komoly égési sérüléseket szenvedett.

Néha a csajok is bepöccennek

Taylor Momsenre, a Gossip Girl egykori sztárjára elég ránézni, hogy észrevegyük, valami nincs rendben vele. Kényszeres piromániájáról több barátja is beszámolt már a sajtónak. A szőkeség állítólag mindent meggyújt, amit csak lehet – és persze azt is, amit nem. Tárgyakat, hangszereket, számítógépet is semmisített már meg mániája miatt, de előfordult az is, hogy robbanószerekkel játszadozott. Sőt, ha hinni lehet a pletykáknak, a lángok martaléka lett imádott kutyusa sterilizálás során eltávolított heregolyója is.

Michaletzky Luca viselkedéselemzőt a pirománia pszichés hátteréről kérdeztük:

A pirománia egy, az ún. impulzuskontroll-zavarral szoros kapcsolatban álló mentális betegség. Az érintettek 90%-a férfi, a zavar pedig általában már gyermekkorban elkezd kialakulni. A piromániások megszállottan szeretik nézni a tüzet, annak hatalmát, pusztítását. Olyan ez számukra, mint valamiféle drog: feszültségüket csak a gyújtogatás tudja csillapítani, ami élvezetet, izgalmat, majd rövid megnyugvást kínál. Csak ezt követi a bűntudat érzése – amiből könnyen újabb csillapíthatatlan feszültség fakad. A pirománia, a tűz természetéből fakadóan, erősen ön- és közveszélyes, illetve egy balul elsült gyújtogatásnál gyakran az anyagi kár is jelentős, így fontos, hogy minél hamarabb szakemberhez kerüljön a beteg.

Ajánlott cikkek