Egyéb kategória

Bemutatjuk a helyet, ahová óránként több ezer villám csap le

Engem teljesen megdöbbentett a következő hír. Venezuela egyik vidékén több ezer villámlás van naponta. Vajon mi állhat a titokzatos természeti jelenség mögött?
vous - 2015.08.14.
Bemutatjuk a helyet, ahová óránként több ezer villám csap le

Venezuela viharral teli vidéke már generációk óta vonzza a turistákat. Nem is csoda, hiszen a Catatumbo folyó és a Maracaibo-tó találkozásánál az év 365 napjából 260 napon vihar van, ez pedig percenként 28 villámlással sújtja a kis tavat. 
Az egyedülálló jelenség összesen közel 14 millió villámlást generál egy évben, amit akár 400 kilométer távolságból is lehet látni. A mi kis nyári viharaink egy-két dörgéssel meg villámlással semmik ehhez képest. 

Forrás:
Wikipédia

De vajon mi okozhatja?

Elég sok elmélet született már ezzel kapcsolatban. Egyesek szerint a közelben lévő mocsarakból felszabaduló metángáz az oka. A terület domborzata egyedülálló, mivel a Maracaibo-tavat olyan hegyek veszik körül, amik csapdába ejtik a Karib-térségből érkező meleg passzátszeleket. Ezek a meleg légmozgások pedig összekeverednek az Andokból jövő hideg levegővel. A kutatók szerint könnyen meglehet, hogy ez az oka a percenkénti 28 villámcsapásnak.  

A villámok büszke jelképévé váltak Venezuela népének. Zulia állam központjában még egy különös villámjelképpel is tisztelegnek a jelenség előtt, de a himnuszban is vannak utalások a villámlásokra. Bár voltak olyan időszakok, amikor a villámlások abbamaradtak, mint például 1996-ban és 2010-ben. A 2010-es kimaradás szárazsághoz és energiahiányhoz vezetett az országban, de szerencsére 5 hét után újra visszatért minden a rendes kerékvágásba. 

Még a Guinness-rekordok könyvébe is sikerült bekerülnie a legmesszebbről látható villámok kategóriában, legyőzve egy kongói várost, Kifukát. Szép volt! Bár nem biztos, hogy ezek után laknék Venezuelában, ennek a helynek a közelében…

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.