Egyéb kategória

A kutyákkal a rák elleni harc is könnyebb

Angol tudósok nemrégiben speciális kutyákat képeztek ki arra, hogy néhány minta megszagolásával megállapítsák a prosztatarákgyanús férfiak esetleges daganatait. Ez azért jó hír, mert így a páciensek elkerülhetik a fájdalmas biopsziaműtéteket.
vous - 2015.08.08.
A kutyákkal a rák elleni harc is könnyebb

A Medical Detection Dogs szervezet azt szeretné, ha 3 éven belül elérhető lenne a standard rákvizsgálatok mellett a kutyás szűrés is. Hat kutyát képeznének ki féléves rendszerességgel arra, hogy felismerjék a rosszindulatú megbetegedésre utaló szagokat. Ha minden jól megy, Angliában két helyen is ingyenesen lesz elérhető a szűrés.

A kutatók szerint a kutyák érzékeny bioszenzorai hatékonyabban fedezik fel a gyanús jeleket, mint a standard PSA-teszt. Ez utóbbi ugyanis a prosztatarákra utaló magas fehérjetartalmat nézi, azonban nem veszi észre a gyorsan növekedő tumorokat, melyek nem járnak magas fehérjeszinttel. Ráadásul a magas fehérjeszint sem biztos tünet, ezután még biopsziavizsgálatra is szükség van, ami rendkívül fájdalmas, és gyakran feleslegesen végzik el. Erre lenne megoldás a kutyaszűrés, amit együtt használnának a PSA-teszttel, mivel az előbbi 93%-os, az utóbbi 20%-os pontossággal szűr.

Forrás:
AFP

Maga a kiképzés egyébként úgy zajlik, hogy már diagnosztizált húgyhólyag-, vese- és prosztatarákos betegek vizeletmintáit kínálják fel a kutyanóziknak, akik, ha felismerik a rákra utaló szagot, jutalomkekszet, teniszlabdát kapnak. Mikor túl vannak a kiképzésen, az éles bevetésen annál a mintánál, ahol erősen felmerül a rák gyanúja, megállnak. Erről bővebb információt ebben a videóban kaphattok.

Ajánlott cikkek