Egyéb kategória

Faji és nemi megkülönböztetés Disneylandben? Meglepő levelet írt egy 9 éves kisfiú

A legtöbb gyerek élményekkel, jó kedvvel és minimum egy plüss szuvenírrel tér haza a világhírű Disneylandből. Azonban egy kilencéves kisfiú az ott szerzett szuper élmények mellett pár zavaró, egész társadalmat érintő problémát fedezett fel, amit ráadásul nem is hagyott szó nélkül. Hazaérve osztálytársnőjével együtt egy Disneyland vezetőjének küldött levélben fogalmazta meg faji és nemi megkülönböztetésről szóló észrevételeit. Bizony, két kilencéves kisgyerek. Íme, a levél:

vous - 2015.08.03.
Faji és nemi megkülönböztetés Disneylandben? Meglepő levelet írt egy 9 éves kisfiú

Kedves Disney!

A legtöbb emberhez hasonlóan mi is szeretjük a játékaitokat, de néhány problémával találtuk magunkat szemben, és ezek a sztereotípiák. A sztereotípiák olyan dolgok, amikről néhány ember azt hiszi, hogy igaz, néhány pedig azt, hogy nem. Például gyakran mondják, hogy "a lányok a rózsaszínt szeretik", na ez egy sztereotíp mondat, hiszen néhány lány lehet, hogy a sárgát szereti, nem a rózsaszínt. Soha ne ítélkezzünk!

Harmadik osztályos tanulók vagyunk a New York-i The Cathedral Iskolában. Tanulunk a sztereotípiákról és a hatásaikról is, amiket az emberekben hagynak. Például a dzsungelhajókázásnál az összes bábu sötét bőrű és lándzsát dobálnak feléd. Úgy gondoljuk, hogy ez a negatív érzéseket erősíti meg az emberekben és azt gondoljuk, hogy le kéne cserélni őket majmokra, akik rothadt gyümölcsöket dobálnak. 

A Disneylandben tett kirándulásunk alatt észrevettük, hogy az összes ott dolgozó ember hercegnek, hercegnőnek vagy lovagnak hívja az embereket, az alapján ítélve, hogy melyik gyerek hogy néz ki. Szerintünk ez megbánthatja egyes emberek érzéseit, hiszen tegyük fel, hogy véletlenül egy embert hercegnek, hercegnőnek vagy lovagnak hívnak és közben ő nem az, aminek hívtátok, vagy épp különböző, mint aminek hívtátok. Azt javasoljuk, egyszerűen csak mondjátok, hogy "Helló, őfelsége!".

A hercegnő-átalakításnál úgy vettük észre, hogy kizárnak más embereket, akik lehet, hogy szeretnének másfajta átalakítást, például a fiúkat és a transzneműeket. Amikor ellátogattunk Hamupipőke kastélyába, akkor a karakterek csak a lány látogatókat üdvözölték, a fiúkat nem, és megint a "Szia, hercegnő" megszólítással. 

Reméljük, hogy tudjátok, fantasztikus időt töltöttünk Disneylandben és a fent írt dolgok csak javaslatok, hogy még varázslatosabb hellyé tehessétek mindenki számára. Kérjük, válaszoljatok és tudassátok velünk a gondolataitokat.

Tisztelettel:

Sybilla és Dexter, A Cathedral Iskolából

Ha szeretnétek megnézni az eredeti levelet is, akkor ezt ide kattintva megtehetitek. 

Ajánlott cikkek