Világ

A Végh Béla ideje lejárt – Divatos fura neveket alkottunk

Babér, Citta, Dió, Fehér, Gerle, Ilang, Menta, Níla, Őzike, Sáfrány, Szavéta, Tűzvirág, Tíra. Ezeknek a szavaknak bizony van közük egymáshoz: közülük bármelyik lehet születendő kislányotok keresztneve.
vous - 2015.07.11.
A Végh Béla ideje lejárt – Divatos fura neveket alkottunk

Amikor a vezeték- és utónevekről van szó, gyakran előkerülnek lehetetlennek tűnő példák. Magyarországon tényleg előfordulhat, hogy valaki “kedves” szüleinek hála, valóban Végh Béla, Zöld Pálma vagy Cserepes Virág névvel nő fel. Ez azért lehet, mert itthon a gyerekeket nem védik a névadásra vonatkozó törvények, és a család- és utónév harmóniájába nem szólhat bele a szülőn kívül senki. Már akkor, ha a meglévő közel 2010 női és körülbelül 1600 férfinév közül választ. Akinek ez is kevés, az a Magyar Tudományos Akadémia  Nyelvtudományi Intézeténél kérvényezhet új utónevet.

A 2015-ben bevezetett keresztneveket látva a fent említett Végh Béla és Zöld Pálma már elavult elrettentő példának tűnnek. Megalkottunk néhány furcsa család- és utónév-kombinációt. Van köztük kedves és ciki is. Kitaláljátok a képek alapján, mire gondoltunk? A megfejtést a cikk végén olvashatjátok.

Ő vajon ki lehet?

És ez a név?

Hát ő?

Ez most nehéz lesz

Grafikus: Karácsonyi Panka

1986 óta foglalkozom a világgal. Kezdetben fal-zsírkrétarajzokkal kápráztattam el a szüleimet, ebből aztán egy nem kimondottan egyenes út vezetett idáig. Mielőtt tervezőgrafikusként diplomáztam volna, tanítóképzőbe jártam, díszlet- és jelmeztervezést tanultam, és azóta is autodidakta módon szippantom magamba, ami éppen megtetszik. Ennek köszönhetően a fotótól a dizájntáska-tervezésen át a filmes kellékig sok mindent készítettem már munkám során, és izgatottan várom, mit hoz a jövő. Munkáim egy részét itt találjátok.

És a megfejtés? Keresd lejjebb!

1. Kicsi Gesztenye
2. Falábú Orgona
3. Fekete Dió
4. Bíbor Göncöl 

 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.