Otthon

Minden, amit a bútorfestésről mindig is tudni szeretett volna

Napjainkban nagy divat lett a bútorfestés, hiszen amellett, hogy jó elfoglaltságot, hobbit jelent sokaknak, kiélhetik általa kreativitásukat. Környezettudatos tevékenység is, mert sok bútordarab menekül meg általa és nyer új értelmet.  Számos nagy festékmárka kínál kifejezetten bútorfestésre kifejlesztett festékeket, de a hagyományos fa festésére alkalmas festékek, pácok, lazúrok közül is választhatunk, ha megszületett bennünk az elhatározás. […]
vous - 2022.10.20.
Minden, amit a bútorfestésről mindig is tudni szeretett volna

Napjainkban nagy divat lett a bútorfestés, hiszen amellett, hogy jó elfoglaltságot, hobbit jelent sokaknak, kiélhetik általa kreativitásukat. Környezettudatos tevékenység is, mert sok bútordarab menekül meg általa és nyer új értelmet. 

Számos nagy festékmárka kínál kifejezetten bútorfestésre kifejlesztett festékeket, de a hagyományos fa festésére alkalmas festékek, pácok, lazúrok közül is választhatunk, ha megszületett bennünk az elhatározás. Mikor, melyiket érdemes a tökéletes és szép végeredmény érdekében használni? Mire szolgálnak a különböző festékek? Mutatjuk!

Tegyünk rendet a különböző festékfajták között!

Mielőtt nekilátnánk kedvenc bútordarabunk felújításának az interneten látottak alapján, nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen festékfajták közül választhatunk, melyik mire vagy éppen mire nem alkalmas, így nem kevés bosszúságtól, felesleges kiadástól kímélhetjük meg magunkat. Bármilyen festékre is esik a választásunk, a Festékpalota.hu óriási festékkínálatában biztosan megtaláljuk, amire szükségünk van.

Nagyon népszerű manapság a krétafesték, azonban tudni kell, hogy ez sem minden bútorra és fafelületre való, akárcsak a lazúr, a fapác vagy a zománcfesték. 

Festékválasztás előtt jó, ha ismerjük a fa mint anyag tulajdonságait. Tisztában kell lenni azzal is, hogy mit szeretnénk elérni a festés által: a szín felfrissítését, állagmegóvásra törekszünk, új színt, díszítést szeretnénk vagy teljes körű felújítást. A kiinduló anyag sem mindegy, másként viselkedik, más festéket kíván egy nyers, kezeletlen, mást egy korábban már festett, de ép fafelület és megint mást egy erősen pattogzó festékréteg.

Mi a teendő kezeletlen fafelület esetében?

Ilyen felületek esetében a legfontosabb, úgymond nulladik lépés a festés előtt a felület megfelelő előkészítése. Ez több rétegben történő csiszolást, érdesítést jelent, döntő a festék tapadása szempontjából, meghatározza a festés végeredményét. 

Kezeletlen fára bármilyen fafestéket alkalmazhatunk. Zománcfesték esetén alapozásra is szükség van a festék tapadása érdekében. Az időjárás és a rovarok károsító hatásainak kitett kültéri fafelületek esetében különösen igaz ez.

A szükséges festékmennyiség kiszámolásához segítséget nyújt az adott festék használati útmutatója, de fontos tudni, hogy a kezeletlen fa jóval több folyadékot képes magába szívni, szemben a már korábban is festett felülettel. 

Fafelületek felújítása

Bútorfelújításnál is sok minden függ a bútor állapotától, korábbi kezelésétől, az elérni kívánt színtől. Sokan igen merész bútorfelújításokat, festéseket készítenek, nem ritkán a bútor eredeti stílusától merőben eltérő megjelenést adva neki, de alapvetően, ha a hagyományokat tiszteljük és követjük, a festék fajtáját a bútor stílusa is befolyásolhatja.

Nagyobb vagy súlyosabb felületi hibák esetén kihagyhatatlan lépés a felület alapos javítása glettel vagy folyékony fával. Érdemes mérlegelni még a munka elkezdése előtt, megéri-e a ráfordított munka és költségek. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.