Otthon

Minden, amit a bútorfestésről mindig is tudni szeretett volna

Napjainkban nagy divat lett a bútorfestés, hiszen amellett, hogy jó elfoglaltságot, hobbit jelent sokaknak, kiélhetik általa kreativitásukat. Környezettudatos tevékenység is, mert sok bútordarab menekül meg általa és nyer új értelmet.  Számos nagy festékmárka kínál kifejezetten bútorfestésre kifejlesztett festékeket, de a hagyományos fa festésére alkalmas festékek, pácok, lazúrok közül is választhatunk, ha megszületett bennünk az elhatározás. […]
vous - 2022.10.20.
Minden, amit a bútorfestésről mindig is tudni szeretett volna

Napjainkban nagy divat lett a bútorfestés, hiszen amellett, hogy jó elfoglaltságot, hobbit jelent sokaknak, kiélhetik általa kreativitásukat. Környezettudatos tevékenység is, mert sok bútordarab menekül meg általa és nyer új értelmet. 

Számos nagy festékmárka kínál kifejezetten bútorfestésre kifejlesztett festékeket, de a hagyományos fa festésére alkalmas festékek, pácok, lazúrok közül is választhatunk, ha megszületett bennünk az elhatározás. Mikor, melyiket érdemes a tökéletes és szép végeredmény érdekében használni? Mire szolgálnak a különböző festékek? Mutatjuk!

Tegyünk rendet a különböző festékfajták között!

Mielőtt nekilátnánk kedvenc bútordarabunk felújításának az interneten látottak alapján, nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen festékfajták közül választhatunk, melyik mire vagy éppen mire nem alkalmas, így nem kevés bosszúságtól, felesleges kiadástól kímélhetjük meg magunkat. Bármilyen festékre is esik a választásunk, a Festékpalota.hu óriási festékkínálatában biztosan megtaláljuk, amire szükségünk van.

Nagyon népszerű manapság a krétafesték, azonban tudni kell, hogy ez sem minden bútorra és fafelületre való, akárcsak a lazúr, a fapác vagy a zománcfesték. 

Festékválasztás előtt jó, ha ismerjük a fa mint anyag tulajdonságait. Tisztában kell lenni azzal is, hogy mit szeretnénk elérni a festés által: a szín felfrissítését, állagmegóvásra törekszünk, új színt, díszítést szeretnénk vagy teljes körű felújítást. A kiinduló anyag sem mindegy, másként viselkedik, más festéket kíván egy nyers, kezeletlen, mást egy korábban már festett, de ép fafelület és megint mást egy erősen pattogzó festékréteg.

Mi a teendő kezeletlen fafelület esetében?

Ilyen felületek esetében a legfontosabb, úgymond nulladik lépés a festés előtt a felület megfelelő előkészítése. Ez több rétegben történő csiszolást, érdesítést jelent, döntő a festék tapadása szempontjából, meghatározza a festés végeredményét. 

Kezeletlen fára bármilyen fafestéket alkalmazhatunk. Zománcfesték esetén alapozásra is szükség van a festék tapadása érdekében. Az időjárás és a rovarok károsító hatásainak kitett kültéri fafelületek esetében különösen igaz ez.

A szükséges festékmennyiség kiszámolásához segítséget nyújt az adott festék használati útmutatója, de fontos tudni, hogy a kezeletlen fa jóval több folyadékot képes magába szívni, szemben a már korábban is festett felülettel. 

Fafelületek felújítása

Bútorfelújításnál is sok minden függ a bútor állapotától, korábbi kezelésétől, az elérni kívánt színtől. Sokan igen merész bútorfelújításokat, festéseket készítenek, nem ritkán a bútor eredeti stílusától merőben eltérő megjelenést adva neki, de alapvetően, ha a hagyományokat tiszteljük és követjük, a festék fajtáját a bútor stílusa is befolyásolhatja.

Nagyobb vagy súlyosabb felületi hibák esetén kihagyhatatlan lépés a felület alapos javítása glettel vagy folyékony fával. Érdemes mérlegelni még a munka elkezdése előtt, megéri-e a ráfordított munka és költségek. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.