Otthon

Mikor jó választás a műnövény?

A műnövények egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Cikkünkben utánajártunk, hogy mit érdemes tudni erről a különleges dekorációról.
vous - 2024.01.16.
Mikor jó választás a műnövény?

A műnövény tartós, jól bírja a fénytelen környezetet, hosszú éveken át kiváló dekoráció, és nem kell gondozni sem. A története régre nyúlik vissza, hiszen az ókorban is készítettek mesterséges növényeket. Akkoriban az alapanyag a csont, a kő és a fém volt. A műnövények eredete Kínához köthető, ahol selyemmel dolgoztak a mesterek, és a hölgyek selyemvirágokkal tették előkelőbbé az öltözetüket.

A műnövények hosszú éveken át jó szolgálatot tehetnek

Itáliában már a középkorban elterjedt a selyemvirágok népszerűsége, amelyekhez általában a selyemhernyók gubóját használták fel. Sokan vélik úgy, hogy eredetileg Olaszországból származnak a művirágból készült kompozíciók, de a selyemvirággyártás központja mégis Franciaország lett. Ugyanis az itt készült művirágokat tartották a legjobbnak a 15. században, és innen is indult hódító útjára. Először teljes Európát, majd pedig Amerikát hódította meg. Mivel a selyem ára akkor sem volt olcsó, csak a legtehetősebbek tehették meg, hogy selyemvirágot vásároljanak. 

Később, 1938-ban megjelentek a hőre lágyuló polipropilén és polietilén anyagok, amelyeknek köszönhetően új szintre léptek a művirágok. Vásárláskor érdemes körültekintőnek lenni, hiszen sok a silány minőségű változat, amelyeknek a levelei eldolgozatlanok, a száruk vaskos és a ragasztó túlfolyt rajtuk. Célszerű a gyönyörűen kidolgozott műnövényeket választani, amelyek teljesen élethűek. 

A műnövények előnyei

Számos előnyük van a műnövényeknek, például költséghatékonyak és tartósak. Jó néhány tanulmány bizonyítja, hogy az emberek hangulatára pozitívan hatnak a növények, ezért jó, ha helyet kapnak az otthonokban. A műnövényeket nem kell locsolni, nincs szükségük tápanyagra, és nem kell őket gondozni. Hosszú éveken át tökéletesen funkcionálnak. 

Továbbá nincs szükségük napfényre, ráadásul azoknak is jó választás, akik az élő növényekre allergiásak. Sőt, azok számára is ajánlott a beszerzésük, akik sokat utaznak, és nem tudnának gondoskodni az otthonukban lévő virágokról. A műnövényekkel könnyen kellemes hangulatot lehet teremteni otthon. 

A kiválasztott darab valósághű legyen

Ma már különböző típusú, méretű és színű változat beszerezhető. Így mindenki könnyen megtalálhatja azt a műnövényt, ami a leginkább illik az otthona hangulatához. A választáskor figyelni kell arra, hogy a kiválasztott darab valósághű legyen, és minőségi anyagokból készüljön.

Természetesen némi odafigyelést ezek a változatok is igényelnek, ha azt szeretnénk, hogy valóban különleges látványt nyújtsanak hosszú éveken át. Például figyelni kell a rendszeres tisztításra, ehhez elegendő egy nedves kendővel alaposan áttörölni a leveleket. Továbbá célszerű távol tartani a napfénytől, hogy megakadályozzuk a levelek és a szirmok kifakulását.

Ajánlott cikkek