Otthon

Készüljünk a télre! Praktikus eszközök otthonra és az autóba

Habár az időjárás eddig kegyes volt hozzánk, de a tél bármikor megmutathatja a zordabb arcát, és hazánkba is megérkezhetnek a kemény fagyok, a kiadós havazások. Aki pedig előre felkészül erre az eshetőségre, azt nemigen érheti kellemetlen meglepetés.
vous - 2022.12.12.
Készüljünk a télre! Praktikus eszközök otthonra és az autóba

Attól ugyan nem nagyon kell tartani, hogy olyan ítéletidő alakulna ki, ami egész településeket zárna el a külvilágtól, de azért érdemes beszerezni néhány olyan eszközt, aminek jó hasznát vehetjük majd a ház körül és az autóban.

Álljon készenlétben a hólapát!

Amennyiben nincs még hólapátunk, mielőbb szerezzünk be egyet a finnshop.hu kültéri tisztításra szolgáló termékei közül! A hólapát bár egyszerű eszköz, de mégis célszerű jó minőségű darabot vásárolni, mert ezzel könnyebb dolgozni, és akár hosszú évekig is kiszolgálhat minket.

Mindjárt egy lényeges szempont a nyél: a fogása legyen kényelmes, és ha többen is akarjuk majd használni a családból, akkor érdemes teleszkópos nyéllel rendelkező változatot választani, hogy mindenki beállíthassa a számára legkényelmesebb hosszt!

A lapát feje legyen masszív, hogy a fagyos, jeges hó se fogjon ki rajta, illetve jó, ha a végén van egy él, amivel fel tudjuk kaparni a járdára ráfagyott jeget. A méretre is ügyeljünk: a kisebb fejű hólapátokkal könnyen elférünk a szűkebb helyeken is, viszont egyszerre kevesebb havat tudunk megmozgatni vele. A nagyobb lapátokkal ellenben gyorsabban haladhatunk, viszont keskenyebb részeken nehéz lavírozni velük, illetve a felemelt hótömeg súlya is jóval több lesz. 

Elő a jégvassal!

Mindenki számára ismert jelenség, hogy fagypont alatt a víz jéggé válik. Ez akkor bosszantó, ha befagy például az esővízgyűjtő edény vagy a háziállatok itatója. Ha még csak a víz tetején alakult ki jégréteg, akkor célszerű feltörni, amiben segítségünkre lesz egy jégvas.

Sokkal egyszerűbb dolgunk lesz vele, mintha a cipőnkkel, a kezünkkel vagy egy kővel próbálkoznánk, így érdemes beszerezni egyet, és készenlétbe helyezni, ha esetleg szükség lesz rá.

Téliesítsük az autónkat is!

Itt most nem arra gondolunk, hogy rakassunk fel téli gumit, és ellenőrizzük a hűtő- és ablakmosó folyadék fagyáspontját (remélhetőleg ez mindenki számára alapvető), hanem arra, hogy mit készítsünk be a járműbe, ha útnak indulunk. A jégkaparó nagy segítség lesz, ha a szélvédőre fagyott jégréteget akarjuk eltávolítani, a kefe pedig az autóra hullott hó leseprését könnyíti meg. 

Mindemellett szerezzünk be egy autós hólapátot, aminek nagyon jó hasznát vesszük, ha esetleg elakadnánk a havas úton. Ezek a termékek hasonlítanak a normál hólapátokhoz, csak rövidebb nyéllel és kisebb fejjel rendelkeznek, így könnyen beférnek a csomagtartóba. Akár ki kell ásni a járművet a hóból, akár homokot szeretnénk szórni a kerekek elé, hogy el tudjunk indulni a csúszós úton, jó, ha kéznél van egy ilyen szerszám.

Emellett készítsünk még be egy nagy fényerejű zseblámpát, egy meleg pokrócot, illetve egy üveg innivalót is! Lehet, hogy nem lesz szükség rájuk, de ismerjük a mondást: “jobb félni, mint megijedni”!

Ajánlott cikkek