Otthon

Ideje valóban óvni a környezetet!

Abban mindenki egyetért, hogy nagyon fontos a környezetvédelem, és mindent meg kell tenni azért, hogy a Földünknek okozott károkat ha semmissé nem is tudjuk tenni, de legalább minimalizáljuk a jövőre nézve. Ez általában addig működik, amíg beszélni kell róla, de amint eljön a tettek ideje, már kevesebb lelkesedés akad.
vous - 2023.01.17.
Ideje valóban óvni a környezetet!

Míg az élet apróbb területein még csak-csak működik a környezetvédelem, amivel igazán nagyot lehetne csökkenteni az ökológiai lábnyomon, azt sajnos kevésszer választották az emberek. Legalábbis eddig.

Ideje környezettudatosan építkezni!

Azt tudtad, hogy ha úgy építkezel, hogy kizárólag a BIOKAY vályogvakolatok természetes alapanyagaival dolgozol, akkor egy természetes módon épült ház bekerülési költsége is sokkal kevesebb, mint a hagyományos módon épült házaké, sőt akár csaknem hetven évnyi működési költsége fedezve van abból az energiából, amit egy mesterséges építőanyagokból épülő ház emésztene fel? Ez azért elég megdöbbentő arány, ugye?

Ha belegondolsz, magad is rájössz, hogy a természetes építőanyagok “gyártása” vagy “előállítása” nem igényel túl sok energiát, sőt még a legtöbb esetben szállítani sem kell.

Szerencsére ismételten egyre nagyobb teret nyernek ezek az anyagok, így nem csupán családi házakat, hanem akár emeletes házakat, irodaházakat, szállodákat és emeletes házakat is építenek belőle.

De nézzük is, milyen anyagokat bocsát a természet a rendelkezésünkre!

Mondj igent a természetes építőanyagokra!

Talán nem is gondolnád, de a szalma kifejezetten reneszánszát éli, amelyet ha tömörítesz, többféle felhasználási módja is létezik. Németországban például már a 2000-es évek eleje óta engedélyezett építőanyag a szalma, és egyre többen élnek is ezzel a lehetőséggel.

Összepréselt szalmából olyan házakat tudsz építeni, amelyek tökéletesen teljesítik a passzív házak feltételeit. Ezt persze egy egész sor más építőanyaggal lehet kombinálni, persze kizárólag természetessel.

A szalmából készült falakat vályoggal vakolhatod, természetes festékkel festheted, de még a hő- és a hangszigetelést is meg tudod oldani a természet kincseivel, például a kenderrel vagy a gyapjúval.

Talán mondani sem kell, de ezek az anyagok jóval egészségesebb lakóklímát teremtenek, így minden szempontból megéri nemet mondani a vegyipar által létrehozott mesterséges építőanyagokra.

Fontos az egészség!

A természetes anyagok segítségével szabadon lélegző otthont teremthetsz, amely kizárja a penészt, a nem megfelelő páratartalmat vagy épp a vegyi anyagok kipárolgását, sőt a szálló finompor és az elektroszmog sem fog többé gondot okozni. Ha ezektől megszabadulsz, akkor jó eséllyel búcsút inthetsz az allergiás tüneteknek, a kínzó fejfájásnak vagy épp az álmatlanságnak.

Óvd a környezetet, óvd az egészséged, és építkezz természetes anyagokkal!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.