Otthon

Egy jó buli a haverokkal, vagy inkább hívjunk szakembert otthonunk kifestéséhez?

Bármennyire is vigyázunk az otthonunk állapotára, bizonyos időközönként – ideálisan 3-5 évente – muszáj végeznünk egy tisztasági festést. Amikor ennek eljön az ideje, két lehetséges út áll előttünk: vagy beszerezzük a szükséges eszközöket, felhívjuk néhány ismerősünket, és közösen belevágunk mi magunk, vagy felbérlünk egy szakemberekből álló brigádot. Kétségtelen, hogy mindkét opciónak megvannak az előnyei és hátrányai – éppen ezért számos aspektust át kell gondolnunk, mielőtt döntenénk.
vous - 2023.05.02.
Egy jó buli a haverokkal, vagy inkább hívjunk szakembert otthonunk kifestéséhez?

Először is vizsgáljuk meg az egyes lehetőségeket: melyik milyen hátulütőkkel jár és milyen előnyöket biztosít?

Ha magunkra vállaljuk a feladatot…

A legtöbben azért döntenek úgy, hogy magunk festenek ki otthon, mert ez kétségtelenül egy olcsóbb megoldás. Ilyenkor nem kell mást tennünk, mint elmenni egy közeli barkácsáruházba és beszerezni néhány alapkelléket. Az inntaler termékek között például nemcsak a szükséges festékeket találhatjuk meg, de mélyalapozót és ha szükséges, penészlemosót is vásárolhatunk. Emellett ne feledkezzünk meg a különböző méretű hengerekről, azok hosszabbító szárairól, az ecsetekről, a keverőedényekről és a takarófóliáról sem! Érdemes néhány törlőruhát és némi hígítót is bekészíteni, ha tartunk a foltoktól!

Ha még nem csináltuk ilyesmit, és bizonytalanok vagyunk, akkor sem kell kétségbe esni: online szinte már minden információt fellelhetünk a falfestés rejtelmeiről, annak pontos menetéről és az alapeszközökről. De az is jó ötlet, ha olyan barátokat, rokonokat, ismerősöket keresünk meg, akikről tudjuk, hogy otthonosan mozognak a témában. Akár már a „nagybevásárlást” is megejthetjük együtt, így biztosan nem kell majd a munka közben visszarohanni az áruházba.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a festés bár tud szórakoztató lenni, alapvetően egy kemény fizikai munka, ráadásul ha szép végeredményt szeretnénk, akkor végig koncentrálnunk is kell, minden részletre odafigyelve. Emellett pedig a dolog menetét is alaposan meg kell terveznünk. Mennyi időbe telik majd az előkészítés? És maga a festés? Hány nap alatt tudunk összesen végezni? Milyen sorrendben haladjunk a szobák között? És természetesen: mely helyiségeket és mennyire fogjuk tudni használni, amíg zajlanak a munkálatok?

Ha megbízunk valakit…

Amennyiben szakemberekre bízzuk a dolgot, biztosan mélyebben a zsebünkbe kell majd nyúlnunk. Itt nem lesz ugyanis elég az, hogy megvesszük az alapanyagokat és rendelünk néhány pizzát meg üdítőt a haveroknak a segítségért cserébe. Kétségtelen tehát, hogy egy jó festő munkadíját meg kell majd fizetnünk az utolsó forintig. Emellett negatívum lehet az is, hogy nem biztos, hogy egy igazán jó szakembert találunk. Sajnos ez a szakma – mint a legtöbb – hajlamos felhígulni, így előfordulhat, hogy nem leszünk elégedettek a végeredménnyel. Erre sajnos elég nehéz biztosítékot szerezni.

Vitán felül áll, hogy ez a megoldás sokkal kényelmesebb, mint az, ha magunk vágunk bele a dologba. Elég elmondani a festőknek, hogy melyik helyiséget milyen színűre szeretnénk, illetve hogy mire kell figyelniük az egyes helyiségek, kisebb részletek kapcsán… aztán pedig hátradőlve várni, hogy készen legyenek. (Persze nem az otthonunkban, hiszen a legjobb, ha ilyenkor pár napot máshol töltünk, hogy ne legyünk útban a munkálatok során.)

Mérlegeljünk!

Lehet, hogy még most sem látjuk tisztán azt, hogy melyik megoldás igazán nekünk való. Hogy közelebb kerüljünk az igazsághoz, van néhány aspektus, amit számba kell vennünk. Az egyik legfontosabb az, hogy mennyire bonyolult maga a munka. Ha csak egy kis színfrissítésre vagy meszelésre van szükségünk, azt jó eséllyel mi magunk is el tudjuk végezni, ha beszerezzük a szükséges intaller termékeket. Más a helyzet azonban akkor, ha a munkálatokhoz speciális eszközökre vagy tudásra van szükség. Például: ha nagyon nagy a belmagasság, a szakemberek extra hosszú létrával és egyéb segédeszközökkel készülhetnek.

Az sem mindegy, hogy a falaink milyen állapotban vannak. Ha nagyon régiek és a festék szinte már bomladozik, akkor nem érdemes nekünk hozzálátni, mert akár nagyobb kárt is okozhatunk. Illetve amennyiben sok rajta a felületi egyenetlenség, szintén jobb ötlet profikra bízni a feladatot.

Azt is fel kell mérnünk, hogy milyen léptékű a munka. Ha csak egy kétszobás kislakásról van szó és egy tisztasági festésről, akkor abba a barátok segítségével is nyugodtan belevághatunk. De ha egy többszintes családi ház összes helyiségét újra kell festenünk, már jobb a másik lehetőségben gondolkodni.

Mindezeket végiggondolva már kirajzolódhat előttünk a megoldás. És bár egyik út sem feltétlenül egyszerű, hiszen valamilyen szinten ígyis-úgyis felborul majd az életünk egy rövid időre, tartsuk szem előtt a végeredményt! Ismét hosszú időn át élhetünk egy tiszta, kellemes környezetben, frissen festett falak között!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.