Otthon

A beltéri tolóajtók előnyei és hátrányai – 5 tipp vásárlás előtt

A beltéri ajtó kiválasztása során gyakran merül fel a kérdés, hogy milyen típusú nyílászáró mellett érdemes dönteni. A beltéri tolóajtó nem tartozik a megszokott ajtónyitási opciók közé, ugyanakkor egyre többen érdeklődnek iránta. Ahogy minden nyílászárónak, úgy a beltéri tolóajtónak is megvannak a maga előnyei és hátrányai.
vous - 2023.02.28.
A beltéri tolóajtók előnyei és hátrányai – 5 tipp vásárlás előtt

1. tipp: Vegye figyelembe, mennyi hely áll rendelkezésre!

A hagyományos ajtók nyitásához hely kell, így ha helyszűkében van, akkor mindenképp érdemes megfontolni a beltéri tolóajtóban rejlő lehetőséget. A beltéri tolóajtók esetében a két legnépszerűbb kivitel a fal előtt futó és a falban futó verziók. Mindkét verzió, de különösen utóbbi előnyös, ha minden négyzetcentiméter számít.

Különösen a kisebb alapterületű lakásokban kell alaposan átgondolni, hogy mi hova kerül, hiszen nagyon kevés hely áll rendelkezésre. A tolóajtó jó szolgálatot tehet, hogy ne kelljen kompromisszumot kötni.

2. tipp: Nincs több ajtócsapkodás!

Van, amikor a huzat miatt, máskor a kapkodás következtében úgy vágódik be az ajtó, hogy csoda, hogy a vakolat a helyén marad. Ennek megakadályozására jó megoldást jelent a tolóajtó. Különösen a kisebb gyerekek hajlamosak a játék hevében forgószél módjára közlekedni és az ajtót feltépve, majd maguk után becsapva távozni. A másik előny, amely miatt érdemes megfontolni a tolóajtó alkalmazását, az a mozgáskorlátozottság. Egy tolószékes ember számára a hagyományos beltéri ajtó nyitása felér egy komoly akadállyal. A tolóajtó nyitása sokkal kényelmesebb, egyszerűbb opció. A fiatalabb és az idősebb korosztályt tekintve is jobb döntés a beltéri tolóajtó alkalmazása.

3. tipp: Térelválasztás tolóajtóval

A tolóajtó nem csupán megnyitni képes a tereket, hanem akár el is zárja egymástól a különféle helyiségeket. Az interneten számos kreatív tippet lehet látni a tolóajtó segítségével kialakított gardrób vagy spájz, illetve egyéb helyiségek kapcsán. A tolóajtó segítségével egyszerűen lehet elválasztani egymástól a különféle tereket és akár tároló helyiségeket létre hozni. Ha egy külön teret szeretne leválasztani, akkor a tolóajtó kiváló opció erre a célra.

Forrás: Freepik

4. tipp: Dekoráljon a tolóajtó segítségével!

Ma már számos kivitelben elérhetők a tolóajtók, így némely típusok akár önmagukban is beillenek dekorációnak. Manapság, amikor egyre többen fordítanak figyelmet a belső enteriőrre, ezek az ajtók különösen jó választásnak bizonyulnak. Ráadásul a tolóajtó esetében attól sem kell tartani, hogy a kilincs megnyomja a falat, ami gyakori probléma a hagyományos tolóajtók esetében.

5. tipp: Érdemes a takarítást is figyelembe venni a választás során!

A tolóajtónak megannyi előnye van, ugyanakkor hátrányai is vannak, amelyeket szintén érdemes mérlegelni a választás során. A legnagyobb hátrány kétségkívül a nehézkes takarítás. A klasszikus ajtókat jóval egyszerűbb takarítani, mint a tolóajtókat. Kell némi rutin, mire belejön az ember. Különösen a tolóajtó sínrészét kell rendkívül alaposan megtisztítani és karbantartani, annak érdekében, hogy az ajtó hosszú időn keresztül megfelelően működjön!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.