Otthon

7 egyszerű változtatás, amivel környezetbarát háztartássá alakíthatjuk az otthonunkat

Az újonnan épülő házak esetében ma már alapvető elvárásnak számít a fenntartható tervezés és kivitelezés, ami nemcsak a környezeti terhelés csökkentése miatt lényeges, hanem az energiatakarékosság, és nem utolsósorban a lakók életminősége és jóléte miatt is. Mindezekről az előnyökről azonban akkor sem kell lemondanunk, ha régi építésű ingatlanban lakunk, hiszen a korszerűsítés során is megannyi lehetőségünk van otthonunk energiahatékonyságának javítására.
vous - 2023.08.03.
7 egyszerű változtatás, amivel környezetbarát háztartássá alakíthatjuk az otthonunkat

Cikkünkben hét tippet gyűjtöttünk össze, amelyekkel otthonunkat környezetbaráttá, egyszersmind komfortosabbá és élhetőbbé is tehetjük.

1. Szigeteljük a falakat és a tetőt!

Talán nem is gondolnánk, de a fűtéssel előállított hő több mint egyharmada a falakon keresztül távozik, és majdnem még egyszer ekkora hányadát a tetőszerkezeten keresztül veszítjük el. Éppen ezért a megfelelő hőszigetelés kulcsfontosságú az épület energiahatékonysága szempontjából.

Szerencsére ma már számos sokoldalúan felhasználható, modern szigetelőanyag elérhető – mint például a kőzet- vagy ásványgyapot –, amelyeket mind a padlástér, mind a homlokzat szigetelésére alkalmazhatunk. Ezek az anyagok nemcsak környezetkímélőek, de kiemelkedő hő- és hangszigetelő képességeik révén segítenek minimalizálni a hőveszteséget, továbbá csökkentik a zajok behatolását is az épületbe.

2. Váltsunk megújuló energiára!

Habár a régi ingatlanokban továbbra is a hagyományos, fosszilis tüzelésű fűtési módszerek a legelterjedtebbek, napjaink fenntarthatósági kívánalmainak ezek már nem tudnak maradéktalanul eleget tenni: amellett, hogy magas energiafogyasztással járnak, a fűtés során keletkező égéstermékek a környezetet is károsítják. Ezzel szemben a nap-, szél- vagy geotermikus energiával működő alternatív fűtési rendszerekkel jelentősen csökkenhetjük otthonunk károsanyag-kibocsátását, illetve a fosszilis energiahordozóktól való függőségünket is.

Az utóbbi években egyre népszerűbb fűtési megoldássá válik a hőszivattyú alkalmazása, ami nem véletlen: a rendszer által felhasznált, ingyenesen elérhető környezeti energiát – típustól függően a levegőből, talajból vagy vízből kivont hőt – hasznosíthatjuk radiátoros vagy felületfűtésre, de akár a használati meleg víz előállítására is. Ráadásul nem csak télen biztosít optimális hőmérsékletet, hiszen a nyári forróságban hűtésre is használhatjuk.

A hőszivattyú a működéséhez szükséges energia közel 75%-át a megújuló környezeti forrásokból nyeri – a fennmaradó részhez villamos energiára van szükség, ám ehhez kedvezményes árú, GEO vagy H tarifát is igényelhetünk. Ha pedig napkollektorral kombináljuk a rendszert, akár teljesen le is nullázhatjuk rezsiköltségeink jelentős hányadát.

3. Használjunk energiatakarékos készülékeket!

Az energiatakarékos készülékek hatékonyabban használják fel az energiát ugyanolyan teljesítmény eléréséhez, mint az elavult, kevésbé hatékony berendezések. Használatukkal nemcsak a pénztárcánkat kímélhetjük, de hozzájárulhatunk az erőforrások fenntartható felhasználáshoz is.

Ha elromlik a már korszerűtlennek számító mosógépünk, hűtőnk vagy más háztartási gépünk, mindenképpen célszerű helyettük A+++ besorolású készülékeket vásárolni – hosszú távon jelentős megtakarítást érhetünk el velük, így a beruházás biztosan megtérül. Emellett azzal is csökkenthetjük energiafogyasztásunkat, ha a hagyományos izzólámpákat és halogénizzókat LED-es izzókra cseréljük.

4. Aknázzuk ki az újrahasznosításban rejlő lehetőségeket!

Az újrahasznosítást a szelektív hulladékgyűjtéstől kezdve az egyszer használatos anyagok elhagyásán át a meglévő bútoraink felújításáig a háztartás számos pontján alkalmazhatjuk. A kreatív megközelítéseknek és az újrahasznosítási lehetőségek kihasználásának köszönhetően nemcsak környezetbarátabb életmódot teremthetünk magunknak, de egyedi és stílusos otthonunk is lehet, amelyben összekapcsolódik a fenntarthatóság és az egyéniségünk.

5. Csökkentsük a műanyaghasználatot!

Az egyszer használatos műanyagok gyártásuk és utóéletük során is rendkívül környezetkárosítóak. Ezek helyett használatunk környezetbarát alternatívákat, így például vászontáskákat, textilzacskókat vagy a rozsdamentes acélból készült vizespalackokat. A műanyag csomagolóanyagokat is helyettesíthetjük viaszpapírral, papírtasakokkal, de akár régi kartondobozokat, újságpapírokat is használhatunk erre a célra.

Az otthoni műanyag szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával pedig még hatékonyabban csökkenthetjük a műanyag hulladék mennyiségét, és óvhatjuk bolygónkat a felesleges szennyezéstől.

6. Komposztáljunk!

Ha kertes házban élünk, a komposztálás kihagyhatatlan lehetőséget jelent arra, hogy újrahasznosítsuk a konyhai és a kerti hulladékot, ezáltal pedig jelentősen csökkentsük a szemétlerakóba kerülő szerves anyagok mennyiségét. Az így keletkező komposzttal ráadásul értékes tápanyagokat is juttathatunk kertünk talajába, amely segít a növények egészséges fejlődésében és a fenntartható, vegyi műtrágyáktól és környezetszennyező módszerektől mentes kertgazdálkodás kialakításában.

7. Mérsékeljük a vízfogyasztást!

A víz véges forrás, ezért minél többet pazarolunk el belőle, annál súlyosabb kihívásokkal kell majd szembenéznünk a jövőben. A környezettudatos otthonokban fontos kiemelt figyelmet fordítanunk a vízfogyasztás csökkentésére és a víz takarékos felhasználására.

Olyan egyszerű lépésekkel, mint a csapok elzárása mosogatás vagy fogmosás közben, a zuhanyzás időtartamának csökkentése, illetve az esővízgyűjtő rendszerek telepítése, jelentős mennyiségű vizet megtakaríthatunk. Emellett érdemes ellenőrizni a csöpögő csapokat és a vízszivárgásokat, hogy megelőzzük a felesleges pazarlást.

A fenntartható és energiahatékony háztartás kialakítása számos anyagi és kényelmi előnnyel jár a mindennapokban, de legalább ennyire fontos, hogy az utánunk következő generációknak is élhetőbb életteret biztosíthatunk. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a környezetünk megóvása közös felelősségünk, a változást pedig már otthonainkban is elkezdhetjük.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!