A kezünkön lévő baktériumok elpusztítására a legjobb módszer az alapos kézmosás, de, valljuk be, azt nem tudjuk akárhol, akármikor megtenni. Van azonban egy aprócska műanyag flakonos gél, amellyel csak átmenetileg ugyan, de javíthatunk a helyzeten. Ám a kézfertőtlenítő sem tart örökké, van, hogy pótolnunk kell. Ha a bolti helyett kipróbálnátok valami újat, most elmondjuk, hogyan készíthetitek el házilag!
Amióta felköltöztem vidékről Pestre, tömegközlekedésről tömegközlekedésre pattanok, és gyakran tisztítom meg a kezem két átszállás között antibakteriális géllel. Amikor pedig hazaérek, első utam mindjárt a mosdókagylóhoz vezet, ahol a szappanozás mellett a mozdulatsorra is nagyon odafigyelek:
Ha a legváratlanabb helyzetben fogy el a fertőtlenítőtök, vagy nem bíztok a boltban kaphatókban, akkor máris itt van 2 szuperegyszerű házi recept!
Alkoholos kézfertőtlenítő
Kezdjük rögtön a hozzávalók listájával:
Ez a változat hasonlítani fog ugyan az áruházihoz, de a vegyi anyagokat melegebb éghajlatra küldjük. Elő a kanállal és a tállal, amibe rögtön mehet is 2/3 bögre alkohol és 1/3 bögre tiszta aloézselé. Keverjétek teljesen simára, amennyiben sűrűbbre szeretnétek a végeredményt, szükség lesz még némi plusz aloe verára.
Jöhet körülbelül 8-10 csepp a választott illóolajból, de miközben adagoljátok, folyamatosan szagoljátok, mennyire tetszik az illat töménysége. Amikor úgy érzitek, pont jó, álljatok meg! Ahogy fentebb is írtam, a levendula, a szegfűszeg, a fahéj és a borsmenta részesül most előnyben, mert ezek antiszeptikus tulajdonsággal is bírnak. Ha egyikkel sem vagytok kibékülve, akkor válasszátok a saját kedvenceteket.
A tölcséren át folyassátok a flakonba; hogyha többet készítettetek, mint a palack űrtartalma, egy befőttesüvegben tároljátok a maradékot, míg újra szükség nem lesz rá.
Természetes összetevőjű kézfertőtlenítő
Itt ezekre lesz szükségetek:
Nos, ez a verzió lesz a legnaturálisabb, aki kerüli az alkoholtartalmú dolgokat, az most figyeljen!
A tálban most 1 bögre aloézselét 30 csepp teafaolajjal és 1,5 teáskanál varázsmogyoróvízzel keverjetek össze. Hígítani a varázsmogyoróval, sűríteni pedig pluszaloéval tudtok. Az eddig elkészült kencébe jöhet a választott illóolajból körülbelül 5 csepp, ha erősnek érzitek a teafát, ezzel kompenzálhatjátok.
Elő ismét a tölcsérrel, mehet a cucc a flakonba, a maradék meg most is a befőttesüvegbe.
Én hű elkötelezettje vagyok a teafaolajnak, így a másodikra voksolok, ti melyiket készítitek el? Írjátok meg nekünk!