Otthon

Tavasz az ingatlan adás-vétel főszezonja: így készítsed fel eladó otthonodat

Ahogy az ember életét, úgy az ingatlanpiacot is egyfajta ciklikusság jellemzi. Tavasszal a kereslet és a kínálat is bővül, hiszen az emberek a csendesebb téli időszakot követően, a nyári szabadságolások előtt szeretnék értékesíteni otthonukat és új lakásba költözni. Vitális-Pintér Veronika és Jenőfi Réka home staging szakértők szerint a családi házak értékesítésének legideálisabb időszaka kezdődik április-májusban. Ekkor mutatják meg ezeket az ingatlanokat, ezért a rendrakást a kerttel érdemes kezdeni. Hozzátették, a lakások esetén is milliókat érhet, ha a terasz jó benyomást kelt a potenciális vásárlókban.

vous - 2022.04.11.
Tavasz az ingatlan adás-vétel főszezonja: így készítsed fel eladó otthonodat

Az ingatlanpiac tendenciaszerűen felpörög tavasszal, ennek logikus magyarázata az, hogy az emberek a nagy döntéseket kevésbé hajlamosak télen meghozni, a nyár közeledtével viszont egyre inkább aktuálisabbá válik egy esetleges költözés a családok életében. Az április-májusi dömpinget most felerősítheti, hogy az ukrajnai háború okozta kezdeti pánik lecsendesedett és az értékesítések száma szinte egyik napról a másikra visszapattant.

Jenőfi Réka lakberendező arról beszélt, minden ingatlant érdemes felkészíteni az eladásra. Ehhez a takarítás, rendrakás mellett azt ajánlja, a berendezést is úgy optimalizáljuk, hogy a ház legtöbb funkcióját láthatóvá tegyük anélkül, hogy túlzsúfoltságot teremtenénk abban.

„Lakott ingatlanban ez kicsit nehezebb, de tűzzünk ki célokat magunk elé, és lépésről lépésre könnyebb lesz elérni azt az állapotot, amivel jelentősen emelhetünk otthonunk értékén. Az apróbb hibákat mindenképp javítsuk ki. Például lehet, hogy mi már hozzászoktunk, ha hiányzik egy parkettaszegély, de a vevő észre fogja venni. Ha csöpög a csap, cseréljük ki, ha leszakadt a redőny, hívjunk szerelőt” – magyarázta, hozzáfűzve, körbe is kell nézni a piacon, hogy kik lehetnek a konkurenseink, kikkel kell versenyezni, mi az a szint, amit ki tudunk hozni a meglévő helyzetből.

Szerelem első látásra: a kert, a terasz

Vitális-Pintér Veronika közgazdász kiemelte, mivel a családi házaknál plusz életteret jelent a kert, az eladónak meg kell mutatnia, hogy milyen bámulatos is tud az lenni.

„Érdemes kivárni azt az időszakot, amikor már a kert is mutatóssá válik. Ha gazos, gazoljuk ki, a kerítést fessük le, hiszen minden esetben az első benyomás számít. Ezzel találkozik elsőként a vevőjelölt, ott kell megnyernünk a figyelmét, nagyban ott dől el, hogy tetszik-e számára, amit lát” – mutatott rá. Megjegyezte, hogy a fotók elkészítésével is érdemes megvárni azt a pillanatot, amíg a kert tényleg topformába nem rázódik.

A RennaHome home staging szakértője kiemelte, ez akkor is igaz, ha lakás esetében „csak” erkélyről vagy teraszról van szó. Ha a vásárló látja, hogy az egy plusz helység, ami élhető, ahol tisztaság és rend van, óriási plusz értéket lehet vele teremteni és sokszor akár milliókat is érhet az adás-vételi szerződés aláírásakor.

Mint fogalmazott, a kertes házak, a teraszos vagy erkélyes lakások iránti kereslet folyamatos, sőt ez a trend koronavírus-járvány kirobbanása óta még inkább felerősödött. A kert felkészítését sem szabad elhanyagolni, sőt legalább akkora hangsúlyt kell fektetni rá, mint a belső részekre, hisz ez lesz a legnagyobb vonzerő a szabadba vágyó lakás keresőknek.

Amikor az eladhatatlan is eladhatóvá válik

Vitális-Pintér Veronika és Jenőfi Réka, a home stagingelt ingatlanok értékesítési szakértői azt javasolják, ha valaki egy nem túl régen felújított otthont szeretne értékesíteni, 5 hét alatt maga is fel tudja arra azt készíteni megfelelő tudással felvértezve, külön segítség lehet ehhez ha előre elkészített segédanyagokkal, minta táblázatokkal és hangulati montázsokkal dolgozik.

„Amennyiben valakinek nincs erre ideje vagy nem érzi magában a kreativitást hozzá, bátran kérje szakértők segítségét. A piacon különböző szolgáltatók állnak rendelkezésére, akik segítséget nyújtanak akár a teljes felkészítési folyamatban az első lépésektől a lakás dekorálásáig. Minden ingatlannak megvan a maximális ár, amit megadnak érte, ahhoz, hogy ezt el is érjük a home staging nagyban hozzájárul, ezekért a lakásokért és házakért egyértelműen magasabb összeget lehet kérni az átlagnál, tehát ez minden esetben egy megtérülő befektetés” – fogalmaztak.

Megjegyezték, értéknövekedés alatt nem csupán az ár feltornászását lehet érteni, hiszen a home staginggel gyakran egy eladhatatlannak nyilvánított ingatlant is akár napok alatt eladhatóvá lehet varázsolni.

Szezontól függetlenül kijelenthető, hogy az igényes, szép dolgokra van fizetőképes kereslet, és bár nem mindig az a cél, hogy sok millió forinttal tudjuk magasabb áron értékesíteni az ingatlant, hanem sok esetben a gyorsaság, vagyis az értékesítés idő lerövidítése, legalább annyira fontos az eladók számára, zárták szavaikat a Renna Home szakértői.

Ajánlott cikkek