A datolya vagy datolyaszilva fáját az arab világban az élet fájának is nevezik, ami teljesen érthető. A termés magas vitamin- és tápanyagtartalma, illetve mindebből adódó áldásos hatásai valóban indokolják ezt a megnevezést. De vigyázat, nem akármilyen kalóriabomba a datolya, simán tönkrevághatja a pontosan betartott diétát.
Tények a datolyáról
Amikor teljesen megérik a datolya akkor aszalódni kezd, a héja ráncossá válik, és egy viaszos réteg borítja be
Rendkívül magas a kalcium-, magnézium-, káliumtartalma. Számos vitamin is fellelhető a gyümölcsben, pl. D, ami a látást javítja.
Mivel a datolyában olyan anyagok találhatóak, melyek csökkentik a koleszterinszintet, a szív gyógyítójaként is tekinthetünk a gyümölcsre
Nagyon magas cukortartalma miatt nem ajánlott fogyókúrázóknak, 4-5 szem gyümölcsben ugyanis kb. 250 kalória található
Magas vastartalma miatt vérszegénység esetén is ajánlott fogyasztása.
Fentieket figyelembe véve nem könnyű eldönteni, hogy beillesszük-e egészségtudatos étrendünkbe a datolyát, de ha betartjuk az egészség fő szabályát, a mértékletességet, akkor néha élhetünk ennek a finomságnak az előnyeivel.