Test

Ez megismételhetetlen! Sporttörténelmi diadal a maratoni távon

A kenyai hosszútávfutó, Eliud Kipchoge a mai reggel másodszor futott neki az elképzelhetetlenül nagy kihívásnak, két óra alatt szerette volna lefutni a maratoni távot, a 42,195 kilométert.

vous - 2019.10.12.
Ez megismételhetetlen! Sporttörténelmi diadal a maratoni távon

Ma reggel negyed kilenckor állt pályára, Bécs tükörsima aszfaltú futóhelyén,  a Prater Hauptallee-én, amely 9,6 km-es távját 4,4-szer futotta le Kipchoge és társai. 

A népszerű futópályán egy percre se hagyták magára a maratonistát, előtte is, utána is hosszútávfutók kísérték, hogy az ideális (és természetes) versenyhelyzetet modellezzék számára. Előttük egy kivetítős kocsin követhette nyomon aktuális helyzetét, hogy az utolsó másodpercig képes legyen okosan beosztani erejét, energiáját.

Objektum doboz

Az előzetes számítások szerint Kipchoge-nak 170 másodperc alatt kellett megtennie 1 km-t ahhoz, hogy mindvégig a két óra alatti időben tudjon maradni. 

Végül 1 óra, 59 perc 40 máspdperces eredménnyel, LAZÁN célba ért. Még arra is volt ereje, hogy az utolsó ezer méteren gyorsítson, integessen, ünnepeljen. Végül hatalmas diadallal célba ért. 

Eliud Kipchoge az első sportoló a világon, aki két óra alatti időeredménnyel futotta le a történelmi értékű maratont és ez akkor is megdöbbentő eredmény, ha tudjuk, hogy optimalizált körülmények között, a személyes fizikai, lelki és szellemi jellemzőire szabott verseny stratégia alapján, egy teljes stáb dolgozott mellette, hogy ez a világsiker megszülethessen.

Talán nyomon követhették a felkészülését a Fuss, család, fuss című, a tv2 képernyőjén a héten adásba került sport-reality versenyzői és edzői is, tekintve hogy a héten óriási profizmussal és elszántsággal küzdöttek egymással a családok a megtisztelő "legsportosabb magyar család" címért és vele járó 10 millió forintos fődíjért. Meglehet nem futotta le még minden versenyzőjük a maratont, de tekinte állóképességüket és lelki erejüket, a családok minden egyes tagjának esélye van erre.

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.