Trend

Talált kincsekben kitűnni a tömegből: a turizás alapszabályai

Ma már lényegében divat turkálóba járni, ezért azok is bemerészkednek egy second hand boltba, akik eddig ódzkodva kerülték ezeket a helyeket. Az ünnepek közeledtével több okot is tudunk, miért érdemes gyakrabban benézni, de összegyűjtöttük a legfontosabb alapszabályokat is.

vous - 2023.09.28.
Talált kincsekben kitűnni a tömegből: a turizás alapszabályai

Legutóbbi anya-lánya napunkon otthon hagyván a gyerekeket elvittem anyukámat egy őszi ruhafrissítő túrára, megmutatva neki a belvárosi second hand üzletek ezernyi arcát. Betértünk a klasszikus használtruha-boltokba és a kizárólag címkés termékeket árusító üzletekbe is és jól szórakoztunk. Ennek kapcsán összeszedtük a turizás néhány fontos alapszabályát, amik megkímélik az embert a kellemetlen tapasztalatoktól és a fölösleges pénzköltéstől.

Amit a turiból éri meg a legjobban…

…azok például az olyan különleges alkalmakra való ruhák, mint a koktélruha, kisestélyi, karácsonyi blúz, szilveszteri szoknya, bulira kiegészítő, amit valószínűleg soha többet, vagy maximum egy-két alkalommal vennénk fel, viszont a bolti ára horribilis. Szilveszterre és karácsonyra például a legjobb aranyló és flitteres cuccokat novemberben vagy december elején lehet kifogni, az év végi bulik nagy slágerét, a boát kis mázlival pár száz forintért – ami a boltokban több ezer is lehet.

De a szövet- és bőrkabátok is second hand üzletekből szerezhetők be a legjobb ár-érték arányban, hiszen a bolti árak akár tizedéért is találhatunk hibátlan, divatos, újszerű vagy teljesen új, címkés darabokat. A most ősszel-tavasszal divatos műbőr dzsekik például az üzletekben legjobb esetben is tízezertől indulnak, ugyanebből feketét vettünk már négyezerért turiban. Téli és őszi szövetkabátok ötezer forintért már kifoghatóak kiváló minőségben, folt- és hibamentes állapotban.

Ettől függetlenül a márkás blúzok, farmerek, pulcsik és szezonális ruhák is jó áron keresik új gazdájukat. Ezekben a ruhákat azért szeretjük, mert mivel többnyire a szigetországból érkeznek, legtöbbször olyan márkákkal találkozunk, amelyek itthon kevésbé ismertek vagy nagyon drágák, illetve az egy-két évvel korábbi trendek vagy hozzánk be sem érkezett kollekciók darabjaiból állnak – vagyis nem köszönnek szembe a buszon.

A turizás tíz alapszabálya

A másodkézből szerzett ruhák minden előnye ellenére a következő tanácsokat érdemes szem előtt tartani:

  1. Öt percre” beugrani többnyire nem vezet semmi jóra. A vadászathoz legtöbbször idő kell, hogy az ember nyugodtan felmérhesse a terepet, átböngéssze a kínálatot és legyen ideje felpróbálni az érdekesnek tűnő darabokat.
  2. Készletcsere napján a legmenőbb turikba csak az igazán bátrak merik betenni a lábukat, akkora ott a közelharc. Menjünk inkább két-három nappal utána, két ok miatt: egyrészt sokkal kisebb a lökdösődés és esély van bejutni a próbafülkébe, másrészt úgyis folyamatosan töltik a ruhákat, ezért nem sokkal rosszabbak az esélyek, mint az első napon.
  3. Akinek nincs hangulata hozzá, inkább ne erőltesse a dolgot: a turkálóban halászás sikerének záloga nagy részben a hangulattól is függ.
  4. Fehérneműt, fürdőruhát csak új, címkés darabot válasszunk – azért a higiénia az ár mellett ugyanolyan fontos.
  5. Minden „kivételesen” jó ajánlatra vonatkozik, hogy csak azt vegyük meg, amire biztosan szükség van: a „majd-csak-jó-lesz-valamire” darabok többnyire csak a ruhagyűjtőben végzik.
  6. Fizetés előtt a ruhán nézzük át:  nincsenek-e rajta kitisztíthatatlan foltok, szakadás vagy anyaghiba, hiányzó gomb, hogyan tisztítható, milyen az anyagösszetétele.
  7. Cipőt használtan csak kivételes esetben vegyünk, ha tényleg nagyon jó vételnek tűnik és valóban alig hordott állapotban van – de vásárlás után a biztonság kedvéért fertőtlenítsük le belülről antibakteriális spray-vel.
  8. Használt ruháknál legyen mindig szőrös szívű az ember: csak azt vesszük meg, ami igazán jól áll és vagy passzol az életmódunkoz/stílusunkhoz, vagy tényleg szükségünk van rá valamilyen alkalomra (lásd. fent).
  9. Lakástextilt is érdemes itt nézni, tapasztalatból tudom, hogy egy szép pezsgő színű függönyből még bármi, akár ágytakaró vagy terítő is lehet. De sokszor jó áron vannak a garnitúrában kapható ágyneműk is.
  10. A gyerekruhák tekintetében egészen kiskamasz korig néha verhetetlenek a turkálók árban és kínálatban is (kivéve persze a nagy leárazásokat). Alkalmi ruhát, fiúknak inget, lányoknak karácsonyi tüllcsodát, kabátokat, gyerekzakót és egyebeket, valamint babáknak anorákot, és a bodykon kívül az ezernyi cuki ingecskét és keresztelőruhát is innen érdemes beszerezni.

 

Forrás: Pixabay

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.