Egyéb kategória

20 éves a Titanic-film: mi a közös a valóságban történtek és a film között?

Hihetetlen, de már 20 éves a Titanic-film – James Cameron 11 Oscar-díjat besöprő korszakalkotó produkcióját 1997 végén mutatták be. Az azóta eltelt időszakban még többet megtudtunk a Titanic katasztrófájáról, rengeteg tárgy került a felszínre, amelyek egy részét most a budapesti Titanic kiállításon láthatja a közönség. Ha újranéznétek a filmet, itt egy kis segítség, hogy meg tudjátok különböztetni a valóságot a fikciótól.

vous - 2017.10.26.
20 éves a Titanic-film: mi a közös a valóságban történtek és a film között?

Létezett a Titanic szerelmespárja?

Nem. Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) és Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) teljesen az író-rendező James Cameron fantáziájának szülöttei. Egy J. Dawson azonban valóban ott volt a fedélzeten, bár az ő keresztneve Joseph. Cameron nem tudott az igazi Dawson létezéséről. A férfi a filmbeli karakterhez hasonlóan életét vesztette a tragédiában. 

Tényleg sebességi rekordba hajszolta a kapitányt a hajó tulajdonosa?

Soha nem tudjuk meg biztosan. A filmben Bruce Ismay arra sarkallja Smith kapitányt, hogy döntsék meg a sebességi rekordot, de a valóságban Ismay azt vallotta eskü alatt, hogy a kazánok egyszer sem dolgoztak teljes erőbedobással. Másnap, hétfőn akarták kipróbálni, milyen sebességre képes a hajó. Ugyanezt vallotta a legénység több tagja is, míg az utasok közül volt, aki azt mondta, hogy látta, amint Ismay összetép egy jéghegyekre figyelmeztető jelentést. A bíróság nem hitt nekik. 

Valóban a végsőkig játszott a zenekar?

Igen, ezt a tanúvallomások is alátámasztják. Azt, hogy pontosan melyik volt az utolsó számuk, senki sem tudta megmondani.

Titanic

3 érdekesség, amit kevesen tudnak a Titanicról

Több mint száz éve, hogy 1912. április 15-én hajnalban elsüllyedt a Titanic, amelyet azóta is sokan az álmok hajójaként emlegetnek. Nem véletlenül: a tengerjáró tele volt hittel, reménnyel és személyes történetekkel, amelyeket a Budapestre érkező Titanic kiállításon minden látogató megismerhet. Íme néhány érdekesség, amikről biztosan többet hallhattok a nagyszabású kiállításon.

Tényleg öngyilkos lett az elsőtiszt?

Valószínűleg nem. A filmben William Murdoch csúszópénzt fogad el, majd fejbelövi magát. A történészek csak azt tudják, hogy egy tiszt öngyilkos lett, Murdoch sorsáról nincs pontos információ. Cameron bocsánatot kért Murdoch családjától. 

Valóban ledőlt a Titanic kéménye?

Igen, és valóban rádőlt a vízben menekülő emberekre. A filmben Dawson barátja hal meg így, a valóságban John Jacob Astor milliárdosra eshetett rá a kémény. 

Tényleg voltak, akik önként választották a halált?

Igen. Isador és Ida Straus (a Macy's társtulajdonosa) a filmben a kabinjuk ágyában várják a véget. A valóságban mindkettőjüknek felajánlották, hogy a 8-as mentőcsónakkal kimentik őket, de Isador addig nem akarta elhagyni a hajót, amíg nők is voltak a fedélzeten, Ida pedig úgy érezte, hogy a férje mellett a helye. A valóságban a szemtanúk egy-egy széken ülve látták őket utoljára, nem a kabinjukban voltak.  

Valóban voltak, akiket élve mentettek ki a vízből, mint a filmben Rose-t?

Igen. A 16 mentőcsónakból 2 fordult vissza, hogy túlélők után kutasson. Hat embert találtak, de négyen meghaltak a csónakban. 

titanic kiállítás

Még több érdekességre vagytok kíváncsiak?

Látogassatok el a Titanic kiállításra!

  • Helyszín: Komplex – 1061 Budapest, Király utca 26. (a volt VAM Design Center területe)
  • Időpont: 2017. július 20-tól minden nap (vasárnap és ünnepnapon is) reggel 9 és este 8 óra között

A további információkat itt találjátok: www.titanickiallitas.hu

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Otthon

A népszerű és designos franciaágyak
Otthon
A népszerű és designos franciaágyak
vous - 2023.11.23.
Az alvás fontos szerepet játszik mindennapi életünkben, és egy megbízható franciaágy kiválasztása kulcsfontosságú a pihentető alváshoz. Az ilyen ágyak között két gyakran választott lehetőség van a rugós és a matracos változatok. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, és a választás függ az egyéni szempontoktól és az alvási szokásoktól.