Egyéb kategória

„Minek bajlódjunk vele, úgyis csak megesszük!” – A 4 leghülyébb kifogás a főzéssel kapcsolatban

A főzőkurzusok és gasztroblogok korában egyre fontosabbá válik, hogy otthonosan mozogjunk a konyhában. Ám én pont az ellenkezőjét veszem észre a közvetlen környezetemben: nagyon kevesen tudnak, illetve szeretnek főzni a fiatalok közül. De mégis mi lehet az oka ennek?

vous - 2017.10.14.
„Minek bajlódjunk vele, úgyis csak megesszük!” – A 4 leghülyébb kifogás a főzéssel kapcsolatban

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én imádok főzni. Persze távolról sem vagyok profi, bőven van még mit tanulnom, de szerintem ez egy olyan alapvető dolog, amit mindenkinek illene elsajátítania, lehetőleg huszonéves korában.

Ám ahogy körbenézek, rendre azt tapasztalom, hogy a korosztályunk nagy részének fogalma sincs arról, mi fán terem egy bolognai spagetti, és ahelyett, hogy otthon dobnának össze valami egyszerű ételt, a jól bevált éttermek kínálatánál maradnak nap mint nap.

Hogy mi a baj ezzel?

Szerintem elsősorban az, hogy gyakran egészen hihetetlen indokokat hallok, hogy miért nem tanult meg valaki főzni. Pedig hahó, emberek: nem kell Jamie Olivernek lenni a konyhában, de azért szerintem az a minimum, hogy felnőttként nem okoz gondot egy könnyű vacsora összedobása, és ha esetleg váratlanul beállít egy barátotok, akkor sem estek kétségbe, hogy mégis mit adjatok nekik enni…

buli konyha

A mi generációnk nem főz, hanem rendel – vagy éppen ellenkezőleg, most lettünk séfek csak igazán?

„Könnyű nekem, nem főzök – rendelek” – így hirdeti magát a legnagyobb, házhoz szállítással foglalkozó cég kajafronton. Azt mondják, mi – az Y és Z nemzedék tagjai – nem főzünk, inkább rendelünk, pedig ez így nem teljesen igaz. Nem volt még generáció, amelynek olyan lehetőségei lettek volna a konyhai kreativitás kiélésére, mint nekünk, és ezt – korábbi notórius rendelőként – én is folyamatosan érzékelem.

A teljes cikket ITT olvashatjátok.

Épp ezért úgy döntöttem, összegyűjtöm a leggyakrabban előforduló kifogásokat, és meg is cáfolom őket, hogy bebizonyítsam: főzni igenis hasznos, és itt az ideje, hogy ti is megtanuljatok, ha eddig kimaradt az életetekből!

„Nincs nekem erre időm”

Talán a leggyakoribb kifogás, amivel sokan igyekeznek megmagyarázni, miért kerülik el messziről a konyhát, az az időhiány. Oké, elismerem, ma már nem elvárható, hogy mindennap meleg, otthon készült étel kerüljön az asztalra, de azért azt ne mondja nekem senki, hogy nincs hétvégén egy-két szabad órája, hogy összedobjon valami egyszerűt… Főleg, ha még szuper tippeket is kaptok ehhez!

Objektum doboz

„Nem lehet mindenki mesterszakács”

Azzal egyetértek, hogy nem mindenki mozog ugyanolyan otthonosan a konyhában. Ám a legnagyobb butaság, ha úgy gondoljátok, hogy egy-két sikertelen próbálkozás elég ahhoz, hogy kiderüljön: jobb messziről elkerülnötök a konyhát. Személy szerint én úgy gondolom:

aki tud olvasni, az már főzni is tud!

Jó, persze, nem egy bonyolult francia ételre gondolok, de igenis vannak érthető szakácskönyvek, amik részletesen, képekkel illusztrálva is bemutatják a folyamatokat. Akkor mi is a probléma? Én nem látom…

Objektum doboz

Azok a piszkos anyagiak…

Sokan mondják, hogy a főzés drága mulatság: elég bemenni a boltba, és máris szörnyülködhettek az alapanyagok borsos árain. Oké, de arra senki nem gondol, hogy mennyibe kerül minden egyes nap valamilyen gyorsétteremben múlatni az időt? A legtöbb étterem túlárazott, gyakran nem is épp alakbarát, az egészséges ételek pedig szintén nem számítanak olcsó mulatságnak. Ellenben ha mondjuk főztök egy zöldséges fogást, azt akár két napig is ehetitek, szóval összességében sokkal jobban jöttök ki anyagilag (is).

Objektum doboz

„Minek bajlódjuk vele, úgyis csak megesszük”

Na, ezzel a mondattal tényleg ki lehetne kergetni a világból: ha valaki azt mondja, hogy szerinte azért felesleges főzni, mert semmi „haszna” nincs a végeredménynek, mert pillanatokon belül eltűnik a több óra munka eredménye a tányérról.

Ilyenkor rendszerint megfordul a fejemben: téged nem érdekel, mit viszel be a szervezetedbe? Például nagyon nem mindegy, hogy ismeretlen eredetű és kétes minőségű mirelitkajákon tengetitek a napjaitokat, vagy házi koszton éltek, amibe tudjátok, hogy mi került, és honnan…

Szerintem egyáltalán nem véletlen, hogy van egy olyan mondás: az vagy, amit megeszel…

Objektum doboz

Persze lehet, hogy nem mindenki ért most velem egyet, és senkire nem akarom ráerőltetni az álláspontomat, ám én továbbra is hűségesen kitartok amellett, hogy főzni BÁRKI tud, feltéve, ha akar…

Ti mit gondoltok?

kukta-fozes2

„Akkor sem fogok éhen halni, annál okosabb vagyok” – Felnőtté válásom újabb állomása érkezett el

Arra, hogy milyen baromi jó dolgunk volt otthon, akkor jövünk rá, amikor már elköltöztünk. Sajnos a ruhám a szennyesben marad, miután beledobtam, nincs kismanó, aki kimossa, kiteregesse, és szépen összehajtogatva visszategye a szekrényembe.

A cikk folytatásáért kattintsatok IDE!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
Világ
Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
vous - 2023.03.27.
A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.