Ha rendszeresen olvastok bennünket, akkor jól tudjátok, hogy a levendula az egyik kedvenc virágunk. Még külön napot is szenteltünk neki, amikor cikkekkel, videókkal köszöntöttük a lila virágot. A levendulaszezon ugyan már júliusban véget ért, de most, augusztus végén és szeptemberben nem maradunk lila szépség nélkül: elkezdett virágzani a hanga.
Bevallom, keveset tudok erről a nagyon helyes és bájos növényről, de amikor megláttam a Skóciában élő ismerősöm fotóját, úgy döntöttem, hogy a hiperérzékeny levendula helyett valószínűleg inkább csarabot (azaz hangát) szeretnék valamikor. Ja, és nem maradhat el a hangamezőkön történő fotózkodás sem.
Tudtátok, hogy a csarab…
1. …Norvégia nemzeti virága?
2. …erika, hanga, télizöld, vadciprus, angyalmetélt nevekre is hallgat?
3. …törpecserje, maximum egy méteresre nő meg?
4. … a levendulához hasonlóan a hanga is gyógynövény, teáját vese- és húgyhólyagproblémáknál, húgyúti gyulladásoknál használják, de ihatjátok lázcsillapító, vértisztító, nyugtató hatása miatt is?
5. … méze a növényhez hasonlóan nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású, nincs kifejezetten édes íze?
6. … seprűvirág néven is ismert, mert régebben seprűt készítettek belőle?
Ha mégis a levendulánál maradnátok, ezt a receptet nektek ajánljuk:
Csuda fincsi levendulás keksz, amit nem lehet abbahagyni
Nem, a levendula nemcsak a nagyi szekrényébe való, hanem meg is ehetjük. Az alapot némi lila illatáradattal megbolondítva csuda fincsi sütiket készíthetünk. A próbasüti a VOUS szerkesztőségében pikk-pakk elfogyott, próbáljátok ki ti is!
A receptért kattintsatok ide!