Egyéb kategória

Kicsoda Ruth Maddoff, akit több mint 50 éven át vert át a férje, a világ legnagyobb csalója?

Nem igazán tudom elképzelni azt a kapcsolatot, amikor egyszer csak kiderül, hogy a férjemet, akivel 13 éves koromban találkoztam először, és 18 évesen hozzámentem, egyszer csak 150 évre elítélik. Valami olyan dolog miatt, amiről sem én, sem a fiaim nem tudtak. Pedig Ruth Madoff-fal egészen pontosan ez történt 2009-ben. Az HBO 2017 májusában mutatta be saját gyártású filmjét Hazugságok mágusa címmel, amely az utóbbi évtizedek legnagyobb csalójáról szól, aki most épp a börtönbüntetését tölti.

vous - 2017.06.13.
Kicsoda Ruth Maddoff, akit több mint 50 éven át vert át a férje, a világ legnagyobb csalója?

Amikor 2008 decemberében letartóztatták a hazugságok mágusát, Bernie Madoffot, az akkor 67 éves felesége nagyjából mindent elveszített: a férjét, a vagyonát, a társadalmi státuszát. Akkor még nem is sejtette, de néhány éven belül mindkét fiát is. Az idősebbik, Mark 2010-ben öngyilkos lett. A fiatalabb, Andrew rákos lett, 2014-ben elhunyt.

Nincs mit mondanom

– nyilatkozta a New York Postnak, akik a film bemutatója előtt néhány nappal bekopogtattak hozzá mostani otthonában. A HBO Robert De Nirónak adta Bernie szerepét, Michelle Pfeiffer alakítja Rutht. A színésznő és az asszony állítólag ismerik egymást, mert a sztár úgy készült a szerepre, hogy tanulmányozhatta a nőt. Mások szerint ez csak kacsa, biztosan nem kávézgattak hosszasan a konyhaasztal mellett. Ami viszont ezer százalékban biztos, hogy Ruth nem dolgozott együtt a HBO-val.

Az egyetlen interjút Mark halála után egy évvel, 2011-ben adta a The New York Timesnak. A lap honlapján a mai napig visszahallgatható a felvétel, amelyből egy-egy mondat és gondolat a filmben is visszaköszön.

Forrás:
esquire.nl

A hely, ahol most Ruth él, alig egy órára van a nyüzsgő Manhattantől, ahol fényűző penthouse lakásukban éltek antik bútorok, műalkotások és festmények között. Innen menekítette ki 2 és fél millió dollárt érő ékszereit, amelyeket élete során a férje ajándékozott neki. Bernie nagyvonalú volt – csak éppen mások vagyonával.

A világ legnagyobb piramisjátékának kitalálója, Bernard 'Bernie' Madoff 50 millió dolláros kárt okozott. A történet valamikor az 1960-as években kezdődött, amikor a jogi egyetemet félbehagyó Bernie saját brókerházat alapított. A csalások az 1970-es években kezdődtek.

Én nem nagyon értek a tőzsdéhez, de Madoff nem is a hozzám hasonló pénzügyi analfabétákat verte át, hanem a világ legnagyobb cégeit. Illetve a felső tízezer tagjai közül azokat, akik megbíztak benne.

Ahogy apukámtól tanultam: minek az embernek ellenség, ha ilyen barátja van?

Madoff cégénél alkalmazta az egész családját – kivéve a feleségét, aki a kezdetek kezdetén vitte néhány évig a könyvelést –, akik egy olyan üzletben dolgoztak, ahol mindent, de MINDENT hamisítottak. Na nem ők. Ők semmiről nem tudtak semmit, hanem istenként tisztelték a pénzügyi világ atyaúristenét, akinek zseniális módszerei voltak. Vagyis egészen pontosan egy: csalt.

Forrás:
HBO

De ami egészen elképesztő: úgy csalt, hogy senki nem jött rá. A filmben ugyan utalnak arra, hogy voltak, akik átláttak a szitán, és inkább nem kötöttek vele üzletet, de ők voltak kevesebben. Ráadásul az amerikai pénzügyi felügyelet többször is vizsgálódott nála, mégsem találtak semmit. Ruth az interjúban többször is megemlíti, milyen lehengerlő, karizmatikus személyiség volt. Sokkal inkább a kapcsolatai segíthették abban, hogy ne bukjon le. Egészen a 2008-as válságig úgy tűnt, Madoff élete végéig gond nélkül folytathajta a csalásokat, mígnem az ügyfelei egyszerre kezdték követelni a pénzüket.

Bernie 150 évet kapott. Rutht soha nem vádolták semmivel.

Az asszony, aki 13 évesen halálosan beleszeretett a férfiba, a történtek után végig lojális maradt hozzá, aki tulajdonképpen az élete volt. Olyannyira, hogy állítása szerint 2008-ban úgy döntött, a férjével öngyilkosságot követ el, másnap mégis örült, hogy életben maradt. Csak a nagyobbik fia halála változtatta meg a kapcsolatukat.

Ruth onnantól kezdve nem látogatja férjét a börtönben, magányosan él, és keveset érintkezik a helyiekkel, akik természetesen nagyon eltérően nyilatkoznak róla. Egyesek szerint kedves, magának való nő. Mások szerint még a rúzsa színe is idegesítő.

Ajánlott cikkek