Egyéb kategória

Bűbájos bakik a konyha tájáról – még a konyhatündérek is hibáznak néha

A legjobb konyhatüdérekkel is megesik, hogy porszem kerül a konyha finom gépezetébe, és még a legegyszerűbb ételeket is el lehet rontani, igen, még azokat is, amiket előszeretettel emlegetnek az „elronthatatlan” jelzővel együtt. Pedig én volnék az élő cáfolat arra, meg a zacskós rizsem, hogy az elronthatatlan is elrontható.

vous - 2017.03.25.
Bűbájos bakik a konyha tájáról – még a konyhatündérek is hibáznak néha

Az úgy volt, hogy abban az időben még nagyon kezdő konyhatündér voltam, és feltettem főni a zacskós rizst a tűzre vízben, én meg elvonultam tanulni a nappaliba. Nem tudom, mi lehetett a baj, vagy a tananyag volt túl érdekes, hogy belemerültem, vagy a konyha volt túl messze a nappalitól, de teljesen kiment a fejemből, hogy én éppen egy főzési projekt kellős közepén vagyok. Egészen addig gyanútlanul ücsörögtem a kanapén, míg a nappaliban vágni nem lehetett a füstöt.

A rizs ugyanis olyan sokáig párolódott, hogy a víz eltűnt az edényből, a hő pedig lángra lobbantotta a műanyag zacskót. Szénné égett a rizs, az edény is kukában végezte, én pedig hetekig kávézaccot és szódabikarbónát tartottam a konyhában, hogy semlegesítse az égettműanyag-szagot. Komolyan féltem tőle, hogy örökre a lakásban marad az a szag. Azóta se csináltam zacskós rizst.

egy konyha nyílt levele

Amikor a konyha kiakad – levél a gazdához

Oké, eddig bírtam. Most jutottam el arra a pontra, hogy egy kis padlón hagyott tintával összekevert súrolóport összevegyítsek némi vízzel, és levelet írjak neked a saját testem falán. Rajtam már úgysem segít semmi. Tönkretettél, megszentségtelenítettél és romba döntöttél – kezdődik a konyhai sirám. 

A folytatást itt olvashatjátok.

Sokáig azt hittem, hogy csak én lehetek ilyen peches, sőt, biztos voltam benne, hogy ez egy jel, hogy nekem semmilyen keresnivalóm nincsen a konyhában. Szerencsére lassan kiokosítottam magam konyhaügyileg, néhányan pedig megnyugtattak, hogy az élet nem múlhat el egy konyhai baleset nélkül, még meséltek is néhány mókás esetet.

Mint a filmekben…

Ráadásul Kata még arra is rámutatott, hogy van ám előnye is egy konyhai bakinak, főleg, ha lángra kap valami, és ott van a pasitok is.

„Egyszer az akkori új pasim előtt felgyújtottam a konyhát! Beledobtam a még jeges sült krumplit a forró olajba, és fellobbant a láng. 

Meggyulladt a konyhaszekrény, de a pasim szexin félrelökött, levette a pólóját, és elkezdte csapkodni a konyhaszekrényt!

Totál úgy éreztem magam, mint a filmekben!”

Objektum doboz

Aki túl korán örült a vacsorának

Aletta jobban járt volna, ha a telefon helyett inkább a villa után nyúl előbb.

„Egyszer elkészítettem életem legfinomabb vacsiját, aztán miután már az összes barátomnak elküldtem a fotót, hogy milyen gusztát főztem, véletlenül leejtettem a tányért, és az egész a konyha padlójan landolt.

Aznap már nem vacsoráztam.

Az au pairek nehéz élete

Külön fejezetet képeznek a konyhai bakik könyvében az au pair lányok történetei. Azt hiszem, Gabival mindannyian tudunk azonosulni, mind elfelejtettük már elzárni a tűzhelyet legalább egyszer.

Németországban voltam au pair, és borsófőzeléket csináltam a családnak. Nagyban falatoztunk, mikor arra lettem figyelmes, hogy füstszag van az ebédlőben. Átrohantam a konyhába, ahol már vágni lehetett a füstöt. Otthagytam az elektromos tűzhelyen a fazekat, és nem zártam el. Rémületes volt.

És ki nem feledkezett el még a csapról sose, mint Lilla?

„Egyszer vártam haza a családot, finom vacsorát főztem. A rizshez akartam vizet forralni, így megnyitottam a csapot, és alátettem a vízforralós kannát, de mivel közben – jó au pair módjára – ezercsillió dolgot csináltam, elfelejtettem, hogy a kancsó a csap alatt van. Mire észbe kaptam, szó szerint úszott a konyha, és abban a pillanatban már hallottam is, hogy fordul a kulcs a zárban, hazaért a család.”

Objektum doboz

+1 cuki történet a nagyiról

Arra is van példa, amikor a nagyik kezelik rendkívül higgadtan a konyhai baleseteket, és ez egyébként azért olyan menő, mert ez megnyugvást ad felnőtt lelkünknek, hogy senki sem tökéletes a konyhában, még akkor sem, ha övé a világ legfinomabb palacsintája.

„Nővéremmel nagyon kicsik voltunk, és csillogó szemmel ültünk az asztalnál, vártuk, hogy a nagyi kisüsse a palacsintát. Ő közben felénk fordulva sztorizott, gyufával meggyújtotta a serpenyő alatt a tűzhelyet, nőiesen a kukába hajította a gyufát, és mesélt tovább.

Két másodperc múlva lángokban állt a kuka, és mi csak pislogtunk, pláne, amikor a nagymánk fitten, szinte fél lábbal a kukába ugrott, és taposta a lángot – mintha a konditeremben lenne a taposón.

Pikk-pakk eloltotta, majd sztorizott tovább.” 

buli konyha

A legnagyobb bulik a konyhában vannak – de miért?

„You'll Always Find Me in the Kitchen at Parties” – énekelte Jona Lewie angol énekes a '80-as években, mert már akkor is a konyha volt az univerzális buliközpont. De vajon miért? Mit tud ez a helyiség, amiért ennyire népszerű a mai napig? Magyarázatként természetesen számos elmélet született, íme!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!