Egyéb kategória

„Remélem, hogy megfordul velem a világ” – Zséda stílusról, munkáról és a jövőről

Vannak nők, akik kapcsán mindenkiben ugyanaz a kérdés merül fel: hogyan csinálják? Zséda is ilyen nő. Ránéz az ember, és nem érti, hogy lehet valaki ennyire egyben. Tehetséges, intelligens, kecses, kifinomult, és árad belőle a kiegyensúlyozottság. Énekesnő, feleség, édesanya. Hogy mi a titka? Kalendáriumaiban évről évre erre próbál választ adni.

vous - 2016.11.29.
„Remélem, hogy megfordul velem a világ” – Zséda stílusról, munkáról és a jövőről
Zene és szöveg

Zene és szöveg
Forrás:
Alexandra

Ha nem tudnám, hogy Pápán nőtt fel, arra tippelnék, párizsi gyökerei vannak. A sokak által csodált francia nők jutnak róla az eszembe. Természetes, sallangoktól mentes, de mindig önmaga lehető legjobb verziója.

A megjelenésed szinte mindig hibátlan, rendszeresen dicsérik a stílusérzékedet is. Sosem gondoltál rá, hogy a divat területén alkoss valamit?

Valóban nagy rajongója vagyok a divatnak, imádok öltözködni. Követem és szeretem a trendeket – de itt fontos hangsúlyoznom, hogy nemcsak szeretem, hanem tisztelem is ezt a szakmát. Ez alatt azt értem, hogy elismerem azt a rengeteg tehetséget, aki ezen a területen tevékenykedik – legyen szó tervezőkről, fotósokról vagy stylistokról. Ennyi profival én nem vehetném fel a versenyt, így inkább csak a szakma rajongója maradok.

Persze én sem vagyok tévedhetetlen, biztos nyúltam már mellé…

Például ha visszanézek a korábbi, Cotton Club-os időszakomra, azt látom, sokkal idősebbnek tűntem, mint ma: a sok smink, a teátrális ruhák nagyon öregítettek.

Időbe telt, amíg kialakult a mostani stílusom, ami egy letisztultabb, egyszerűbb vonalat követ. Azokat a tapasztalatokat, amiket mára a magaménak tudhatok, igyekszem átadni a könyvben.

Ennek ellenére nem hazudtolhatom meg önmagam: én leginkább a zenében tudok kiteljesedni.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Nemcsak a megjelenésed van a helyén, de lelkileg is mindig kiegyensúlyozottnak tűnsz.

Örülök, hogy ezt mondod – de azért ez nem mindig van így. Most épp egy nyugodtabb időszakomat élem – de pár hónappal ezelőtt még egészen más volt a helyzet. Októberig teljes gőzzel az új lemezen, a Kémián és a könyvön dolgoztam. Az album nagyon nehezen állt össze, két éven keresztül csináltuk többedmagammal. Határozott elképzelésem volt: albumot akartam, aminek zenei íve és mondanivalója van – ebbe viszont bele kell fektetni az időt és az energiát. Ezalatt a két év alatt akadtak is pillanatok, amikor elbizonytalanodtam…

Jó ez így? Vajon szeretni fogja a közönség a végeredményt? Vagy valamit csináljak másként?

Azt hiszem, az alkotó folyamat kikerülhetetlen fázisa az is, amikor megkérdőjelezed mindazt, amit épp csinálsz – ez viszont nálam csak a lemez megjelenéséig tartott, utána már teljesen el tudtam engedni az aggályaimat.

Hálával tartozom a sorsnak, amiért megjelenhetett idén is a kalendárium, mert ebben a húzós időszakban néha pont arra a fajta elvonulásra volt szükségem, amit a könyv írása igényelt.

A zenei munka egy többtényezős folyamat – az írás viszont magányos tevékenység, így a kettő szépen egyensúlyba hozta a napjaimat. Szerintem nagyon fontos az egyensúly, ezért is írtam arról, miként lehet összhangba hozni a mindennapjainkat.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Minden évben más tematikát kapnak a könyveid, az idei miért éppen a Zene és szöveg címet kapta?

Olyan tematikát választok, ami épp kikívánkozik belőlem. Ezeken a témákon keresztül igyekszem bemutatni a számomra fontos értékeket. Az idei cím azért a Zene és szöveg lett, mert bár a zenei életem fontos állomásait mutatom be, ezt írott, szöveges formában teszem. A 2017-es kalendáriumban minden benne van, ami inspirált vagy formált bizonyos korszakaimban, legyen szó emberekről, élményekről, helyekről, bármiről.

Végigvezetem az olvasót a személyes útkeresésemtől kezdve a jelenemig, ahol már magabiztosan ki merem mondani, hogy énekesnő vagyok. Ezért a könyvben két dolog kapott kiemelt szerepet: a zenész énem és a bennem rejlő nő.

Forrás:
Kerepeczki Anna

A kalendáriumot végiglapozva úgy tűnik, hogy kielégíthetetlen a szépérzéked. Fontos számodra a szépség?

Abszolút! Egy Dosztojevszkij idézet a hitvallásom:

A szépség váltja meg a világot.

Ez alatt viszont nem pusztán külsőségekre gondolok; számomra a szépség ennél jóval mélyebb jelentéssel bír. Talán úgy fogalmaznám meg, hogy szép az, ami igaz.

Abban hiszek, hogy az ember teste, megjelenése is a gondolatokból indul. Az éneklésben is erre törekszem: valódi érzésekre, a dalok egyetlen és igaz átadására. Ha színpadon vagyok, csak arra fókuszálok, amiről énekelek.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Volt, amikor szükséged volt arra, hogy tudatosan irányítsd a gondolataidat?

Mint mindenkinek, úgy az én életemnek is voltak nehéz időszakai. Ilyenkor elképzeltem, milyen az a nő, aki lenni szeretnék – és eljátszottam őt. Elképzeltem, mit csinálnék – és aszerint viselkedtem. Végül azzá a nővé váltam, akit elképzeltem. Ha valaki, hát én tényleg azt vallom, hogy hittel és akaraterővel az ember sokkal messzebbre eljuthat, mint azt gondolná.

Emellett az is fontos, hogy a hála jelen legyen az ember életében. Nekem soha egyetlen szituáció sem engedte meg, hogy elkényelmesedjek. Ezért azt vallom, soha nem mehetek fel úgy a színpadra, hogy ne lennék száz százalékosan felkészült.

Ahogy mindazt, amim van, megkaptam a sorstól, úgy bármelyik nap el is tűnhet ez az egész. Ezért a koncertjeimen el szoktam énekelni egy acapella dalt, ami számomra egy imádsággal ér fel.

Ebben a dalban benne van, hogy mennyire hálás is vagyok azért, hogy ezt csinálhatom.

Mindjárt itt a december, ami a számvetés időszaka. Milyen évet hagysz magad mögött?

A lemezem és a könyvem is teljes mértékig olyan lett, amilyen én magam vagyok – úgyhogy azt hiszem, nagyon jó évet zárok. Bízom benne, hogy egy legalább ennyire izgalmas 2017-et köszönthetek majd. Sok tervem van, és remélem, hogy megfordul velem a világ.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.