Egyéb kategória

Beszéljünk a mumusról! Miért keresnek kevesebbet a nők, mint a férfiak?

Meglepő, de 2016-ban még mindig téma a nemek közötti béregyenlőtlenség, annak ellenére, hogy mára több lány választja a továbbtanulást, mint fiú. De akkor mégis miért nem keresnek ugyanannyit?

vous - 2016.10.21.
Beszéljünk a mumusról! Miért keresnek kevesebbet a nők, mint a férfiak?

A wage gap, azaz a nemek közötti egyenlőtlen bérezés az abszolút mumus-téma, ami szinte mindenkiből indulatokat vált ki – valakiből azért, mert hülyeségnek tartja, másokat pedig maga a jelenség bosszant fel. Ahogyan a globális felmelegedést is sokan tagadják, úgy sokan a wage gap létezésében is kételkednek, az internet például tele van olyan videókkal, ahol (többnyire férfiak) cáfolják meg a jelenséget. Távol álljon tőlem, hogy bárkibe is belekössek, de én jobban szeretek a tudománynak hinni, ami újból és újból bebizonyítja, hogy amíg egy férfi átlagban 1 dollárt keres, addig egy nő csak 80 centet.

Objektum doboz

Oké, de ez hogy lehetséges?

Az általános vélekedés, hogy azért, mert a nők jellemzően olyan szakmákat választanak, amik alacsony presztízzsel járnak, így amíg mondjuk nem hódítják meg a tech-ipart vagy a műszaki pályát, addig ne is álmodjanak a férfiakét megközelítő fizetésről. A valóság azonban sokkal árnyaltabb: a nők nem „alacsony presztízsű munkákat” választanak, hanem amint egy szakma elnőiesedik, sokkal kevésbé lesz elismert.

Erre a jelenségre a legjobb példa a tanári pálya, ami évszázadokon át egy férfiak által uralt terület volt, hatalmas megbecsültséggel és viszonylag tisztességes fizetéssel. Ám amint a nők betörtek a piacra, az szinte azonnal értékét vesztette, és abból a felfogásból kifolyólag, hogy a „női munka kevesebbet ér”, sokkal alacsonyabb fizetés is társult és társul hozzá mind a mai napig. Ami persze kivált egy csomó frusztrációt a tanárokból is, így a vége tényleg az, hogy „joggal” lesz lenézett pálya.

Ennek az ellenkezőjére is láthatunk példát, ilyen például az informatikus szakma, amit egészen az 1980-as évekig többnyire nők uraltak – a férfiak betörésével a piacra azonban jócskán megemelkedett az állások presztízse.

Objektum doboz

Az a bizonyos kérdés az állásinterjún

Biztosan nektek is ismerős az a szitu, amikor az állásinterjú végén a HR-es felteszi a mumus-kérdést a bérigényetekkel kapcsolatban. Ilyenkor persze mindenki szeretne szerénynek tűnni (pedig ez a legrosszabb taktika!), és jócskán alulbecsülni a képességeit. Így lehetségessé válik, hogy a munkáltató jóval kevesebb fizetésért vegyen fel titeket, mint mondjuk egy férfit.

Objektum doboz

Szerződésbe foglalt titkok

Bár egyébként illegális, mégis rengeteg cég szerződésbe foglalja, hogy nem beszélhettek a többi munkatársatokkal a fizetésetekről. Ennek pedig a következménye, hogy akár szakmán belül is bruális különbségek lehetnek a férfiak és nők fizetésében. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden nőt alulfizetnek férfitársaikhoz képest: egy csomó más tényező is szerepet játszik, ilyen például az életkor (ez mind a pályakezdőknél, mind az időseknél gondot jelenthet), vagy éppen a társadalmi hovatartozás is. 

szülés munka nők

Amerikai álom? Szülés után 10 nappal már dolgoznak a nők

Miközben nálunk bevett szokásnak számít, hogy az anya 2-3 évig otthon marad a gyerekével, az Egyesült Államokban – egy kutatás szerint – „a dolgozó anyák mintegy 22 százaléka a szülést követő 10 napon belül visszatér a munkahelyére”. Da akkor ki vigyáz a babára, hogyan mélyül el így az anya–gyerek közötti bensőséges kapcsolat, és hogyan regenerálódik a nő szervezete a szülés után? Őszintén: én sem egészen értem…

A cikk folytatásáért kattintsatok IDE!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.