Egyéb kategória

Netes legenda vagy valóság? Kipróbáltam a filléres házi praktikákat a fürdőszoba kitakarításához

Számomra nem is volt kérdés, hogy ha a Délelőttök a kádban a nap témája, én mit vizionálok magam elé. Fürdőbombával és gyertyával megspékelt óriáshabos fürdőt? Nem, ez egy másik kollegina vágyálma talán, én csak takarítani szeretnék, olcsón, házi szerekkel. Lehetséges ez? Kipróbáltam!

vous - 2016.10.14.
Netes legenda vagy valóság? Kipróbáltam a filléres házi praktikákat a fürdőszoba kitakarításához

Meg merem kockáztatni, hogy kevés olyan női vagy életmóddal foglalkozó portált találni, akik nem szóltak még takarítási alternatívákról, ilyen-olyan jól hangzó házi praktikákról. Ám egy dolog beszélni róluk, és más ki is próbálni őket. Reméljük, minket ismertek már annyira, hogy tudjátok, szeretünk kísérletezni, és kipróbálni azt, amiről írunk. Így fordulhatott elő, hogy a hétvégén kipucoltam a fürdőkádam netről szedett receptek alapján.

Ecet és citrom

1001 háztartási tipp

1001 háztartási tipp
Forrás:
Alexandra

A vízkőnek két lehetséges változata bukkanhat fel a fürdőben, az egyik a szemmel látható, mint például a csaptelepen jelentkező foltok. Na meg ott van az a verzió is, amikor szó szerint „csak ott van”, de képtelenség észrevenni, mert egybeolvad a kád színével. Mindkét problémára megoldást jelenthet az ecet vagy a citrom. A csaptelepet félbevágott citrommal dörzsöltem át, a tusfejet pedig ecettel, öblítés után pedig nyoma sem maradt a pacáknak.

A kádat képzeletben megfeleztem, az egyik részre jöhetett citrom, a másikra az ecet.

A sárga déligyümölcs remek illattal bír, és nagyon vicces összevissza körözni a megfelezett darabbal, már csak ezért is megéri egyszer kipróbálni! Persze ezután szükség lesz egy szivacsra, amellyel a feloldott vízkövet lesikálhatjátok.

Az ecetnél jobban jártok, ha az üveg száját a súrolóeszközre tapasztjátok, megfordítjátok egy pillanatra, majd vissza, mert az öntözgetős módszerrel rengeteget pazarolhattok belőle. Akármelyik házi tisztítószert is választjátok itt, amint készen vagytok, nyomassátok le az egészet tiszta vízzel. Mindkét módszerre igaz, hogy ha sebes az ujjatok, nem ajánlott érintkeznetek a szerekkel, sőt, az ecet esetében fontoljátok meg azt is, akarjátok-e később is érezni a szagát a kezeteken.

Az eredmény pedig mindkét esetben ugyanaz lett: nem tapadt a felület a vízkőtől, a fürdőkád bevonata pedig csak úgy ragyogott villanyfénynél.

Forrás:
iStock

DE – hisz mindig van egy de, a citrommal az a helyzet, hogy az ára képes hirtelen nagyon felszökni vagy lecsökkenni, ezért érdemes megfontolnotok, annyi pénzért inkább megisszátok a teátokkal a C-vitamin-bombát, vagy takarításra „pocsékoljátok”. Az ecet jóval olcsóbb, 1 liter maximum 150 Ft, viszont ott a kisördög, az orrfacsaró szaga.

Tetézném tovább: a bolti vízkőoldóval pedig azért érdemes vigyáznotok, mert némelyik bánthatja a kád bevonatát. Jogosan merülhet fel bennetek a kérdés, hogy akkor mit válasszatok, a döntést rátok bíznám, amennyiben nem vagytok biztosak abban, jó mellett voksoltatok-e, próbáljátok ki előbb egy kisebb felületen. Vagy használjatok az ecetnél egy orrcsipeszt, a citromnál meg gumikesztyűt!

lakás takarítás

8 hely a lakásban, amit mindenki elfelejt kitakarítani

Az ágyatok mindig be van vetve, a szekrények fényesen csillognak, sőt még a WC is ragyog? Akkor ti bizonyára azt hiszitek, hogy rendben tartjátok a lakásotokat – pedig ez nem így van. Létezik ugyanis néhány olyan hely, amit még a legrendesebb emberek is elfelejtenek kitakarítani.

Korábbi cikkünket itt olvashatjátok.

Kóla és szódabikarbóna

Ha olyan súlyos a helyzet, hogy már rozsdafoltos – mondjuk a csöpögő csap miatt – a kád egyik pontja, kipróbálhatjátok, hogy ecetet vagy kólát hagytok picit hosszabb ideig az érintett felületen. Azonban – szerencsére – nálam még nem jelentkezett hasonló, így ezt a megoldást kihagytam a tesztelésből.

A sampon- és tusfürdőmaradványok miatt gondoltam úgy, hogy a lefolyó nyílásánál egy erősebb dologra lesz szükség, mint a csaptelepnél. A bolti tisztítószerek közül e célra a súrolószert választanám, ezért nem volt kérdéses, mi fog következni. Egy üvegtálkába két evőkanálnyi szódabikarbónához addig öntöttem a kifacsart citromléből, míg el nem kezdtek együtt egy masszát alkotni. Megkerestem újra a szivacsom, átkanalaztam a házi súrolóból a nyílás köré, és már dörzsöltem is a területet. Nem kell félnetek attól, hogy a szódabikarbóna szemcséi összekaristolják a felületet, gondoljatok arra, a flakonos súrolók sem mind tejsimák!

A végeredményről csak annyit, hogy akár tükörként is használhattam volna a lefolyó peremét.

Azonban mégis úgy gondolom, egy folyékony, bolti súrolóval könnyebb az élet, hisz itt elő kellett készítenem az alapanyagokat, plusz bevontam a folyamatba két eszközt, amiket utána mosogathattam el. Az árat tekintve az első adag szódabikarbónás-citromos massza abszolút pénztárcabarát, ám hosszú távon az áruházi verzió a kifizetődőbb, ahhoz 200 Ft-ért hozzájuthattok, és akár hónapokon át használhatjátok.

Mi a helyzet a penésszel?

A kád és a fal találkozásánál a mesteremberek fugával zárják le a területet, ez készülhet ugyan különböző anyagokból, ám a rossz hír az: a penész szinte mindenhol képes felütni a fejét. Nagyon fontos, hogy már a kezdeti jeleknél kezeljétek a bajt, magától úgysem fog elmúlni, viszont a helyzet súlyosbodhat.

A szupermarketek polcain várakozó penészölő abból a szempontból csábítóbb, hogy szórófejes, de ha már ezért képesek vagytok lemenni a boltba, vegyetek inkább egy üres – főként virágpermetezésre kitalált – spriccelős flakont. Az ára sokkal barátibb, hát még az ecetnek, amivel ez esetben meg fogjátok tölteni. Ja, és mielőtt felsorakoznátok a kasszához, dobjatok be a kosárba a legolcsóbb fogkeféből is egyet!

Remélem, már összeraktátok a képet: a fugára fújni kell az ecetből, lehetőleg hagyni néhány percig hatni, majd kefével végigdörzsölni az egészet. Már megbeszéltük, hogy az ecetnek szörnyű a szaga, de ugyanakkor remek a fertőtlenítő hatása, ami penész esetén nem elhanyagolható szempont. Azt meg majdnem lehagytam, hogy a fehérségét is visszavarázsolta a tömítőanyagnak!

Emlékeztek még a fenti vívódásomra:

„Én csak takarítani szeretnék, olcsón, házi szerekkel. Lehetséges ez?” Igen, lehetséges!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!