Egyéb kategória

5 apró tipp, amivel megkönnyíthetitek a hétköznapi főzést

Kitalálni egy komplett menüt és egyenként megfőzni a fogásokat üdítő érzés, főleg, ha nem szúrtok el semmit – azonban sokszor egyszerűen nem fér bele a hétköznapokba, főleg munka vagy intenzív tanulás mellett. Ha mégsem akartok minden este rendelni vagy a gyorsételek világába kalandozni, ezekkel az előkészületekkel megkönnyíthetitek a dolgotokat!

vous - 2016.08.23.
5 apró tipp, amivel megkönnyíthetitek a hétköznapi főzést

Imádtok főzni, boldoggá is tesz benneteket a konyhában ténykedés, de annyit dolgoztok, hogy hétköznap egyszerűen nem fér bele? Ne keseredjetek el, ugyanis csak egy kis előre tervezés és előkészülés kell ahhoz, hogy munkanapokon is ti lehessetek a konyha tündérei. Mutatjuk is a praktikákat, amikkel bizony sok időt megspórolhattok magatoknak!

1. Tervezzétek el előre a követező heti menüt! 

Előre tervezni nem mindig valami élvezetes, főleg azoknak nem, akik kedvelik a spontaneitást, de van úgy, hogy szükséges, különben megint este tízkor fogtok majd neki a főzeléknek, ez pedig senkinek sem jó. Ha nincs ötletetek, hogy mit ennétek szívesen, böngésszetek a neten, és keressetek új recepteket, hiszen sosem árt feldobni valami újdonsággal a vacsorát, csak figyeljetek arra, hogy az összetevőkért ne kelljen bejárni az egész várost, sőt, az sem baj, ha a héten más fogásokhoz is jól jönnek. És próbáljatok meg reálisan választani, mert hiába néz ki eszméletlenül mondjuk egy narancsos kacsás recept, biztosan nem fogtok csütörtök este három órát a konyhában robotolni – az ilyesmit hagyjátok meg a hétvégére!

Forrás:
iStock

2. Vásároljatok be egész hétre még a hétvégén!    

Nincs annál frusztrálóbb érzés, ha szerda este kiderül, hogy kifogytatok a SÓBÓL. Az ilyen incidensek elkerülése végett vásároljatok be még hétvégén, amikor van időtök leltárt készíteni a kifogyott dolgokról, ehhez a listához pedig hozzácsaphatjátok a következő heti ételek listáját, így egyik este sem kell boltba rohangálnotok, miközben forr a leves.

3. Tároljátok az összetevőket felvágva!

Valljuk be őszintén: senkinek sincs kedve a hagymaszeleteléstől sírdogálni a konyhában, miután ledolgozott nyolc órát. De hétvégén nemcsak több időtök van az ilyesmire, hanem talán több kedvvel is csináljátok, hiszen a főzés egyben önkifejezés is. Éppen ezért, ha már tudjátok, milyen ételeket fogtok az elkövetkező három-négy napban készíteni, vágjátok fel az összetevőket, és tároljátok légmentesen zárható műanyag dobozokban – így használatkor tökéletesen frissek lesznek, és több kedvvel is vágtok bele a hétköznap esti főzőcskézésbe.

4. Nagyon rázós hetekre: süssetek egész csirkét!  

Ha még sosem sütöttetek egész csirkét, biztosan azt hiszitek, hogy rengeteg munka van vele, pedig épp ellenkezőleg, ráadásul pár napi étkezést biztosan kipipáltok vele. Ha nem tudjátok, hogyan készítsétek el, itt olvashattok egy szuper Cookta-receptet, vagy ha egy fokkal bonyolultabb receptet is bevállaltok, lessétek meg ezt!

Forrás:
Pixabay

5. Időhiányban fókuszáljatok az egytálételekre! 

Készítettetek már egytálételt valaha? Pedig az egyik legegyszerűbb dolog a világon: csak fogtok néhány összetevőt, a serpenyőbe dobáljátok, és vártok pár percet, ameddig megsülnek. Ha ezeket választjátok a munkával töltött estéken, bruttó fél óra alatt elkészül a vacsora, ráadásul rettentően sok recept közül választhattok, így természetesen nem kell mindig ugyanazt tálalnotok. Ha inspiráció kell, összegyűjtöttem nektek a legszínesebb egytálételeket! 

Hajrá, csajok, ne adjátok fel a főzést a hétköznapokon sem!  

Ajánlott cikkek