Egyéb kategória

Vissza a ’80-as évekbe: újra menő a fotótapéta!

Talán még emlékeztek a '80-as évekből azokra a „csodálatos” fotótapétákra, amelyek egy vízesést vagy egy mesés őszi erdőt ábrázoltak. Emlékeim szerint minden ötödik családi otthon falán ott díszelgett egy ilyen remekmű. A panellakásokban pedig különösen szerették. Talán ezzel akarták visszacsempészni a természetet a városi otthonokba? Erre sajnos nem tudom a választ, de arra igen, hogy manapság miért olyan menők!

vous - 2016.08.22.
Vissza a ’80-as évekbe: újra menő a fotótapéta!

Persze nem feltétlenül a tájképes verziókra kell most gondolni. Napjainkban már gyakorlatilag bármivel letapétázhatjuk a falunkat, amit csak szeretnénk. Számtalan helyen foglalkoznak ilyen fotónyomatokkal, és számtalan típus közül választhatunk, de az is igen gyakori, hogy mi magunk visszük el a nyomdába azt a képet, amit majd szeretnénk viszontlátni a falunkon. Ehhez persze az kell, hogy jó minőségű és felbontású képpel keressük fel a nyomdákat.

Batman enteriőr

Engedjetek a kísértésnek: Batmannek igenis van helye a lakásban!

Ha szuperdizájnos lakásra vágytok, hívjátok segítségül a szuperhősöket – vagy legalábbis 2D-s másukat. Ha szívesen vennétek, hogy egy óriási Batman vagy Superman védelmezzen titeket a lakásotokban, vágjatok bele, de előtte még vegyétek fontolóra tippjeinket!

Fotótapéta vagy posztertapéta

Szóval, mint már említettem, egy ideje reneszánszukat élik ezek az óriási faliképek. Habár sokan megijednek tőlük – olyannyira belénk ivódott a régi gagyi plakátok képe. Soha nem volt túl ízléses, de ez csupán a nem megfelelő kép és a nem megfelelő bútorokkal való társítás miatt jött létre. Ma már rengetegféle közül válogathatunk, amellett hogy anyagában lehet matt vagy fényes, lehet színes vagy fekete-fehér fotóval vagy grafikával ellátott is. A különböző dizájnnal ellátott plakátok elképesztően feldobnak bármilyen egyszerű, puritán helyiséget. És teljesen megváltoztatják egy helyiség hangulatát.

Objektum doboz

Érdemes úgy kialakítani egy harmonikus teret a tapétákkal, hogy a bennük megtalálható egy-két választott színt visszacsempészitek a térbe. Például fessétek le a falat a plakáton megtalálható színek valamelyikével, vagy vegyetek hozzá passzoló függönyt, párnát vagy szőnyeget.

Stílusok

Amennyiben egyszerű, letisztult bútorokat választotok egy ilyen plakát mellé, nagyon szépen kiemelhetitek, így nagyon jó fókuszpontja lehet majd a helyiségnek – ami nagyon fontos. Ezektől sokkal hívogatóbb lesz ugyanis a tér, és persze jóval izgalmasabb is!

Modern vagy épp minimalista lakásokba válasszátok a városképeket, grafikákat, vagy az olyan tájképeket, amelyek nem túl romantikusak, illetve részletgazdagok.

Objektum doboz

Objektum doboz

Ha romantikus hangulatra vágytok, a virágos, lepkés, erdős és egyéb tájképes lesz a szuper választás nektek. Régi rossz berögződések ide vagy oda, nagyon jól tud kinézni egy tájképes poszter is, ha modern, izgalmas vagy épp letisztult bútorokkal vegyítitek.

Objektum doboz

Objektum doboz

Azonban ha túlzsúfolt a lakásotok, sok dísztárggyal és rengeteg színnel, olyat válasszatok, ami a lehető legvisszafogottabb mind színében, mind pedig mintájában.

Objektum doboz

Objektum doboz

Így válasszatok plakátot!

  • Gondoljátok végig, hol érzitek a legjobban magatokat, illetve milyen tárgyakkal, épületekkel, növényekkel vagy épp állatokkal körülvéve.
     
  • Válasszátok ki a plakátnak szánt falat, és nézzétek meg, milyen bútorok vannak a környezetében.
     
  • Határozzátok meg a megfelelő színharmóniát a plakátnak.
     
  • Keressetek inspirációs képeket.
     
  • Végül keressetek fel egy olyan nyomdát, ahol foglalkoznak posztertapétákkal, és mindenképp kérjétek ki a tanácsukat, mielőtt döntenétek!
Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Ajánlott cikkek