Egyéb kategória

„Akinél kinyílik a napló…” – mondatok, amik egyetlen tanár repertoárjából sem hiányoznak

Az iskola mindannyiunk életében közös pont: ugyanazon megyünk keresztül, ugyanazt érezzük, ugyanúgy kezelünk helyzeteket, ugyanazokat a csatákat vívjuk – és olykor ugyanazokat a mondatokat halljuk a tanárainktól. Bár én már 10 éve leérettségiztem, ezek a bizonyos mondatok azonnal visszarepítenek az iskolapadba.

vous - 2016.07.24.
„Akinél kinyílik a napló…” – mondatok, amik egyetlen tanár repertoárjából sem hiányoznak
Naplók 1930-1934

Naplók 1930-1934
Forrás:
Alexandra

Pedagógus és pedagógus közt óriási különbség van – és ismerjük el, igenis vannak nagyon jó pedagógusok. Ez az összeállítás nem azért készült, hogy a tanárokat cikizzük. De valahogy mégis vannak azok a helyzetek, amikre a tanárok ugyanazokkal a mondatokkal reagálnak mind. Vagy létezik egy titkos kézikönyv, és törvényileg van előírva nekik, hogy ezeket a szövegeket használják? Lássuk, mik nem hiányozhatnak egy vérbeli pedagógus verbális eszköztárából!

Te most jelentkezel vagy nyújtózkodsz?

Egy igazi klasszikus…

Mindenkinek ismerős a szabály, ugye? Az órán tilos nyújtózkodni, különben azt hiszik, jelentkeztek. Tilos levenni a pulcsit, különben azt hiszik, jelentkeztek. Tilos összekötni copfba a hajatokat, különben azt hiszik, jelentkeztek. Igazából az iskolapadban mindent tilos csinálni, mert mindennek felszólítás lesz a vége.

Objektum doboz

Ezt, ha álmodból felébresztenek is tudnod kell!

…mondták a Halotti beszédre, a kovalens kötés definíciójára és a geotermikus gradiens fogalmára. Mennyire igazuk volt! Ezek nélkül tényleg elképzelhetetlenek lennének a mindennapjaim. Rengeteg olyan életszituáció adódott az életem során, amikor az iskolában megszerzett tárgyi tudást kamatoztathattam – csak most hirtelen egy ilyen helyzet sem jut eszembe. De azért ha hajnali 3-kor felriadok, mert valaki épp ekkor ír rám a Messengeren – amit elfelejtettem lenémítani –, én már darálom is a definíciókat. Ja, nem.

Objektum doboz

Én akkor is megkapom a fizetésemet, ha csak csendben ülök itt az asztalnál…

Ez az a halva született ötlet, amivel a túl hangos osztályt próbálták meg lecsendesíteni – általában sikertelenül. Ilyenkor a következő lépés a düh és az ordítás volt. Pedig mi is teljesen jól ellettünk volna, ha a tanárnő csak csendben ült volna az asztalánál.

Arról meg ne is beszéljünk, hogy mi nem kaptunk fizetést az órán való részvételért…

Objektum doboz

Én a szünetben is ráérek.

A fegyelmezés következő lépése – a legaljasabb fenyegetés, ami iskolai keretek között létezhet. Öntelt mosoly kíséretében előadva a legdurvább. Utáltuk. Betiltanánk.

Objektum doboz

Most még nevetsz, de majd a következő órán nem lesz ilyen jó kedved…

…amikor a szünetben ráérős fegyelmezés sem teszi meg a kellő hatását és egyesek még mindig túl jól érzik magukat az órán. Egyértelmű a jelentése: következő órán dolgozatírás lesz.

Objektum doboz

Mindegy, hová ülsz, ugyanolyan nehéz az A és a B csoport feladatsora

Az évszázad hazugsága! Mindenki tudja, hogy az A és a B csoport SOHA nem volt ugyanolyan nehéz. Az A csoport könnyű volt, a B marha nehéz. Nem véletlenül akart mindenki ugyanoda ülni.

Objektum doboz

Akinél kinyílik a napló…

Már az is szörnyű hír, ha óra elején valakinek felelnie kell – de annál nagyobb kínzást nem tudok elképzelni, mint amikor a tanár határozott elképzelés híján inkább kísérti a sorsot és azt mondja, annak kell a táblához fáradnia, akinél kinyílik a napló. Ezt a jelenetet egyébként hibátlan dramaturgiával tudják előadni: hosszú, kitartott csendekkel és végtelenül lassú naplókinyitással.

Objektum doboz

Ezt most kérdezed vagy mondod?

Amikor felelés közben bizonytalanul mondtunk valamit, ezzel pusztítottak el minket végleg. Egy kérdés, amire 50% az esélyünk, hogy helyesen válaszolunk – hiszen direkt mondtuk olyan hangsúllyal a mondanivalónkat, hogy ne legyen egyértelmű, az-e a végleges válaszunk.

Egy okos diák eszén viszont nem lehet túljárni. Hiszen hogy is szólt a válasz erre a kérdésre? Valahogy így: Kérdezem…vagy mondom?

Objektum doboz

Ha a hülyeség fájna, fiam, te ordítanál

Frappáns mondat, amit az a nyelvi csavar tesz igazán nosztalgikussá számomra, hogy a „fiam” szót lányok és fiúk esetében egyaránt alkalmazták.

Erre a közhelyre egyébként egy másik tanári közhellyel válaszolnék: Ha nekem annyi forintom lenne, ahányszor ezt hallottam…

Objektum doboz

Addig örüljetek, amíg iskolába járhattok. Majd ha elkezdtek dolgozni, visszasírjátok ezt az egészet!

Amióta dolgozom, minden este sírva alszom el. Könnyeket reggelizem, könnyeket vacsorázom. Ja, nem.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.