Lélek

A nagy májuskosár-határozó – minden, amit eddig nem tudtatok az egyik legaranyosabb magyar szokásról!

A május eleje tele van ünnepekkel, amelyekhez szép hagyományok és szokások is társulnak. Május elsején van a munka ünnepe, amit országszerte majálisokkal ünnepelnek. Május első vasárnapján az édesanyákat köszöntjük. De ezen kívül létezik még egy hagyomány, ami május elsejéhez és a szerelmesekhez kötődik, ez pedig a májuskosár ajándékozása.
vous - 2016.04.30.
A nagy májuskosár-határozó – minden, amit eddig nem tudtatok az egyik legaranyosabb magyar szokásról!

Május rögtön ünnepléssel kezdődik, hiszen a majálisok mellett az egyik legfontosabb ünnep is elsejére esik idén, mégpedig az anyák napja. Ezen kívül létezik egy hagyomány, amit kevesen ismernek és még kevesebben tartanak, a májuskosár-ajándékozás. Mivel a szerelemről és a virágokról szól, így megmutatom nektek, hátha kedvet kaptok hozzá!

Heves megyéből származom, és nálunk a mai napig szokás, hogy a párok fiútagja megajándékozza a lányt egy májuskosárral május elsején. Vannak olyan helyek, ahol egyáltalán nem ismerik ezt a hagyományt, van, ahol pedig csak májusfát állítanak. Itt mindkettő létezik, de a fát általában a kislányos apukák szokták állítani, vagy a barátok.

De mi is az a májuskosár?

Olyan kosarakról van szó, amelyeket díszes öltözékekbe bújtatnak, és valamilyen cserepes virágot tartalmaznak. A hagyomány szerint hortenziát tesznek a kosárba. A kosár átadása a komoly kapcsolatok szimbóluma lett, a kosarat pedig a fiú anyukája és egy női rokon, általában a keresztanya viheti. A lány cserébe ajándékot ad és megvendégeli süteménnyel, italokkal a „kosárhozókat”. Manapság már nem minden esetben van így, viheti a fiú is, de régen ez azt jelentette, hogy a fiú rokonai nem fogadják el lányt.

Amikor megkaptam életem első májuskosarát, egyszerre voltam zavart és izgatott. Egy két lábon járó virágoskosár közeledett felém, ami mögül a barátom keresztanyukája mosolygott ki kedvesen. A sok díszítés és masni mögött végül az anyukáját is megláttam. Hortenzia volt benne, ami azóta a kertben borul virágba minden tavasszal. Akkor még kék virágot kaptam, most már rózsaszín, hogy miért, mindjárt elmagyarázom.

A virágok színei a kapcsolat „fázisára” utalnak. Ezért szokás, hogy kirakják a lányok a kapott kosarat az ablakba, hogy lássák, nekik már van párjuk. Most pedig nézzük a színeket!

Sárga

A sárgás, narancssárgás színekben pompázó kosarakat általában az apukáktól kapják a lányok.

Zöld és kék

Ezek a színek azt jelentik, hogy a kapcsolat még friss, csak kevés ideje járnak együtt.

Rózsaszín, lila

Ha ilyen színű kosarat kap egy lány, akkor ez már komoly kapcsolatra utal.

Fehér

A fehér színű kosár jelenti a házasság közeledtét, általában eljegyzés után szokás ilyen színű kosarat ajándékozni.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.