Egyéb kategória

Kíméletlen törvénnyel korlátozzák a transzneműek jogait

Néha meglepődőm, hogy a világban mennyi érzékeny téma van, amihez finoman kell hozzányúlnunk. Újabban például itt van a transznemű Corey esete Észak-Karolinából.
vous - 2016.05.01.
Kíméletlen törvénnyel korlátozzák a transzneműek jogait

Facebookon kavart nagy port egy fotós képe, ami a transznemű Corey Maisont ábrázolta. Corey biológiailag férfinak született, de nőnek érzi magát, és úgy is néz ki. Első blikkre nem mondanánk meg a szőke hajú lányról, hogy transznemű, és szinte magától értetődőnek tűnik, hogy ha mosdóba kell mennie, akkor a nőibe megy. De nem Észak-Karolinában.

Ott ugyanis hoztak egy törvényt, miszerint mindenki csak abba a mellékhelyiségbe mehet be, amelyik nem az anyakönyvi kivonatában szerepel, ez pedig eléggé hátrányosan érinti a transznemű közösséget. Ahogyan a fotós, Meg Bitton is rámutatott a problémára:

Egy lányt látsz a képen. Ha a te lányod lenne, könnyű szívvel küldenéd be a férfimosdóba?

Én őszintén azt tudom erre mondani, hogy nem. Tudom, még nem vagyunk hozzászokva eléggé, és furcsának hathat, hogy transznemű van a közeletekben egy mellékhelyiségben, bár gyakran nem ismerhető fel, hogy ki az, és ki nem. De úgy gondolom, ideje felnőnünk ehhez a világhoz is, és gyakorolni egy kicsi empátiát, ahogyan Corey is kéri.

Hiszen már rengeteget haladt ebben is a világ. Gondoljatok csak a transznemű modellre a Men’s Health magazin címlapján, vagy a transzneműekből álló zenészekre, akik ámulatba ejtették a fél világot. Reméljük, Észak-Karolina is halad a világgal, elvégre New Yorkban már megjelentek a semleges illemhelyek is a transzneműek számára!

Címkék: #gender #transznemű
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.