Egyéb kategória

Mintásat mintással? Felejtsétek el a régi szabályokat!

Csíkos, pöttyös, virágos vagy kockás - szerintetek félelmetesen hangzik bármelyik is? Dehogy! Mégis az emberek többsége legalább annyira fél a mintáktól a lakberendezésben, mint a harsány vagy épp sötét színektől.

vous - 2016.04.16.
Mintásat mintással? Felejtsétek el a régi szabályokat!

Sokszor írtam már nektek, hogy a legfontosabb alapszabály a lakásdekorálásban az egyensúly megtalálása, amit némi kutatómunkával és egy kis esztétikai érzékkel hamar elsajátíthattok. A befektetett munka után pedig pikk-pakk learathatjátok majd a babérokat! Hogy hogyan fogjatok bele a munkába, honnan érdemes szemezgetnetek, és mit mivel érdemes kevernetek? Igyekszem minden kérdésre megadni a választ.

Csíkosat a moderneknek

Ezzel a mintával nem nyúlhattok mellé! Belefér a modern, minimál, navy – vagyis a tengerész –, de még a rusztikus vagy vintage stílusba is. Előnye, hogy nem unja meg egyhamar az ember, és mindig divatos lesz.

Ha monokróm vagy maximum két színből álló, széles csíkozású darabokat választotok, modern összhatást érhettek el. Minél vékonyabb a csíkozás és minél több színből áll a minta, annál bohókásabb, vidámabb stílusjegyeket csempésztek be otthonotokba.

Nagy előnye még, hogy szinte bármilyen más mintával jól keverhető, legyen az egy pöttyös vagy egy virágos motívum. Ha szívesen kevernétek ezek közül valamelyikkel, tegyétek bátran, ilyenkor sokkal inkább érdemes a minták színeit, mintsem a motívumait figyelni. Ha például túl sok szín szerepel egy felületen, amihez egy szintén harsány mintás darabot választotok, eklektikus lehet a végeredmény. Csak bátran!

Geometrikusat a divatosaknak

A csíkoshoz hasonlóan modern lakásokban kifejezetten jól mutat ez a minta is. Jól keverhető az előzőleg már említett csíkos darabokkal, de az apró mintás, ornamentikus elemekkel már kevésbé ajánlom. Illetve csak haladóknak! Itt a színeken kívül a mintákat, minták nagyságát, anyagokat és a mintás felületek méretét is figyelembe kell venni. Ha valaki erről a kombinációról álmodik, mindenképp kérje ki egy szakértő véleményét!

@billandboses által közzétett fénykép,

Kockásat mindenkinek

Annyiféle kockás minta létezik, hogy nincs olyan ember, aki ne találná meg belőle a neki tetszőt. Egyaránt ajánlom modern és rusztikus enteriőrökbe is, azonban nagyon ügyeljetek a négyzetek hálózásának méretére és színére.

Az apróbb, illetve nagyobb mintás elemek jól mutathatnak egy letisztult térben, míg például egy vintage stílusú helyiségbe az apróbb mintás lesz a nyerő választás.

Ha a rusztikus stílus szerelmesei vagytok, színek közül a pasztelles, semleges árnyalatokat részesítsétek előnyben. Lehetnek színesek, de ne túl harsányak és hivalkodóak.

Virágosat a romantikusoknak

Bevallom, jómagam is ezt a tábort erősítem, ezért nemcsak szakmám, de saját otthoni tapasztalataim miatt is tudom, milyen nehéz ezzel a mintával bánni. Itt igazán teret nyer magának a „kevesebb több” elve.

Forrás:
william-morris.co.uk

Gondoljatok csak a szecesszióra, a padlótól mennyezetig érő mesés virágmintákra, a tapétákra és indás korlátokra, csillárokra, oszlopokra. Álomszépek, igaz? Igen, pont mint egy álomban, csodálatos, de nem biztos, hogy ebben a túlzó világban akartok élni.

Ha apró virágos mintákra vágytok, válasszátok ki a nektek tetszőt. Egyet! Mindegy, hogy egy tapétáról, párnahuzatról vagy szőnyegről beszélünk. Keressetek hozzá egy színben harmonizáló, de jóval nagyobb mintás kiegészítőt, textilt… stb., vagy még jobb: keressetek hozzá egyszínű, a mintával harmonizáló darabokat. Hogy miért? Csupán azért, mert így tud majd érvényesülni az apró virágminta anélkül, hogy egy idő után káprázna a szemetek, esetleg hosszú távon megőrülnétek egy ilyen térben.

Bazár

Figyelem! Az alábbi bazár nem egy szett, nem egy térbe ajánljuk, csupán egy-két izgalmas darabbal szeretnénk meghozni a kedveteket a mintás darabok beszerzéséhez.

1. Mintás díszpárnahuzat – H&M Home

2. Fekete-fehér tapéta – IDdesign

3. Takaró – F&F Home

4. Színes szőnyeg – IKEA

5. Fekete-fehér díszpárna – IKEA

6. Geometrikus szőnyeg – Zara Home

7. Virágmintás díszpárnahuzat – H&M Home

8. Rombuszos tapéta – Cole & Son

9. Kerek szőnyeg IKEA

Címkék: #minta #tavasz #virág
Ajánlott cikkek