Egyéb kategória

Egy világnyelv, amit még 30 előtt tanuljatok meg! Nem, nem az angolról van szó

A Facebook-hírfolyamom tele van listákkal. Helyek, amiket még ebben az életben látnod kell. Trükkök, amiktől könnyebben megy majd a reggeli felkelés. Dolgok, amiket 30 előtt el kell kezdened a saját érdekedben. Az utóbbi lista többek közt a spórolásra, a tudatos táplálkozásra és a mozgásra hívja fel a figyelmet – én viszont kíváncsian várom, mikor kerül fel rá végre a kódolás.
vous - 2016.02.21.
Egy világnyelv, amit még 30 előtt tanuljatok meg! Nem, nem az angolról van szó

A kódolás ugyanis a jövő anyanyelve. Steve Jobs is úgy gondolta, „mindenkinek meg kellene tanulnia a számítógép-programozást, mert az megtanít gondolkodni is”. Az Apple alapítója pedig – valljuk be – ritkán tévedett élete során.

Szeretünk viccelődni a kockákkal? Szerintem hagyjuk abba nagyon gyorsan, mert hamar meg fognak változni az erőviszonyok…

A jövő generációja ugyanis az írás és olvasás mellett a kódolást is a világ legtermészetesebb dolgaként fogja művelni. Tíz év múlva nem lesz olyan szakma, amihez ne lenne szükség informatikai szaktudásra. Akinek az eszköztárából hiányozni fog a programozás, az könnyen perifériára szorulhat.

Könnyű azt gondolni, hogy ezzel a fajta tudással elég az informatikusoknak rendelkezniük – csakhogy ma már szoftverek irányítanak mindent, de tényleg mindent. Az élet minden területe digitalizálódott. De most álljak neki ezt bizonygatni, amikor ezeket a sorokat is a okostelefonotokról vagy a laptopotokról olvassátok?!

A jövőkutatók szerint 2020-ra háromszor több kódoláshoz kapcsolódó állás lesz, mint amennyit be tudnának tölteni – pedig a programozás az egyik legjobban fizetett szakma.

Sok pénzt akartok keresni? Kezdjetek el kódolni tanulni! Most.

De akkor is kezdjétek el a tanulást, ha nem ebből szeretnétek megélni, viszont tartani szeretnétek a tempót a világgal. A jövő orvosainak, ügyvédeinek, zenészeinek állítólag ugyanúgy szükségük lesz némi programozói tapasztalatra, mint egy San Franciscó-i startup munkatársának.

Ha pedig beleesnétek abba a hibába, hogy ezt a jövőt távolinak képzelitek, és azt gondoljátok, még ráértek, hadd világosítsalak fel benneteket: tíz évvel ezelőtt épphogy a köztudatba kerültek a színes kijelzős butatelefonok…

Nyugi, van jó hírem is!

Higgyétek el, nem pecsételődött meg a sorsotok örökre, ha nem értetek (még) a programozáshoz. Elsőre lehetetlen vállalásnak hangzik, de azt mondják, bárki megtanulhatja: nem kell hozzá zseninek lenni, elég a szorgalom. Ráadásul nem 4-5 évre kell iskolapadba ülnötök, mert az alapokhoz már pár hónap is elég.

Hol tanuljatok?

Forrás:
iStock

Budapesten például ellátogathattok a Codecool programozósuliba, ahol garantálják, hogy 18 hónap alatt menő programozóvá válhattok. Ja igen, merthogy kódolni menő.

Evan Spiegel, a Snapchat kitalálója jelenleg több mint 2 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik a saját applikációjának köszönhetően – és ez a srác nincs 30 éves.

Van egy jó alkalmazásötletetek, de nem tudjátok, hogyan valósítsátok meg? A tanfolyamon megtanítanak rá, és csak rajtatok múlik, mit hoztok ki a képességeitekből. A részvétel érettségihez és felvételihez kötött, de a felvételin inkább képességekre, mint meglévő tudásra kíváncsiak.

Ha még messze van az érettségi, akkor is vannak lehetőségeitek! A KódGarázs foglalkozásait épp nektek találták ki, ugyanis 10–16 éves fiúknak és lányoknak szerveznek képzéseket az iskola utáni órákban.

Lenne hozzá kedvetek, de féltek tőle, hogy ez a terep a fiúké?

Már a számtechórákon is utáltátok, hogy a fiúk megjegyzéseket tesznek, ha kérdeztek valamit? Akkor a Skool a ti helyetek! A független magyar csapat ugyanis lányok és fiatal nők oktatásával foglalkozik – méghozzá a fiúk teljes kizárásával.

Nyugalom, nem diszkriminációról van szó! Mindössze arról, hogy feszültség- és szorongásmentes környezetet szeretnének biztosítani a lányoknak. Egy olyan helyet, ahol minden lány önfeledten tanulhat és felszabadultan kérdezhet.

De ha még mindig egy kis önbizalom-növelésre van szükségetek kezdőlöketként, rengeteg online lehetőség közül választhattok. Az Hour of Code oldalán például játékos feladatokon keresztül ismerkedhettek meg az alapokkal.

A kezdeményezés 40 nyelven (köztük magyarul is!) tesz elérhetővé gyakorlásra alkalmas feladatokat, és tényleg nulla tapasztalattal is el lehet kezdeni a tanulást. Én a Jégvarázs témájú órát próbáltam ki, és bevallom, mindvégig olyan zökkenőmentesen ment a dolog, hogy közben azon gondolkoztam, hogy amit csinálok, az már kódolás-e. (Na igen, ezt a kérdést például fiúk jelenlétében nem mertem volna feltenni.)

Én már túl vagyok egy online órán, veletek mi lesz? Hezitáltok még egy kicsit, vagy felkötitek a gatyát, és most azonnal nekiálltok?

Ajánlott cikkek