Egyéb kategória

Szomorú, de igaz: nagyon hizlal a rendetlen konyha

Megfogadtuk: fogyni akarunk. Eljárunk mozogni, odafigyelünk az étkezésre, átalakítjuk a napi rutinunkat. Egyvalamit viszont még mindig rosszul csinálunk: a mosogatást.
vous - 2016.02.18.
Szomorú, de igaz: nagyon hizlal a rendetlen konyha

Többségünk nem foglalkozik annyira a mosogatással, elvégre még sajnos nem találták fel az öntisztuló edényeket. Ezt bizony rosszul tesszük: egy új tanulmány kimutatta, mekkora hatással van ránk és a diétánkra, ha lusták vagyunk a mosogatáshoz.

A Cornell University 101 egyetemista nőt kért fel annak tesztelésére, hogy milyen hatással van az étkezési szokásainkra a közvetlen környezetünk. Két csoportra osztották őket: egyik fele egy letisztult, tiszta konyhában mozgott, míg a másik fele egy zsúfolt, rendetlen, újságokkal és mosatlan edényekkel teli konyhába került, mindezt környezeti zajokkal fűszerezve.

Forrás:
pexels.com

Mindeközben egy korlátlan büfé állt rendelkezésükre egészséges (például répa), kevésbé egészséges (kekszek) és egészségtelen ételekkel (sütik, cukrok), aminek köszönhetően a tanulmányok kimutatták, hogy a rendetlen konyhába száműzött nők majdnem kétszer annyi kalóriadús ételt fogyasztottak (átlagosan 103 kalória), mint a tiszta konyhás lányok (átlagosan 61 kalória).

A kutatás eredménye azt is kimutatta, hogy a rendetlen konyhában ért külső hatások, zajok befolyásolják az alanyok gondolkodását és hangulatát, méghozzá negatív irányba. Erről nyilatkozott Lenny Vartanian, a kutatás vezető szerzője:

Egy kaotikus környezet és légkör rossz hatással van a diétára. Arra ösztönzi az embereket, hogy azt gondolják, ha minden ellenőrizhetetlen, miért ne éljünk mi is így?

Tehát ha próbálunk kitartani a diéta mellett, elengedhetetlen a konyha tisztán tartása. Erre tökéletes motiváció Brian Wansink, az egyetem egyik kutatójának idézete: „könnyebb öt perc takarítás a konyhában, mint 24 óra ellenállás az édességnek.”

Ne feledjétek nagyanyáink mondását sem: „Este örömmel, reggel körömmel.”

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.