Egyéb kategória

Készítsetek töltött káposztát erdélyi módra!

Nagyon kiadós és hosszan eltartható téli egytálétel a töltött káposzta. Elkészítése kissé pepecselős, ezért ha nekiállunk, érdemes nagyobb adagot készíteni.
vous - 2015.12.21.
Készítsetek töltött káposztát erdélyi módra!

A savanyú káposzta igen egészséges alapanyag nyersen. Bár a töltött káposztában kerül mellé hús is rendesen, meg némi rizs, igazán tartalmas, régiónként változó fogás. Van, ahol nem is savanyú káposztából készül, máshol paradicsomlével főzik össze, megint máshol még be is rántják ezt a már magában is laktató, gazdag ételt.

A töltelék darált sertéshús, rizs, hagyma és fűszerek keveréke, ha kimarad a levelekből, gombócokat formázhatunk belőle, amiket a káposztatekercsek mellé téve megfőzhetünk. A savanyú káposztához jól illik a füstölt íz, tehát érdemes némi füstölt húst vagy füstölt szalonnát is beletenni. Vannak, akik kolbásszal is gazdagítják… Nem sok ez a jóból? 🙂

Az erdélyi töltött káposztába kerül csombor is, vagyis borsikafű. Ezt a fűszert előszeretettel használják Erdélyben, nagyon kellemes ízű zöldfűszer, érdemes gyakrabban használni, mint amúgy tesszük. A kiadós, tartalmas ételt könnyíti és frissíti a kapor – ez szintén az erdélyi készítési mód sajátja.

Jó tudni, hogy a káposztás ételek szeretik az újramelegítést, egyre jobban összeérnek így az ízek, és már az első tálalás előtt érdemes legalább egy napot pihentetni hűvös helyen. Tálaláskor tejföl és friss kenyér kötelező mellé!

Erdélyi töltött káposzta

Forrás:
Hámori Zsófia

Hozzávalók 4 személynek:

  • 50 dkg aprított savanyú káposzta
  • 1 fej savanyú káposzta egészben (vagy egész levelek)
  • 1 kg darált sertéshús
  • 30 dkg füstölt kolozsvári szalonna
  • 20 dkg rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • étolaj
  • bors
  • pirospaprika
  • csombor (borsikafű)
  • kapor

Elkészítés: A megtisztított hagymát felkockázzuk, megfonnyasztjuk egy kevés olajon. Hozzáadjuk a megmosott rizst, alaposan átforgatjuk, míg a rizsszemek kissé áttetszőek nem lesznek. Hozzáöntjük a darált húshoz, sóval, borssal és kevés pirospaprikával fűszerezzük, alaposan összedolgozzuk.

Ezután a savanyított fejes káposztáról óvatosan lefejtjük a leveleket, a vastagabb ereket kivágjuk óvatosan a levelekből, és beletöltjük a húsos-rizses keveréket, ügyesen felcsavarjuk a leveleket, a végeket benyomkodjuk.

A fazék alját kibéleljük a vágott káposzta felével, elrendezzük rajta a töltelékeket, majd következhet a kisebb darabokra vágott füstölt hús vagy szalonna. Így rétegezzük, amíg tartanak az alapanyagok. Bőven megszórjuk vágott kaporral és csomborral, felöntjük vízzel, végül rátesszük a vágott káposzta másik felét. Kb. 2 óra alatt készre főzzük.

Tányérra szedve, tejföllel meglocsolva, friss kenyérrel tálaljuk, megszórhatjuk még kaporral, csomborral, akár egy kevés pirospaprikával is.

Forrás:
Hámori Zsófia
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.