Egyéb kategória

Nem akartuk, de megtettük: a VOUS-lányok csilipaprikát kóstoltak

Tűzpróbát tartottunk a szerkesztőségben, mert mindannyian úgy gondoljuk, ha erőset eszünk, az a tűznyeléshez hasonlatos attrakció. És tényleg. Volt, aki még a nőiességét is elveszítette a fájdalmas  kalandozás következtében.

vous - 2015.09.01.
Nem akartuk, de megtettük: a VOUS-lányok csilipaprikát kóstoltak

Szögezzük le, csípős paprikát enni cseppet sem vicces dolog. Folyik a könnyed és az orrod, a szád és a torkod ég, ha pedig egy igazán rátermett csilibe harapsz, már annak is örülsz, ha levegőhöz jutsz. De akkor miért szeretik az emberek a csípős ételeket? Miért jó, ha fáj?

Van rá tudományos magyarázat

A téma, a benne rejlő ellentmondások okán, komolyan foglalkoztatja a tudóstársadalmat, akik egy sor kísérletet elvégezve jutottak arra a következtetésre, hogy tényleg azért esznek az emberek olyan erős ételeket, amitől a rosszullét kerülgeti őket, mert közben endorfin termelődik az agyban és a fájdalom után jön a megkönnyebbülés.

Szóval szeretjük kínozni magunkat.

Főleg a pasik, hiszen az is kiderült, hogy a tesztoszteronszinthez is köze van annak, ki milyen durva dolgokat képes megenni. És nyilvánvalóan a szokások is szerepet játszanak abban, hogy ki mennyire bírja az erőset. A Chicagói Egyetem professzora, dr. Rozin szerint azokban a kultúrákban, pl. az indiai és a mexikói, ahol már a gyerekek is kapnak csípős ételeket, a felnőttek sokkal jobban bírják az erőset. Paul Bloom, a Yale tudósa szerint viszont az állatvilágban csakis az emberek képesek olyan őrültségre, hogy direkt fájdalmat okozzanak maguknak csilipaprikával. 

Mértékegysége is van a fájdalmas csípősségnek

Az a VOUS-lányok csilitesztje során is kiderült, hogy nemcsak a szánk ég, de melegünk is lesz a paprikaevés közben. Ez azért van, mert a csípősség nem is egy íz, azt nem az ízlelőbimbóinkon, hanem a hőérzékelő receptorainkon keresztül érezzük. Minden baj forrása pedig a kapszaicin nevű anyag, ami állítólag még függőséget is okoz.

Hogy mindebből mennyi van egy-egy aprócska, színes és szép, ámde alattomos zöldségben, arról a Wilbur Scoville által száz éve kimunkált Scoville-skála árulkodik. A rendszer alapján mindaddig cukros vízzel hígították az egyes paprikakivonatokat, míg egyáltalán nem érezték a tesztalanyok a csípősséget. Ma mindezt a mobilunk segítségével is megtudhatjuk, hiszen már applikációk is segítenek a bevállalósdi játékban.

A beszerzés könnyű volt

Forrás:
VOUS

Kihez is fordulhattam volna tesztpaprikáért, mint az egyik csililekvárt készítő barátunkhoz. Az egyébként sí- és szörfoktatóként dolgozó Tihanyi Zsolt saját magának kezdett el csípős szószokat főzni, amit a sörözés közben a haverokon tesztelt, így alakult ki az a három csúcsrecept, ami alapján már lassan ipari mennyiséget is képes előállítani a függővé vált cimboráknak. A VOUS-lányoknak az alaplekvárt és a zöldséges változatot javasolta kipróbálásra. Kaptunk egy halom csodaszép paprikát is, ha tényleg bevállalnánk valami igazán ütőset. Mi megtettük.

Objektum doboz

Nem mindegy, melyik részét esszük

A teszt úgy indult, hogy mindegyikünk kijelentette, nem, nem szereti a csípőset. Viszont bátrak voltunk és a második körben a kapszaicin-bombákat is felszeleteltük. Mivel én találtam ki ezt az egész őrültséget, megnyertem a kezdés lehetőségét. Arról már írtam nektek, hogy még a vidámparkban is félek, és kiderült a magyarázata is, így itt is óvatos duhajként teszteltem.

Három paprikát is megkóstoltam, de mivel én vágtam az első szeletkét, ráadásul a csücskéből, azok alig csíptek. Na, akik lemaradtak a sorban, azok rosszabbul jártak. Sophie a legvégén ötletszerűen a Chocolate Habanero nevű rettenetből egy jókora darabbal indított, így ő már ezzel az eggyel – és annak hatásával – is elvolt még vagy egy órát.

Szeptember 5-én, szombat délután ti is megkóstolhatjátok Zsolt isteni lekvárjait a Solymári Chili Fesztiválon.

 

Forrás:
VOUS

Forrás:
VOUS

Forrás:
VOUS

Forrás:
VOUS
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.