Világ

Vigyázat, támadnak a kullancsok!

Már a nyár közepén tartunk, és még nem esett szó a kullancsokról, pedig az utóbbi 20 évben egyre csak nő a számuk. Mit kell róluk tudni? Segítek!
vous - 2015.07.28.
Vigyázat, támadnak a kullancsok!

Ha szabadtéri programot terveztek, vagy csak szimplán kirándulni támad kedvetek, akkor érdemes vigyázni a kullancsokkal. Pláne a nyári időszakban, amikor mindenki a természetben tölti minden szabadidejét. Íme néhány kérdés, ami biztos bennetek is felmerült a kullancsokkal kapcsolatban.

Mit kell tudni a kullancsokról?

A földön előforduló 800 fajból 42 nálunk is megtalálható, aminek a fele egyaránt veszélyes az emberekre és a háziállatokra. A megfertőzés csupán azon múlik, hogy az adott földrajzi régióban milyen kullancs terjesztette betegség honos, mert annak a kórokozóját oltja tovább. 

Hol találkozhatunk kullanccsal?

Kullancstámadásra két irányból számíthatunk. A látó, vagyis szemmel rendelkező kullancsok az aljnövényzetből kapaszkodnak fel, míg a vak kullancsok a facsemetéken tanyáznak, és fentről vadásszák le az áldozatukat.

Milyen betegségeket terjeszt?

A legismertebb betegségek, amit a kullancs terjeszt, a Lyme-kór és a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Éppen ezért nem gyerekjáték, ha esetleg kullancsot találtok valahol a testeteken. 

Ha kullancsot találtok, így távolítsátok el

A legegyszerűbb, ha fogtok egy szemöldökcsipeszt, és azzal próbáljátok meg kiszedni, csak arra figyeljetek, hogy a kullancs feje ne maradjon benne a bőrben, mivel így fertőzés alakulhat ki. 
De ha nem szeretnétek kockáztatni, akkor szerezzetek be egy kullancseltávolító kanalat bármely közeli állatkereskedésből, amivel könnyedén kiszedhetitek.
Az eltávolítás mellett a legfontosabb kérdés mégis az, hogyan tudunk védekezni ellene. Sokat segíthet, ha a szabadban vagytok, hogy zárt ruhát vesztek fel vagy kullancsriasztó spray-t használtok. Ha tutira akartok menni, akkor a leghatékonyabb módszer mégis a védőoltás.
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szemétszedés Világnapja
Világ
Szemétszedés Világnapja
vous - 2023.09.18.
Ausztrál kezdeményezésre lett a szeptember harmadik szombatja globálisan a Szemétszedés világnapja, “Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” mottóval. Ehhez csatlakoztak az ország több pontján a szcientológia önkéntes lelkészek, akiknél már hagyomány, hogy ezen a napon az egyházuk épületének környékén és egyéb helyeken szemetet szednek.

Otthon

Egyszeri és megismételhetetlen: Így teheted egyedivé otthonod!
Otthon
Egyszeri és megismételhetetlen: Így teheted egyedivé otthonod!
vous - 2023.09.19.
Az otthonunk az egyik legfontosabb pont az életünkben. Ez az a hely, ahol fesztelenül jól érezhetjük magunkat, ahol néhanapján szomorúak vagyunk és ahol komfortra és biztonságra lelhetünk. Sokan a lakberendezés során is a kényelmes megoldásokat keresik, azonban azt senki nem szeretné, ha úgy nézne ki az otthona, mintha egy népszerű bútoráruház katalógusának egyik oldala.