Világ

VOUS-infografika – Megmutatjuk, milyen lenne a Central Park a Margitsziget helyén

A Margitszigethez nem csak a budapestieknek kötődik valamilyen emléke, a Central Parkot pedig már tuti láttad egy katasztrófafilmben megsemmisülni, vagy szerelmes szívek egymásra találásának tökéletes helyszíneként egy hollywoodi filmben. De mi lenne akkor, ha a Central Park lenne Budapesten, a Margitsziget pedig New Yorkban?

vous - 2015.06.17.
VOUS-infografika – Megmutatjuk, milyen lenne a Central Park a Margitsziget helyén
Karácsonyi Panka

Grafika: Karácsonyi Panka

1986 óta foglalkozom a világgal. Kezdetben fal-zsírkrétarajzokkal kápráztattam el a szüleimet, ebből aztán egy nem kimondottan egyenes út vezetett idáig. Mielőtt tervezőgrafikusként diplomáztam volna, tanítóképzőbe jártam, díszlet- és jelmeztervezést tanultam, és azóta is autodidakta módon szippantom magamba, ami éppen megtetszik. Ennek köszönhetően a fotótól a dizájntáska-tervezésen át a filmes kellékig sok mindent készítettem már munkám során, és izgatottan várom, mit hoz a jövő. Munkáim egy részét itt találjátok.

És most bővebben.

Nem férne el?!

A Central Park közel négyszer akkora, mint a Margitsziget, nehezen férne el a Duna két ága között. Ha mégis, akkor csaknem 10 kilométernyi futópályán lehetne edzeni, míg csere esetén a New York-i futóbolondok 5 kilométer alatt letudnák a szigetkört.

Állatkert mellett mókusok

Elképesztő, hogy a Central Parkban 838 állatfaj él, köztük a legendás mókusok. Ők azonban nem olyan kellemes lények, mint amilyen aranyosnak tűnnek: szívesen kapják ki a látogatók kezéből a finomságokat. A Margitszigetet korábban Nyulak szigetének is nevezték, de nyuszik sem akkor, sem most nem népesítik be. Őket jobbára az állatbemutató parkban láthatjátok, amelyet az 1950-es években nyitottak meg. A Central Parkban már az 1860-as években is létezett állatpark, amely ma is a látványosságai közé tartozik.

Viszlát, ze

Forrás:
Karácsonyi Panka

nélő szökőkút!

Nekünk van zenélő szökőkutunk, a Central Parknak viszont nincs. Igaz, hogy ott van a tőszomszédságában a Guggenheim Múzeum és a Metropolitan Múzeum. A csere mégsem lenne olyan jó üzlet: a szökőkúttal együtt búcsúznotok kellene a japánkerttől vagy a víztorony tetejéről látható álomszép panorámától is. Ha viszont a Central Park Pesten lenne, felkereshetnétek azt a helyet, ahol John Lennont meggyilkolták. Azt tanácsolom, az első randin ne ide menjetek, hanem a Sheep Meadow rétre, amely a legcsendesebb helyszín. Az első csók itt csattanna el, nem a margitszigeti rózsalugasban.

Kürtőskalács helyett cronut

New York nem engedi, hogy éhesen hagyd el az ő híres parkját! Nyolc étterem mellett street foodot is találsz: gofri, cronut, thai finomságok, olasz harapnivalók és minden nemzet étele. A Margitszigeten gyakrabban fog szembejönni egy lángosos, kürtőskalácsos vagy egy hotdogos (sic!), mint egy étterem, bulizni viszont nagyot lehet – a Holdudvarban.

És mi van a park körül?

A Margitszigetet – mivel sziget – víz veszi körül. (Nahát!) A Central Parkot viszont magasan tornyosuló épületek, főként lakóházak. Gondoljatok bele, mennyire menő lehet a kilátás! New York tudja, mi kell egy turistának: miután végignézted a híres múzeumokat, és már kicsit elvesztél a Nagy Alma szívében, segítenek neked az úgynevezett „Big Apple Greeter”-ek. Ők önkéntesek, akik élő útikönyvként mutatják be New Yorkot, és persze a Central Parkot is. De a Margitszigetnek is van egy különlegessége: a 2001-es adatok szerint van egy lakója. Itt biztos nem zavarják a szomszédok…

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Utazás Jordániába
Világ
Utazás Jordániába
vous - 2024.02.13.
Jordánia mesés világ, a legtöbbeknek olyan legendás helyek jutnak róla eszébe mint Petra, Wadi Rum vagy éppen a Holt-tenger.

Otthon

Hogyan maradjon száraz az ágy?
Otthon
Hogyan maradjon száraz az ágy?
vous - 2024.02.13.
A különböző inkontinenciabetegségek a statisztikák szerint a népesség 6-7%-át érintik. A súlyosabb esetekben sajnos a dolog csak kezelhető, illetve szinten tartható, de nem gyógyítható. A vizelettartási képesség romlása által okozott kellemetlenségek elkerülése érdekében fejlesztették ki a különböző vízhatlan lepedőket és matracvédőket.