Egyéb kategória

Számlázás folyamatos teljesítés esetén

2016-ban változott meg a folyamatos teljesítés számlázása. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan állíthatóak ki megfelelően ezek a bizonylatok, továbbá arra is kitérünk, hogy mikor beszélhetünk folyamatos számlázásról, és mit határoznak meg a szerződésben a felek.
vous - 2022.11.11.
Számlázás folyamatos teljesítés esetén

A folyamatos teljesítésű számlát akkor állítjuk ki, ha a teljesítő fél a megrendelő számára folyamatosan végez egy bizonyos tevékenységet. Ilyen például a gázszolgáltatás, hiszen a közüzemi szolgáltató folyamatosan végzi ezt a tevékenységet.

A folyamatos teljesítés esetén szakaszolják a teljesítés folyamatát időben

Folyamatos teljesítés számlázása esetén a teljesítésre kötelezett vállalhatja, hogy határozatlan időtartamban, vagy pedig bizonyos időszakon belül a megrendelő által megadott időpontban és mennyiségben nyújtja a szolgáltatását vagy értékesíti a termékét. Továbbá abban is megállapodhatnak, hogy meghatározott időszakra vonatkozóan számolnak el egymással.

Mi a különbség a folyamatos és az egyszeri teljesítés között? A folyamatos teljesítés esetén időben szakaszolják a teljesítés folyamatát. Ez azt jelenti, hogy az ellenértéket meghatározott időnként, például hetente, kéthetente vagy havonta határozzák meg.

A szerződésben döntik el a teljesítendő feladatot és a fizetendő ellenértéket

Folyamatos teljesítés esetén a szerződésben meghatározzák a teljesítendő feladatot és a fizetendő ellenértéket is. Akkor történik meg a teljesítés, ha a teljesítésre kötelezett teljes mértékben elvégezte a szerződésben foglaltakat. Ezt követően a megállapodott összegről készül a számla.

Szóval folyamatos teljesítésű, vagyis időszakos elszámolású ügyletekről akkor beszélünk, ha a felek meghatározott időszakra állapítják meg az árat, vagy időszakonkénti elszámolásban állapodnak meg, vagy pedig olyan fizetésről szerződnek, amely időszakonkénti.

Forrás: Unsplash

Így lehet egyszerűen folyamatos teljesítésű számlát kiállítani

A számlát az esedékes ellenértékről, az adott időszakra vonatkozó esedékes átalánydíjról, illetve az elszámolási időszakban teljesített ügyletek esedékes ellenértékéről kell kiállítani. Minden esetben fel kell tüntetni azt az időszakot, amelyre az adott bizonylat tartalma vonatkozik. A teljesítés időpontját mindig az irányadó rendelkezések figyelembevételével kell meghatározni. Online számlázóprogram segítségével gyorsan és egyszerűen kiállíthatóak a folyamatos teljesítésű számlák.

Például a számlaismétlés funkcióval rendszeresen küldhetők ugyanazok a számlák az ügyfeleknek, de a megjegyzés rovat tartalmát lehet változtatni. Az ismétlés teljesen személyre szabható, minden bizonylat esetében meghatározható, hogy milyen időközönként, pontosan mikor kerüljön kiállításra. Továbbá az is beállítható, hogy az online számlázóprogram automatikusan ki is küldje ezeket a bizonylatokat.

Ajánlott cikkek