Egyéb kategória

Súlyosan érinti az építőipart a szakemberhiány

Az építőipar az utóbbi évtizedben komoly bővülésen ment keresztül, amely egy rendkívül súlyos problémára világított rá. Ez pedig nem más, mint az egyre növekvő szakemberhiány.
vous - 2023.07.24.
Súlyosan érinti az építőipart a szakemberhiány

Olyannyira rossz a helyzet, hogy egy felmérésben résztvevő 400 építőipari cég háromnegyede szerint az OKJ-ben megtalálható építőipari munkakörök csaknem feléből hiány van. Hiába tehát a nagy kereslet a kőművesekre, az ácsokra, a bádogosokra, a burkolókra, a központifűtés- és a villanyszerelőkre – tekintse meg a szolnoki építőipari munkákat -, egyszerűen nincsen szakember.

A szakemberhiány egyik legfőbb oka, hogy folyamatosan csökken a szakképzésben tanulók száma

Bár az utóbbi időben némileg javult a helyzet, de sajnos az építőipar még mindig nem túl vonzó a fiatalok számára. Abban az esetben pedig, ha ez a szituáció nem fordul meg, akkor az egyre jobban eszkalálódó munkaerőhiány veszélyeztetheti az iparág jövőbeli növekedési kilátásait is.

De szerencsére számos olyan szervezet akad, amely nagy energiákat fordít a diákokra, és biztosítja szakiskolába jelentkezők teljes gyakorlati képzését. A mai építőipar ugyanis már egyáltalán nem olyan, mint régen, hanem megkívánja a komplex gyakorlati és elméleti ismereteket. A képzést teljesítő tanulók pedig rengeteg álláslehetőség közül válogathatnak akár a Szolnokállás oldalán is. 

A vírus is komoly szerepet játszott

A koronavírus-járvány kitörése miatt a cégek többsége leépítésre kényszerült. Azoknak a többsége pedig, akik elveszítették a munkájukat, vagy más iparágban próbáltak szerencsét, vagy egyéni vállalkozók lettek, így a kedvező adózási rendszernek köszönhetően sokkal előnyösebb feltételekkel tudnak elvállalni egy munkát, mint egy nagyobb cég.

De olyanok is nagy számban akadtak, akik a Nyugat-Európában tapasztalható jobb és biztonságosabb munkakörülmények, a fix munkaidő és az egyéb juttatások miatt elhagyták az országot, vagy folyamatosan ingáznak.

Azt viszont ki kell emelni, hogy a járványhelyzet számos dologra rávilágított, köztük arra, hogy a cégeknek meg kell tanulnia azonnal reagálni a problémákra, illetve gyorsabban és pontosabban leszervezni a munkákat. Mindeközben pedig nem szabad megfeledkezniük a hosszú távú gondolkodásról sem, és különböző gépekbe és eszközökbe kell fektetniük.

Az építőipari munka vonzóbbá tételéhez elengedhetetlen a munkakörülmények javítása

A legtöbbünk általában, amikor az építkezésen végzett munkára gondol, akkor egyből arra asszociál, hogy nehéz, piszkos, és komolyan ki van téve az időjárás viszontagságainak. Ami ugyan teljes mértékben igaz, de ez kompenzálható azzal, ha a cégek javítanak a munkavégzés körülményein, a munkahely biztonságán, illetve a pihenőidő helyén és körülményein.

Abban az esetben pedig, ha még korrekt munkaidőkeretet is előírnak, akkor garantáltan sokat fognak tudni javítani a szakma megítélésén.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!