Otthon

Pergola, a praktikus és hasznos kerti kiegészítő

A kertes házak előnye nemcsak az, hogy távolabb lehetünk a szomszédoktól, mint egy társasházban, hanem az is, hogy kapunk egy darabka természetet, amit a kedvünk szerint csinosítgathatunk és élvezhetjük az előnyeit.
vous - 2023.09.15.
Pergola, a praktikus és hasznos kerti kiegészítő

Szép zöld gyep, egy kis tavacska, kényelmes bútorok, tűzrakóhely, színpompás virágágyások… Az időjárás azonban a kertünkkel sem kivételez, így itt is lehet perzselő napsütés vagy szakadó eső. Ha azonban van egy pergolánk, akkor még kedvezőtlen idő esetén sem kell odabenn a négy fal között kuksolni.

Mi az a pergola?

Bár sokan azt hiszik, hogy egy újkeletű találmányról van szó, ám valójában ilyen jellegű építmények már több ezer évvel ezelőtt is léteztek. Tény, hogy ezek nem voltak olyan modern megjelenésűek, mint a Nívó pergolák, hiszen többnyire egy faváz alkotta őket, amit befuttattak különféle növényekkel, ezek adták az árnyékot.

Egy ilyen “élő pergola” valóban gyönyörű, viszont rengeteg gondozást igényel, hiszen a rajta lévő növényeket rendszeresen metszeni, öntözni kell, és csak a nyári hónapokban biztosítanak teljes árnyékolást, amikor tele vannak levelekkel és virágokkal. 

Nem csoda, hogy ma már inkább az egyszerűbb, letisztultabb megjelenésű változatok terjedtek el, amiket csak fel kell állítani, és utána lényegében minimális karbantartásra van csak szükség. Ezek ráadásul sokkal jobban illenek a modern házakhoz is. 

Pihenősarok a kertben

Való igaz, hogy egy szép kerttel sok munka van, de azért nem lehet állandóan csak dolgozni benne, néha élvezni is kell a munkánk gyümölcsét. Ilyenkor szeretünk elhelyezkedni egy kényelmes fotelben vagy nyugágyban, és pihenés közben mondjuk olvasgatni vagy beszélgetni. 

Csakhogy előfordulhat, hogy a kertben nincs elég árnyék mert kevés a fa, a tűző napon pedig nem kellemes sokáig heverészni, pláne nyáron. Ám sebaj, ha a pihenősarok felett elhelyezünk egy pergolát, már meg is van oldva a probléma. 

Az építmény teteje felfogja a napsugarakat, így bármikor kedvünkre lazíthatunk a kertben, sőt ha szükséges, oldalfalakat is felszerelhetünk, így még több árnyékos hely keletkezik. Ha ennél is több extrát szeretnék, akkor szereljünk fel a pergolára egy párafüggönyt, így még a kellemesen hűsítő vízpárát is élvezhetjük pihenés közben. 

Pergola a teraszon

A pergola egy roppant sokoldalú építmény, ugyanis nem csupán különállóan a kertben állítható fel, hanem akár a terasz fölé is felszerelhetjük. Sokkal gyorsabb és pénztárcakímélőbb megoldás, mint egy gerendákból ácsolt, cserepekkel borított féltető, mégis legalább annyira praktikus.

A pergola itt is felfogja a napsugarakat és a csapadékot, így kánikulában vagy épp szakadó esőben sem kell lemondanunk a terasz kényelméről. Sőt, a pergola által a nap nem süti majd közvetlenül a teraszajtót – amin általában nagy üvegfelületek találhatóak – így benn a házban is alacsonyabb marad a hőmérséklet. 

A pergola vázára felrögzíthetünk fényfüzéreket vagy lelógó lampionokat, így az esti órákban csodás hangulatvilágításunk lesz a teraszon.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.