Az őszi hónapokban a napfény mennyisége csökken, így a D-vitamin szintünk is csökkenhet. A D-vitamin elengedhetetlen a csontok egészségének fenntartásához és az immunrendszer erősítéséhez. Továbbá hiánya összefüggésbe hozható a hangulati zavarokkal is. Elsősorban bizonyos élelmiszerek bevitele útján érdemes pótolni, ilyenek a zsíros halak, mint a lazac, a tonhal és a makréla, emellett a tojás és a gombák is tartalmaznak D-vitamint.
Az őszi időszakban a megfázás és az influenzaszezon is beköszönt. A C-vitamin támogatja az immunrendszert és segít az antioxidáns védelemben, ami védi a sejteket a káros szabadgyökök ellen. Előállítására a szervezet nem képes, így kívülről kell pótolnunk. A citrusfélék (narancs, mandarin, grapefruit), kivi, papaya, bogyós gyümölcsök (málna, szeder, áfonya), paradicsom, paprika és brokkoli mind kiváló C-vitamin források.
A B-vitaminok csoportja, amely több különböző B-vitamint tartalmaz (például B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 és B12), meghatározó szerepet játszik az energiaellátásban, az idegrendszer működésében és az anyagcserében. Az őszi hónapokban is lényeges szerepük lehet az egészségünk fenntartásában, különösen a változó időjárás és évszakváltás közepette. És hogy mely élelmiszereket érdemes fogyasztani emiatt? Például tojást, ami B7 és B12 vitamint tartalmaz. A zöld leveles zöldségek is jó források (B9, azaz folsav), mint a spenót, kelkáposzta vagy a brokkoli. A hús és a hal is jó forrásai a B-vitaminoknak, különösen a B6-vitaminnak (piridoxin) és a B12-vitaminnak (kobalamin). Próbáljunk változatosan választani a húsok és halak közül. A hüvelyeseket, mint például bab, lencse, csicseriborsó és szárazhüvelyűek is szintén magas B-vitamin és fehérjetartalmú élelmiszerek.
Az E-vitamin alapvető antioxidáns, amely segíthet megvédeni a sejteket a káros hatásoktól, a szabadgyököktől. Támogatja az immunrendszert és a bőr egészségét is. Növényi olajok, diófélék, magvak és zöld leveles zöldségek tartalmaznak sok E-vitamint.
Az A-vitamin szerepet játszik a látásban, a bőr egészségében és az immunrendszer működésében, így az őszi időszakban megvéd a légúti fertőzésekkel szemben, illetve lerövidíti a betegség időtartamát. Sárga, narancssárga és zöld zöldségek, valamint máj tartalmaznak A-vitamint.
A magnézium egy ásványi anyag, amely számos fontos szerepet tölt be a testünkben, például az energiatermelésben, az izomműködésben és az idegrendszer működésében. Lazító és nyugtató hatásának köszönhetően csökkenti a depressziót és a szorongást, ami ebben az évszakban előfordulhat. Diófélék, magvak, gabonafélék és zöld leveles zöldségek jó magnéziumforrások
Gyulladáscsökkentő hatásuk van és támogathatják a szív- és érrendszer egészségét. A legjobb forrása a lazac, lenmagolaj, chia mag, és a dió.
Fontos megjegyezni, hogy a kiegyensúlyozott étrend, amely változatos és gazdag szezonális élelmiszerekben, általában elősegíti a megfelelő vitamin- és tápanyagbevitelt. Az ajánlott napi beviteli mennyiségek a vitaminok esetén eltérőek lehetnek, függ az életkortól, nemtől, egészségi állapottól és életmódtól. Ha bizonytalan vagy az étrendeddel kapcsolatban, érdemes szakemberrel, például táplálkozási szakértővel konzultálnod a megfelelő táplálkozási szokásokról!
Ha szeretnél eligazodni a megfelelő életmód labirintusában, Oletics Nikolett táplálkozási tanácsadó segíthet: www.oleticsniki.hu