Lélek

Csak okosan a feszkóval otthon!

Azt mondják, egy jó kapcsolatba mindent haza lehet vinni: jót, rosszat egyaránt. Mégsem szerencsés, ha panaszfalnak használjuk a párunkat.
vous - 2015.06.24.
Csak okosan a feszkóval otthon!

Nem akarok a stresszes hétköznapokkal hadonászni, mert ez a stressz dolog, valahogy mostanában annyi mindenre ráhúzható. Igen, stresszes mindennapokat élünk, túl sok az inger, túl sok a feladat, és túl sok a méreg is, amit le kell nyelni, fel kell dolgozni. Valahol, valahogy ki kell ereszteni a gőzt.

Kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy a napi feszültséget életünk párjára zúdítsuk. Azért, mert helyben van, mert mi mást is tehetnénk, és hát ő se tud menekülni. Ha közös az otthon, közös a dúlás-fúlás tere is.
Félreértés ne essék: egy jó párkapcsolat elég erős ahhoz, hogy a felek meghallgatásra találjanak benne. De egyetlen párkapcsolatban élő ember se képes hosszú távon elviselni a másik örökös jajgatását, ahogy az is előbb-utóbb kiveri a biztosítékot, ha a feszültségtől való szabadulás eszköze a kötözködés vagy a bűnbakképzés. (Miattad nem költöztünk; te mondtad, hogy vállaljam el; azt mondtad, majd később megoldod, de TE sose csinálsz semmit…) Mert ugye azt bántjuk legkönnyebben, akit szeretünk – aki közel áll (van) hozzánk.

Van olyan, hogy ne lenne, hogy felhúznak a munkahelyen vagy a közlekedésben, hogy semmi se sikerül aznap úgy, ahogy kellene (vasalatlan a napunk), és beszólunk életünk párjának. Néha csak azért, hogy felbosszantsuk, mert egy jó kis veszekedés (IGENIS) alkalmas arra, hogy utat találjon a napi dühünk gőze… de ha ezzel a megoldással rendszeresen élünk, az a legbéketűrőbb felet is kikészíti egy idő után, ahogy a kapcsolat is megsínyli a dolgot.

Egy morgó, nyűgös, a másikra káráló, örökké mosolytalan ember nehéz teher. Aki mellett feszültség a létezés, attól menekülni fognak. Először csak hosszabb lesz a munkaidő, vagy sok időt igénylő hobbit keresnek az „áldozatok”. Vagy egy másik „felet”, aki nemcsak zúdít, de be is fogad.

És talán ez a legfontosabb: hogy lehet nyitni és önteni a panasz-zsákból (okosan), de ez nem lehet egyoldalú történés.
Azt se felejtsük el, hogy a sérelmek eljajongása is lehet „tárgyilagos”, és így kevésbé nyomasztó a másik fél számára, mint a zsigerből ontott, emelt hangú – indulattal teli – fröcsögés.

Ölelés a gőzben

Nem könnyű visszafogottan gőzölögni, de érdemes tízig számolni, mielőtt belekapunk a dologba, mert lehet, ha a másik nem érez kényszert a menekülésre legális bástyái mögé, (munka, számítógép, tévé vagy gyerekszoba), a meghallgatás után érdemi párbeszéd kezdődhet, lehetőségek, megoldások keresésével. Vagy egyszerűen csak alkalom nyílik egy hosszas, szerelemmel, szeretettel, vigasszal teli ölelésre. Pont arra, amire egy forró gőzzel teli nap után valójában szükségünk lehet.
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
Otthon
Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
vous - 2022.11.16.
A felnőtteknél talán csak a gyerkőcök várják jobban az ünnepi időszakot. Ilyenkor tehát nemcsak a nappalit és a konyhát érdemes karácsonyi díszbe öltöztetni, hiszen az ő szobájukban is nyugodtan helyezzünk el dekorációkat. Az advent kezdetétől tehát már bátran tehetsz be nekik színes díszeket, készíthettek közösen az ablakra valami apróságot, így már idejében elkezdődik és tovább is tart az ünnepi hangulat.