Trend

Nike Air Max: az ikonikus lifestyle lépő

Egy maga egyszerűségében zseniális ötlet: láthatóvá tenni a tompító légpárnát, ami eddig a cipő talpában rejtőzött. Ma már el sem tudjuk képzelni a streetweart az Air Max sneakerek jellegzetes sziluettje nélkül, de közel volt hozzá, hogy Tinker Hatfield innovatív modellje, amit a párizsi Centre Pompidou avantgárd építészete ihletett, soha nem látott napvilágot. Szerencsére történetesen az oregoni brand identitásának szerves részét képezi egy kis őrület. Ennek köszönhetően lélegzetvisszafojtva várjuk az ikonikus technológia és a vele együtt járó dizájn következő verzióját. Ma szeretnénk megnézni néhányat a leghíresebb, jól látható légpárnával ellátott modellek közül, amik nem véletlenül lettek a városi ikonok.
vous - 2024.06.09.
Nike Air Max: az ikonikus lifestyle lépő

Bold & comfy friendly? A Nike Air Max

Mi az ikonikus Max Air technológia lényege? Ez az Air rendszer folytatása, amit olyan ikonikus ’80-as évekbeli cipőkben találsz, mint az Air Jordan 1 és az Air Force 1. Az Air tompítás, azaz a talp belsejébe sűrített levegő, amit egy rugalmas, tartós membrán véd, bizonyítottan puha, könnyű és tökéletesen funkcionális – kérdezd meg Michael Jordant, ő biztosan meg fogja ezt erősíteni. 1987-ben a Nike „Innovation Kitchen” vezetője, Tinker Hatfield úgy döntött, hogy láthatóvá tesz egy addig nem látott tompító rendszert… és majdnem elbocsátották. Az „lyukas cipő” ötlete nem mindenkinek tetszett. A talpban lévő átlátszó ablak ötlete azonban, ami különleges könnyedség benyomását keltett, rendkívül nyerőnek bizonyult. Az Air Max 1 és az Air Max Light prototípusok után a széria számára eljött az ideje az igazi slágernek: a Nike Air Max 90-nek.

Fotó: jdsports.hu

Air Max 90: az, ami a legjobb a ’90-es években

A Nike Air Max 90 2000-ben tért vissza, miután éveken át inkább újabb modelleket választottak helyette. Ma már aligha fenyegeti pozícióját bármi is. Mitől más az első ikonikus Air Max sneaker? A légpárna, ami a későbbi modellekben egyre nagyobb felületet foglalt el, itt egy viszonylag kis ablakon keresztül látható. A kompakt, kecses sziluettel kombinálva ez a fajta talp biztosan tetszeni fog a ’90-es évek elejére jellemző street style rajongóinak. A minimalistákat a teljesen fekete vagy a teljesen fehér változat várja. Jobban bírod a manapság trendi semleges árnyalatú és földszínű lépőket? Akkor válaszd a bézs vagy az olívazöld modellt. Ha viszont szeretsz meglepetést okozni a megjelenéseddel, akkor válaszd az éles kontrasztokat, például a narancssárgát és a feketét ötvöző lépőt. A ’90-es évek? Fedezd fel újra az Air Max 90 modellel.

Biológia- és földrajzórák ihlette cipő? A Nike Air Max 95

A Nike tervezői mindenhol találnak inspirációt. Ilyen például a híres Nike Air Max 95 modell, az első olyan sneaker, ami nemcsak a sarokrész alatt, hanem a lábujjrésznél is légpárnával rendelkezik. A jellegzetes, vízszintes hullámokba rendeződő panelek például a Colorado-kanyonban látható geológiai rétegekre és az emberi test anatómiájára utalnak. A 95 modell kialakítása, ami dinamikusabb és eltúlzottabb, mint az Air Max 90 modellé, összhangban van a „dad shoes” trenddel, vagyis a ’90-es évek közepére jellemző sneakerekkel, amikről nem áll szándékunkban lemondani. Akár törtfehér, szürke vagy feltűnő neonszínű cipőt választasz, biztosan a szettek erőteljes pontja lesz. Hadd csillogjon – hordd klasszikus, semleges színű joggerrel és kapucnis pulóverrel.

Fotó: jdsports.hu

Az irány? A jövő!

A Swoosh tervezői tovább tökéletesítik az ikonikus lépőt – a Nike Air Max termékcsalád másik klasszikusa a 97 modell, vagyis az első olyan sneaker, ami az talp teljes hosszában húzódó, ikonikus légpárnával rendelkezik, és vonzza a tekinteteket a szupergyors japán vonatok által inspirált futurisztikus dizájnnal. Ezt követte a Vapormax Flyknit, aminek talpa kizárólag a tompító rendszerből állt, felsőrésze pedig kötött anyagú zoknira emlékeztetett, illetve a Nike Air 270, ami túlméretezett, látványos légpárnával büszkélkedhet. Mi jön majd? Mi is kíváncsiak vagyunk. Ugorj be a JD-hez – üzletbe vagy webshopba – ahol mindig megtalálod a városi újdonságokat.

Fotó: jdsports.hu

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!