Otthon

Mitől lesz igazán stílusos egy nappali?

A lakás szíve és lelke: a nappali az a helyiségünk, amellyel valószínűleg minden vendégünk találkozik. Mivel otthonunk központja, ezért a rólunk kialakított első benyomást is képes befolyásolni. Mire figyeljünk oda, ha egy egyéniségünket kifejező, mégis sikkes nappalira vágyunk?
vous - 2023.09.25.
Mitől lesz igazán stílusos egy nappali?

A színek ereje

Ha hazaérünk, jólesik megpihenni egy hosszú nap után nappalink kanapéján. A helyiség pasztellszínei segíthetnek megnyugodni a munkanap végén. Ha viszont inkább az élénk árnyalatokra voksolunk, lakásunk központi helyisége mindig energiával tölt majd fel bennünket. Azonban az elmélet és a gyakorlat gyakran teljesen más: a különböző színkombinációkkal más-más hatást érhetünk el. A világosokkal tágíthatjuk, a sötétekkel pedig szűkíthetjük a teret. A LivDan Home projektjei között találunk egy újraálmodott nappalit is, mely a különböző látványtervekkel más-más hangulatot eredményez.

A stílus maga az ember

Comte de Buffon híres, sokat idézett mondata a lakberendezés terén is megállja a helyét. Az elegánsabb stílus híveiként például egy eklektikus berendezésű házban nem fogjuk hosszú távon jól érezni magunkat. Ugyanakkor bohém művészlelkekként lehet, a letisztul minimalizmus hat számunkra túl sterilnek. 

Ha még nincs konkrét elképzelésünk, melyik irányzat is illeszkedne a leginkább hozzánk, íme egy rövid összefoglaló a legnépszerűbbekről!

1. Minimalista

Rend a lelke mindennek – ez akár az irányzat mottója is lehetne. Leginkább a tágas, nagy terekben mutat jól. Színpalettájára a pasztellárnyalatok, a visszafogott tónusok jellemzőek. A túlzsúfoltságot igyekszik elkerülni.

2. Vintage

Gyakran keverik a retróval, pedig a két fogalom egészen más korszakot idéz. A lakberendezésben az 1970-1990 közötti időszak a retróé; az 1920-1960 közötti korszakot mondjuk vintage-nek. A kifinomult, világos színekkel, virágos motívumokkal, kárpitozott bútorokkal operáló stílus merőben elüt az élénkebb, merészebb formavilágú retrótól.

3. Klasszikus

Időtlen, kortalan elegancia jellemzi ezt az irányvonalat, mely egy régi korba kalauzol minket. Sajátossága, hogy az évtizedekkel, évszázadokkal korábbi stílusjegyeket vegyíti a modern technológia vívmányaival. Így az összhatás modern lesz, mégis légies.

4. Eklektikus

Az eklektikus trendben megfér egymás mellett több, akár teljesen más kor stílusjegye is. Azonban ezt az irányzatot csak egy kidolgozott koncepcióval a fejünkben érdemes választani – hiszen a jóból is megárthat a sok.

5. Indusztriális

A merész személyiségek védjegye lehet egy ipari stílusú lakás, mely maximum zónákra bontott, nem különálló helyiségekre. Az egykori párizsi padlásterek nyomán kialakult, nyers erőt sugárzó stílus jegyei a téglafalak, a betonfelületek és a hatalmas, tágas terek.

Azért a funkcionalitásról se feledkezzünk meg

Az irányzatok kavalkádjában azonban fontos szem előtt tartanunk azt is, hogy lakásunkban több évig, évtizedig fogunk élni. A stílus és a kényelmi szempontok összhangba hozásával viszont egy harmonikus, gyönyörű otthonunk lehet.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.