Egyéb kategória

Mit jelent az, ha egy kutyatáp hipoallergén?

Egyre több gazdi szembesül azzal, hogy kedvence valamilyen dologra allergiás. Ezt különféle tünetek alapján lehet leszűrni, és ilyenkor azonnal felvetődik a kérdés, hogy váltson-e étrendet a kutya? Hipoallergénnek hirdetett tápok garmadáját találhatjuk az üzletekben és a webshopokban, ezért pofonegyszerűnek tűnik rábökni egyre a kínálatból és abban reménykedni, hogy mindez meg is oldja a problémát. Azonban a legtöbb esetben csalódnunk kell, cikkünkben el is mondjuk, hogy miért van ez így.
vous - 2023.08.21.
Mit jelent az, ha egy kutyatáp hipoallergén?

Allergia vagy intolerancia?

Az első fontos kérdés az, hogy a kutya allergiás, vagy intoleranciában szenved. BioZoo.hu jutalomfalat kutyáknak készített változatai ökogazdaságból származnak, ezért nyugodt szívvel adhatod a kedvencednek. Az allergia és az intolerancia nem ugyanazt jelenti, az allergia esetében van valamilyen allergizáló fehérje, melyre a szervezet allergiás immunreakcióval reagál. Tudni kell, hogy ez sokkal ritkább, mint az intolerancia, mely során az emésztőrendszer nem fér össze valamilyen összetevővel.

Először tehát tisztázni kell, hogy a kutya allergiás-e valamire, vagy intoleranciában szenved. Mindkét esetben kerülni kell az allergiát vagy az intoleranciát kiváltó okot, azonban azt, hogy ez micsoda, általában csak hosszas kísérletezéssel lehet kideríteni.

Jó-e, ha hipoallergén tápot adsz a kutyádnak?

A hipoallergén tápot gyártó cégek ezekbe a tápokba igyekeznek olyan összetevőket tenni, amik kisebb valószínűséggel okoznak ételintoleranciát. Azonban arra vonatkozóan, hogy mely tápokon lehet feltüntetni a “hipoallergén” feliratot, semmiféle szabályozás vagy standard nem létezik. Ezt tehát gyakorlatilag bárki, bármilyen tápra ráírhatja, akár marketingcélból is, hogy több terméket értékesítsen.

Nincs tehát garancia arra vonatkozólag, hogy ezzel a felirattal hirdetett táp valóban jobb lesz a kutyádnak, nem beszélve arról, hogy egyáltalán mit nem tolerál a kutyus. Vehetsz ugyanis csirkementes, bárányt tartalmazó hipoallergén tápot, azonban, ha a te kutyát pont a bárány fehérjét nem tolerálja, akkor pont azzal tömöd tele, amit nem bír.

Hogyan etessük az ételintoleranciában szenvedő kutyát?

Látható, hogy egyáltalán nem elég, ha leveszed a polcról a hipoallergén tápot. Ehelyett első lépésként igyekezz megtalálni az intoleranciát okozó összetevőt, amit nem csupán valamilyen húsféle, de akár búza, kukorica vagy a tápban lévő segédanyag is okozhat. Az azonosítás akár több hónapot is igénybe vehet, de ha megtalálod, hogy mi a ludas, akkor ezután olyan tápot kell keresned, ami nem tartalmazza az adott anyagot.

Az ételintolerancia nagyon kellemetlen tünetekkel jár. Hasmenés, puffadás, vakarózás, kiütések, hányás, fülproblémák, hasfájás jelzi, hogy valami nincs rendben az emésztéssel. A problémát mindenképpen orvosolni kell, azonban nem elég az első hipoallergén tápot leemelni a polcról, hanem meg kell találni a kiváltó okot. Ezután pedig ezt az összetevőt kell elkerülni, akár tápot vásárolsz, akár pedig saját magad készíted el a kutya vacsoráját.

Ajánlott cikkek