Egyéb kategória

Milyen lehetőségek vannak a telefonod, tableted töltésére?

Az okostelefon és a táblagép manapság már mindennapos használati tárgynak számít. Ezen készülékek mobilitásáért a beépített akkumulátoruk felel, melyek kapacitása sajnos nem végtelen, így gyakran tölteni kell őket.
vous - 2022.10.13.
Milyen lehetőségek vannak a telefonod, tableted töltésére?

Ám napjainkban ott tart a technika, hogy már erre az egyszerű feladatra is többféle eszközt használhatsz. Nézzük is, mik az egyes töltési módszerek jellemzői!

Hálózati, vezetékes töltő

Ez a legelterjedtebb típus. Nem véletlen, hiszen a készülékekhez gyárilag is ilyen töltőt mellékelnek, habár lassan ez a trend is megváltozik. Pár éve az Apple vezette be, hogy az iPhone-okhoz már nem adnak töltőadaptert, csak kábelt, mondván úgyis mindenkinek van belőle otthon. 

Ezzel a felvetéssel ugyan lehet vitatkozni, de tény, hogy lassan egyre több gyártó veszi át ezt az üzletpolitikát. Pánikra azonban semmi ok, hiszen ha nincs kompatibilis töltőd, akkor a Tok-Shop.hu hatalmas töltőkínálatából könnyedén beszerezheted a szükséges eszközt.

A töltőfejeknél jellemzően kétféle csatlakozással találkozhatsz, a régebbi USB-A, és az újabb USB-C szabvánnyal. A kábeleknél szintén több fajta kialakítás van használatban. A Micro-USB csatlakozók lassan eltűnnek, hisz az újabb telefonok már mind USB-C aljzatot használnak, illetve az Apple ezen a téren is egyedülálló a csak általuk alkalmazott Lightning csatlakozókkal. 

Mindazonáltal a hálózati töltők közös jellemzője, hogy konnektorba csatlakoztatva tudod őket használni. Ha külföldre utazol, indulás előtt mindig járj utána, hogy a célországban milyen hálózati aljzatot használnak, hisz például az angol vagy az amerikai szabvány jelentősen eltér az európaitól, így átalakító eszközre lesz szükség.

Vezeték nélküli töltő

Napjainkban egyre inkább elterjed az úgynevezett wireless töltők használata. Persze néminemű kábelre azért itt is szükség van, hiszen a töltőegység ezen keresztül kapja az áramot a konnektorból, viszont a mobil és a töltő összekötéséhez már nincs szükség vezetékre.

Ezek a készülékek az elektromágnesesség elvén működnek: a töltőben lévő tekercsek mágneses mezőt generálnak, amit a telefon hátuljában lévő tekercs elektromos árammá alakít. A felhasználó azonban ebből mindössze annyit érzékel, hogy amint ráteszi a telefonját a töltőpadra, máris vándorolni kezdenek az akkumulátorba a milliamperek.

Autós töltő

Már épp indulni készülsz, amikor eszedbe jut, hogy elfelejtetted feltölteni a telefonod? Ha előrelátó voltál, akkor az autódban ott lapul egy szivargyújtós töltő, amivel menet közben is telipumpálhatod a készülék akkumulátorát milliamperekkel, amihez az áramforrást a jármű biztosítja.

A szivargyújtós töltőfejek előnye, hogy régebbi autók esetében is használhatóak, hiszen szivargyújtó még a legöregebb, alapfelszereltségű járművekben is található. Az újabb típusokban pedig már közvetlen USB aljzat vagy akár vezeték nélküli töltőpad van, így tényleg semmi akadálya sincs annak, hogy menet közben lehelj életet telefonod akkumulátorába. 

Ajánlott cikkek