Egyéb kategória

Milyen költségekkel jár a nyugdíjbiztosítás?

Hosszú távú pénzügyi stabilitásunk megalapozásának az egyik legkiválóbb eszköze a nyugdíjbiztosítás. Noha a megtakarítás lehetőségek száma ma már hihetetlenül magas, ez a forma rendkívül nagy népszerűségnek örvend, méghozzá jó okkal.
vous - 2023.01.06.
Milyen költségekkel jár a nyugdíjbiztosítás?

Az időskori anyagi biztonságunk megteremtése ugyanis ma már javarészt rajtunk is múlik. Országunk társadalombiztosítási rendszere tudniillik igen ingatag lábakon áll és az egészségügy mellett ezt a nyugdíjak vonatkozásában érezzük majd meg leginkább. Borítékolható a majdani ellátás reálértékének folyamatos csökkenése, miképp a nyugdíjkorhatár megemelése is biztosra vehető. Emiatt aztán az öngondoskodás pillére egyre nagyobb hangsúlyt kap, a különböző konstrukciók közül pedig a nyugdíjbiztosítás az egyik legoptimálisabb erre a célra. Ugyanakkor annak érdekében, hogy a kívánt eredményeket elérhessük, nagyon körültekintőnek kell lennünk. Nem csupán a hozamok tekintetében ajánlott vizsgálnunk az egyes struktúrákat, de azt is górcső alá kell venni, milyen költségekkel jár egy-egy módozat. Egy precízen összeállított kalkulátor ebben óriási segítséget jelent, ám az aprólékos tájékozódás érdekében feltétlen érdemes kikérni szakértők tanácsait. Első körben ugyanakkor szerencsés összeszedni a legfontosabb információkat és egy kicsit közelebbről vizsgáljuk meg, miről is szól pontosan ez a szolgáltatás.

Hogyan működik a nyugdíjbiztosítás és milyen fajtái léteznek?

A legtöbbünk számára az életbiztosítás számít a legismertebb kockázatviselési szolgáltatásnak. Egyszerűsége okán nagyon sokan rendelkeznek ilyen szerződéssel, hiszen egy váratlan haláleset komoly anyagi terhet róhat a hozzátartozóinkra, ezt pedig ilyen formában a legegyszerűbb kivédeni. A nyugdíjbiztosítás tulajdonképpen egy megtakarítási opcióval rendelkező életbiztosítás, ami meghatározott káresemények bekövetkeztekor, illetve azok hiányában a futamidő végén fizet. Azaz nem csak egy védőhálót jelent a legnagyobb baj esetén, de emellett időskori pénzügyi biztonságunk alapjait is megteremthetjük a segítségével. Két fő típusa létezik, a vegyes, vagy más néven garantált hozamú módozat, illetve a befektetési egységhez kötött, úgynevezett unit-linked biztosítás. A cél mindkét eszköznél ugyanaz, ám a struktúrájuk alapjaiban különböző. Előbbi esetében ugyanis a pénzintézet garantált kamatra szerződik, így a befektetéseink kezelése teljes mértékben a biztosítóra hárul. Ez egyben azt is jelenti, hogy kockázatot leveszik a vállunkról, lévén bármi történik, az előre meghatározott összeget mi mindenképpen megkapjuk. A biztonságra vágyók számára ez hatalmas előny, ugyanakkor azzal azért érdemes számolni, hogy ezeknél a konstrukcióknál nem számíthatunk kiemelkedő kamatra. Tudniillik felesleges rizikót ilyenkor a szolgáltató sem vállal. A unit-linked nyugdíjbiztosítás vonatkozásában ezzel szemben mi magunk választhatjuk ki az eszközalapokat amikbe a pénzünket tesszük, így pedig akár jelentős hozamot is elérhetünk. Ez azonban kockázattal jár és a siker megköveteli a pénzügyi ismereteket.

Milyen szempontok alapján válasszunk?

Magyarországon ma tucatnyi biztosító kínál mintegy 50 különböző konstrukciót, melyek összehasonlítása során nagyon sok tényező bír befolyással. Egy precíz kalkulátor, illetve a pénzügyi tanácsadó segítsége persze nagyban megkönnyíti a választásunkat, ám amellett, hogy milyen költségekkel jár egy csomag, arra is figyelni kell, hogy megfelel-e az elvárásainknak. A magas hozam ugyanis roppant kecsegetető, de ha alacsony a kockázattűrő képességünk, avagy egyáltalán nem szeretnénk foglalkozni a befektetéseinkkel, akkor szerencsésebb, ha inkább a biztonságra törekszünk.

Szintúgy kardinális kérdés a futamidő, illetve az is, mekkora összeget kívánunk rendszeresen lekötni. A számítások során figyelembe kell venni az adó-visszatérítést is, emellett pedig a már meglévő szerződéseink is befolyásolják, melyik módozat lesz az optimális számunkra.

Milyen költségekkel jár a nyugdíjbiztosítás?

A tényezőket figyelembe véve ugyanakkor az egyik legnagyobb jelentősége a különböző díjtételeknek van. Hosszú távon ugyanis nagyon nem mindegy, hogy befizetéseinkből mennyi kerül levonásra. A hatalmas kínálat és az egységesség hiánya miatt a konstrukciók ilyen jellegű összehasonlítása sokáig igen problémás volt. Ma már a TKM, azaz a teljes költségmutató segítségével aránylag könnyedén átláthatjuk, milyen kiadásokkal kell kalkulálnunk éves szinten egy-egy módozat estében. Ugyanakkor nem feltétlen tanácsos csak ez alapján dönteni egy adott nyugdíjbiztosítás mellett. A TKM ugyanis mindig egy jellemző példán keresztül ad egy számot, amitől a mi szerződésünk akár jelentősen is eltérhet, a különböző egyéni preferenciák miatt. Annak érdekében, hogy a későbbi meglepetéseket elkerüljük és biztosan a számunkra legoptimálisabb megoldás mellett tegyük le a voksunkat, ennél alaposabb összehasonlításra van szükség. Ehhez vegyük igénybe a kifejezetten erre a célra készített kalkulátort és mindenképpen egyeztessünk egy független pénzügyi tanácsadóval is.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Minőségi és dizájnos bútorok az otthonokba, bel- és kültérre
Otthon
Minőségi és dizájnos bútorok az otthonokba, bel- és kültérre
vous - 2024.03.28.
Otthonaink berendezése mindig egy izgalmas, ugyanakkor embert próbáló, jelentős költséggel járó feladat, amely meghatározó a stílus és a kényelem szempontjából, így körültekintést, megfontolást igényel.