Egyéb kategória

Milyen költségekkel jár a nyugdíjbiztosítás?

Hosszú távú pénzügyi stabilitásunk megalapozásának az egyik legkiválóbb eszköze a nyugdíjbiztosítás. Noha a megtakarítás lehetőségek száma ma már hihetetlenül magas, ez a forma rendkívül nagy népszerűségnek örvend, méghozzá jó okkal.
vous - 2023.01.06.
Milyen költségekkel jár a nyugdíjbiztosítás?

Az időskori anyagi biztonságunk megteremtése ugyanis ma már javarészt rajtunk is múlik. Országunk társadalombiztosítási rendszere tudniillik igen ingatag lábakon áll és az egészségügy mellett ezt a nyugdíjak vonatkozásában érezzük majd meg leginkább. Borítékolható a majdani ellátás reálértékének folyamatos csökkenése, miképp a nyugdíjkorhatár megemelése is biztosra vehető. Emiatt aztán az öngondoskodás pillére egyre nagyobb hangsúlyt kap, a különböző konstrukciók közül pedig a nyugdíjbiztosítás az egyik legoptimálisabb erre a célra. Ugyanakkor annak érdekében, hogy a kívánt eredményeket elérhessük, nagyon körültekintőnek kell lennünk. Nem csupán a hozamok tekintetében ajánlott vizsgálnunk az egyes struktúrákat, de azt is górcső alá kell venni, milyen költségekkel jár egy-egy módozat. Egy precízen összeállított kalkulátor ebben óriási segítséget jelent, ám az aprólékos tájékozódás érdekében feltétlen érdemes kikérni szakértők tanácsait. Első körben ugyanakkor szerencsés összeszedni a legfontosabb információkat és egy kicsit közelebbről vizsgáljuk meg, miről is szól pontosan ez a szolgáltatás.

Hogyan működik a nyugdíjbiztosítás és milyen fajtái léteznek?

A legtöbbünk számára az életbiztosítás számít a legismertebb kockázatviselési szolgáltatásnak. Egyszerűsége okán nagyon sokan rendelkeznek ilyen szerződéssel, hiszen egy váratlan haláleset komoly anyagi terhet róhat a hozzátartozóinkra, ezt pedig ilyen formában a legegyszerűbb kivédeni. A nyugdíjbiztosítás tulajdonképpen egy megtakarítási opcióval rendelkező életbiztosítás, ami meghatározott káresemények bekövetkeztekor, illetve azok hiányában a futamidő végén fizet. Azaz nem csak egy védőhálót jelent a legnagyobb baj esetén, de emellett időskori pénzügyi biztonságunk alapjait is megteremthetjük a segítségével. Két fő típusa létezik, a vegyes, vagy más néven garantált hozamú módozat, illetve a befektetési egységhez kötött, úgynevezett unit-linked biztosítás. A cél mindkét eszköznél ugyanaz, ám a struktúrájuk alapjaiban különböző. Előbbi esetében ugyanis a pénzintézet garantált kamatra szerződik, így a befektetéseink kezelése teljes mértékben a biztosítóra hárul. Ez egyben azt is jelenti, hogy kockázatot leveszik a vállunkról, lévén bármi történik, az előre meghatározott összeget mi mindenképpen megkapjuk. A biztonságra vágyók számára ez hatalmas előny, ugyanakkor azzal azért érdemes számolni, hogy ezeknél a konstrukcióknál nem számíthatunk kiemelkedő kamatra. Tudniillik felesleges rizikót ilyenkor a szolgáltató sem vállal. A unit-linked nyugdíjbiztosítás vonatkozásában ezzel szemben mi magunk választhatjuk ki az eszközalapokat amikbe a pénzünket tesszük, így pedig akár jelentős hozamot is elérhetünk. Ez azonban kockázattal jár és a siker megköveteli a pénzügyi ismereteket.

Milyen szempontok alapján válasszunk?

Magyarországon ma tucatnyi biztosító kínál mintegy 50 különböző konstrukciót, melyek összehasonlítása során nagyon sok tényező bír befolyással. Egy precíz kalkulátor, illetve a pénzügyi tanácsadó segítsége persze nagyban megkönnyíti a választásunkat, ám amellett, hogy milyen költségekkel jár egy csomag, arra is figyelni kell, hogy megfelel-e az elvárásainknak. A magas hozam ugyanis roppant kecsegetető, de ha alacsony a kockázattűrő képességünk, avagy egyáltalán nem szeretnénk foglalkozni a befektetéseinkkel, akkor szerencsésebb, ha inkább a biztonságra törekszünk.

Szintúgy kardinális kérdés a futamidő, illetve az is, mekkora összeget kívánunk rendszeresen lekötni. A számítások során figyelembe kell venni az adó-visszatérítést is, emellett pedig a már meglévő szerződéseink is befolyásolják, melyik módozat lesz az optimális számunkra.

Milyen költségekkel jár a nyugdíjbiztosítás?

A tényezőket figyelembe véve ugyanakkor az egyik legnagyobb jelentősége a különböző díjtételeknek van. Hosszú távon ugyanis nagyon nem mindegy, hogy befizetéseinkből mennyi kerül levonásra. A hatalmas kínálat és az egységesség hiánya miatt a konstrukciók ilyen jellegű összehasonlítása sokáig igen problémás volt. Ma már a TKM, azaz a teljes költségmutató segítségével aránylag könnyedén átláthatjuk, milyen kiadásokkal kell kalkulálnunk éves szinten egy-egy módozat estében. Ugyanakkor nem feltétlen tanácsos csak ez alapján dönteni egy adott nyugdíjbiztosítás mellett. A TKM ugyanis mindig egy jellemző példán keresztül ad egy számot, amitől a mi szerződésünk akár jelentősen is eltérhet, a különböző egyéni preferenciák miatt. Annak érdekében, hogy a későbbi meglepetéseket elkerüljük és biztosan a számunkra legoptimálisabb megoldás mellett tegyük le a voksunkat, ennél alaposabb összehasonlításra van szükség. Ehhez vegyük igénybe a kifejezetten erre a célra készített kalkulátort és mindenképpen egyeztessünk egy független pénzügyi tanácsadóval is.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.